Kookboeken

7x Kinder Kookboeken tips voor de feestdagen

Koken en bakken met kids is leuk! Maar kids aanmoedigen om zelf te gaan koken of bakken is zelfs nog leuker! En bij het inspireren of aanmoedigen van de kinderen zijn dit 7x leuke kinder kookboeken tips voor de feestdagen!

De afgelope jaren zijn er weer heel wat mooie kookboeken uitgebracht en en in aanloop naar de feestdagen zet ik altijd de leukste op een rijtje voor jullie. We zijn in 2019 begonnen met dit lijstje en inmiddels hebben we hem al een paar keer uitgebreid. Dankzij mijn dochter staan er diverse kinder kookboeken en #kidsproof bakboeken in de kast. Hoog tijd om de leukste dus even op een rijtje te zetten en wie weet: doen jullie nog wat inspiratie op voor de komende feestdagen. Ik richt me in dit lijstje vooral op de kids tussen 3 -12 jaar!


7x Kinder Kookboeken tips:

Maak gebruik van onderstaande de bestelknoppen om meteen in je winkelmandje te stoppen – Let op, deze knoppen zijn niet zichtbaar bij gebruik van een ‘adblocker’ in je browser.


1. Laura’s Bakery Kinder Bakboek (Laura Kieft)

De allereerste bakvideo ooit die ik met mijn dochter opnam voor Youtube, was met een recept uit dit boek! Wij gingen namelijk aan de slag met de koekjes met M&Ms! Laura Kieft is de dame achter de succesvolle bakblog Laura’s Bakery. Ze heeft reeds meerdere basic bakboeken uitgebracht en dit exemplaar speciaal voor kinderen is echt fantastisch.

Met 30 geïllustreerde bakrecepten, handige weetjes en tekeningen van keukengerei en ingrediënten weet Laura op een laagdrempelige manier kinderen kennis maken met het bakken van pancakes, taarten, koekjes en meer. Van de allerkleinsten tot de wat grotere kinderen (3 – 12 jaar): iedereen zal hier veel bakplezier aan beleven. Door de handige ringband leg je het boek ook plat neer en de dikkere pagina’s zijn zelfs ‘scheurproof’ voor enthousiaste kinderhandjes, zoals die van mijn dochter.

Inmiddels is er ook een deel twee uitgekomen en wij kunnen eerlijk gezegd niet kiezen welke leuker is! Bekijk hier het recept voor Speculoos Chocolate Chip Cookies die wij uit deel 2 hebben gemaakt. 


2. Koken met Kikker (naar Max Velthuijs)

De ‘Kikker’ boekjes zijn een hele leuke reeks korte verhaaltjes van Kikker en zijn vriendjes! De focus ligt hier dan ook op kinderen tussen 4 – 8 jaar en het “koken met kikker’ kinderkookboek is een mooie aanvulling voor de kids die al bekend zijn met deze verhalenreeks.

In korte verhaaltjes wordt verteld wat kikker en zijn vrienden gaan eten, zoals: Kikkers doperwtjessoep tot Varkentjes appeltaart! Met daarbij een bijpassend recept en stap-voor-stap instructies voor het bereiden ervan. Zo kun je met de kleintjes heerlijk de keuken in om de gerechten te gaan maken.


3. Eten met Nijntje & Eten met Nijntje (Dick Bruna & Samuel Levie)

Als inwoonster van Utrecht kan ik natuurlijk niet zonder Nijntje! Van ramelaars, knuffels, boeken en bezoekjes aan het Nijntje museum: mijn kids zijn dol op Nijntje! Ik vind het dan ook erg gaaf dat ze de handen ineen hebben geslagen met Chef-kok en vader Samuel Levie om kinder kookboeken te maken!

Deze twee boeken zijn voor kinderen van 3 – 12 jaar. In Eten met Nijntje wordt je middels 5 korte verhalen meegenomen naar de moestuin, de boomgaard etc. En tussen de verhalen door vind je maar liefst 40 recepten met foto’s van het eindresultaat.

In Trakteren met Nijntje volgen we twee verhalen waarbij Nijntje op school mag trakteren en thuis haar verjaardagsfeestje viert. Met 20 feestelijke én eenvoudige recepten om te trakteren en om een spetterend verjaarspartijtje thuis te vieren. Wat ik persoonlijk erg leuk vind is dat het thema groenten onopvallend in veel van deze recepten terugkomen. 🙂


4. Heel Holland Bakt Kinderbakboek (Heel Holland Bakt)

Na de immers populaire televisie reeks van Heel Holland bakt, kon een kinder editie natuurlijk niet uitblijven! Saar en Francis werden de winnaars van het eerste seizoen en lieten zien dat er in kinderen een ware meesterbakker kan schuilen.

In het Heel Holland Bakt Kinderbakboek vind je dan ook tal van leuke recepten om door of met kinderen (6 -12 jaar) te maken. Van samen koekjes bakken, een over-de-top verjaardagstaart voor een kinderfeestje of een lekkere (gezonde) traktatie voor in de klas. Wist je dat je je momenteel al kunt opgeven voor de HHB kids opnames voor een nieuw seizoen (aug 2023)?


4. Aan Tafel en Bakken met de Zoete Zusjes (Hanneke de Zoete)

De Zoete Zusjes zijn heel erg geliefd onder schoolgaande kinderen. De Nederlandse zusjes Saar & Janna maken met hun ouders heel erg leuke videos op hun Youtube kanaal ‘ De Zoete Zusjes’. Van challenges, knutselen, maar ook bakken, koken en dus lekker eten. De kookboeken worden geschreven door hun moeder Hanneke en zijn vrolijk en lekker kleurrijk. Vol leuke tips en weetjes voor kids en bovenal gezonde(re) recepten om met heel het gezin van te genieten. Check hier het recept voor vegetarische Mac ‘n Cheese met bloemkool uit het kookboek.


5. Het Grote Kinderkookboek zonder pakjes en zakjes (Karin Luiten)

Karin Luiten is culinair journalist en auteur van diverse kookboeken. De bekendste reeks is de” zonder pakjes & zakjes-boeken “, een visie waar deze dame geheel achter staat. Ik vind het dan ook ontzettend leuk dat Karin een aan aantal mooie kinderkookboeken heeft geschreven waarmee we ook de kleintjes een goede culinaire opvoeding meegeven en vooral het ‘zelf maken’ aanmoedigen. Dit dubbel dikke boek wordt aanbevolen voor de leeftijden 8 – 13 jaar. Met grapjes, handige weetjes en vrolijke illustraties krijg je kids echt wel de keuken in!

Ook leuk: Van dit kinder kookboek verschenen vorige week ook 3 gebundelde kleinere uitgaves voor slechts € 8.99 per stuk!


6. ‘t Verrukkelijke Kinderbakboek (Rutger van den Broek & Mark Haayema)

Rutger van den Broek was de grote winnaar van de eerste editie ‘Heel Holland Bakt’. Inmiddels heeft hij al verschillende bakboeken uitgebracht, waarvan er een aantal ook hier op de site voorbij zijn gekomen. Helemaal leuk is dat hij nu dus ook een compleet kinder bakboek heeft gemaakt in samenwerking met kinderboeken schrijver Mark Haayema.

In ‘t Verrukkelijke Kinderbakboek’ lees je alles over de familie Bakker. Het hele jaar door maken ze de lekkerste baksels: van cheesecakejes met aardbeien in de lente, strandkoekjes in de zomer, rozijnenbollen in de herfst, en ’s winters natuurlijk kruidnoten en kerstkransjes. Dit boek bevat maar liefst 28 recepten en handige tips voor beginnende bakkers van 6 – 12 jaar


Bonus: Basis to Brilliance Kids (Donna Hay)

Donna Hay is een begrip en een internationaal fenomeen op culinair gebied. Ze ontwikkelde een eigen stijl met simpele, slimme, seizoensgebonden recepten die prachtig worden gefotografeerd.

Na haar ‘Basic to Brilliance’ voor volwassene) is er ook een kids editie uitgebracht met maar liefst 120 recepten! Eenvoudige en familie gerechten, maar ook voor feestjes, picknicks, filmavonden of logeerpartijen. Ik heb dit boek even als extra vermeld, want hij wordt pas aanbevolen vanaf 12 jaar. Maar samen met papa en mama kunnen de jongere kindjes hier ook zeker nog veel van leren!


Disclaimer: Dit artikel bevat foto’s en affiliate links van bol.comMocht je een boek willen bestellen en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Dit is echt een leuk artikel! Mijn zoontje van bijna 4 (zaterdag 21 nov) vindt het erg leuk om mama te helpen in de keuken! Pakt dan zijn eigen bak spullen en dan gaan we aan de slag! Een boek voor zijn verjaardag gaat hij echt heel tof vinden!

    • Wat een leuk kookboek. Mijn zoon van 9 heeft het koken onlangs ontdekt. Vol trots staat hij met ons in de keuken en helpt hij mee met snijden, roeren en opdienen. Hij vindt het zoeken van recepten op internet nog lastig, koken uit mijn boeken ook een eigen kookboek zou helemaal goed van pas komen. Met dit boek kan hij vast nog meer zelf en zal hij nog trotser zijn op zichzelf en dat is precies wat ik hem gun. En als hij dan ook nog leert koken zonder pakjes en zakjes ben ik stiekem ook blij ;)

  • Voor mijn dochter Tessa. Wil graag meedoen aan HHB kids 2021 en won dit jaar al de Kidsfoodchallenge. Maar wil graag nog meer koken en bakken om haar smaak te verbeteren. Dit kado past daar perfect bij.
    Nadeel met volwassenenboeken is dat wij de stappen vaak wel zien maar een meisje van 10 gewoon niet zo goed leest en alles tegelijk in de pan of mixkom doet.
    Kinderboeken zijn dus net even wat fijner 👍

  • Wat leuk! Mijn oudste dochter evi van 4 begint steeds meer interesse te krijgen om me te helpen met koken, ik stimuleer dat graag in de hoop dat ze er dan zelf ook van haat eten. Mijn kinderen eten heel slecht mee namelijk. Dus hopelijk lukt het hier mee.om meer intresse te krijgen in eten!

  • Oh ik heb de kookboeken van Karin al voor mezelf, fantastiche en makkelijke recpeten. Ik zet mijn kleindochter als omaatje gaat koken of bakken altijd naast me op het aanrecht of in haar stoel,net als ik vroeger met mijn eigen kinderen heb gedaan en die nu geweldig goed kunnen koken en bakken. Wat zou ik graag mijn kleindochter dan haar 1e eigen kookboek gunnen, waaruit ze dan lekker kan gaan koken & bakken. Met zo'n mooie coole schort ( waar ik als oma dan wel een heel klein beetje jaloers op ben) :P zal het al helemaal een feest worden zeker compleet met haar mini koksmuts die ze altijd op wilt.

  • Wat een leuke actie. Ik gun het mijn dochter want ze bakt graag en probeert graag nieuwe dingen uit. In dit boek staat vast veel nieuwe inspiratie voor haar.

  • 🥙🥞🌮 whoop whoop 🌮🥞🥙 wat een geweldige actie ik doe heel erg graag mee voor onze dochter.
    De Sinterklaas heeft het allang geroken Destiny Edwards is dol op bakken en koken daarom mag iedereen Des graag want de liefde gaat zeker door de maag 😋👌 in het boek staan vast en zeker heerlijke recepten, vooral in deze tijd van het jaar is het extra leuk om te bakken en koken. Zeer welkom.

  • Dit is echt wat voor onze zoon Stan van 7, hij was jaren een erg moeilijke eter en is nu niet weg te slaan uit de keuken. Erg gezellig, want we staan zelf ook heel graag in de keuken. Dit boek zou erg leuke hulp zijn bij het kerstdiner wat we dit jaar samen gaan koken.

  • Ohh wat een leuk boek, dat zouden wij heel graag willen winnen.🍀 Ik houd zelf ontzettend van koken en bakken en volg je al jaren lieve Betty. Mijn dochter Faye is net 4 jaar geworden. Toen Faye nog niet zo oud was hielp ze mij al in de keuken. Al was het enkel de boontjes in een pan doen. Nu ze deze leeftijd heeft gekregen is ze erg nieuwsgierig naar meer en bakken wij samen appelflappen🍎, beleggen wij onze eigen pizza🍕of helpt ze met het bakken van oma’s notencake🥧 recept. Wat zou dit een te gekke toevoeging zijn om haar nog meer te inspireren!🍩🍪🧁

  • Wat een leuke boeken tips! En precies op het juiste moment voor de verlanglijstjes.

    Met drie jonge kinderen wil het er nog wel eens inschieten om echt 1 op 1 tijd te hebben. Gelukkig moet er toch elke dag gegeten worden, en dan is er niks waardevollers om samen te koken 🥰🥰🥰. Een kind vriendelijk kookboek zou ideaal zijn, kunnen ze t weer een stukje meer zelf en dat je steeds meer echt samen in de keuken.

  • Wat een leuke actie! Hier koken en bakken de kids heel graag. Mijn zoon van 15 maakt inmiddels hele lekkere gerechten klaar. Hij zoek iets lekkers op internet of in 1 van mijn kookboeken combineert dit met passende gerechten en maakt zelf het boodschappenlijstje. Mijn dochter van 7 wil ook graag koken. Zij zoekt ook zelf op wat ze wil maken en krijgt dan soms wat hulp. Zij vind stiekem desserts maken en bakken het leukst. Met Pasen hebben ze samen het diner verzorgd. Het was heerlijk! En super leuk en gezellig om ze zo samen bezig te zien met afstemmen en plannen. Geweldig!

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

6 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

1 week ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago