Print

Recept: Gepofte (zoete) aardappel maken

Wij Nederlanders staan niet voor niets bekend als ‘aardappeleters’. Met dit recept kun je dan ook zelf gepofte (zoete) aardappels in de oven klaar maken! Gebruik een grote, beetje kruimige aardappel en pof deze in aluminium folie gaar in de oven. Serveer met bijvoorbeeld een lepel creme fraiche of kruidenboter.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 5 min.
  • Cook Time: 45 - 60 min.
  • Total Time: 1 uur en 5 minuten
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: bijgerecht
  • Cuisine: Hollandse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 4 grote ronde kruimige (zoete) aardappels
  • olijfolie
  • peper & zout
  • optioneel: (verse) kruiden naar wens
  • 4 grote stukken aluminium folie

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (180 hete lucht).
  2. Boen de aardappels schoon onder stromend water. Prik ze met een vork rondom in .. of  snijd ze kruislings in, niet door (!) en plaats elke aardappel op een stuk folie, met het ‘kruis’ naar boven.
  3. Besprenkel elke aardappel met 1 -2 theelepels olie en breng op smaak met peper en zout. Eventuele kruiden kan ook. Wrijf met je handen de aardappel rondom in (ook in het kruis). Vouw daarna het folie langs de aardappel omhoog, knijp en vouw de aardappel nauw sluitend dicht met de folie.
  4. Plaats de pakketjes op een bakplaat en pof de aardappels in het midden van de oven gedurende 45 – 60 minuten. Zoete aardappels zijn vaak rond 45 minuten al klaar.
  5. Vouw voorzichtig de folie open aan de bovenkant. Je kunt de aardappels in het folie serveren of verplaats naar een serveer bord. Een ‘ingekruisde’ aardappel kun je een vork bovenop iets prakken en daar een lepel creme fraiche of kruidenboter op leggen. Serveer direct!

Eet smakelijk, Groetjes, Betty