Zelf gepekeld uien maken is heel makkelijk! Je maakt als het ware ingelegde rode ui in een weckpot met zoet zuur en dat is een heerlijke smaakmaker bij heel veel gerechten! Waaronder de Tex Mex keuken.

Zelf gepekelde rode ui maken

Deze gepekelde uien worden op smaak gebracht met suiker, zout en azijn. En voor extra smaakmakers heb ik gekozen voor oregano, laurierblad en peperkorrels om ingelegde rode ui mee te maken. Die rode uien transformeren vervolgens tot fel roze en maken een mooi contrast en smaakmaker voor heel veel gerechten. Deze zoetzure uitjes gaan namelijk perfect over gegrild vlees of kip. Maar voegen ook een heerlijke bite toe aan salades of sandwiches. En wat dacht je van knapperige topping over taco’s? Dat is de reden dat dit basisrecept niet mag ontbreken tijdens deze Tex Mex week op de website! Check hier nog veel meer lekkere Tex Mex bijgerechten op een rijtje!

Nog meer recepten met gepickelde groenten

Experimenteer er met dit recept voor gepekelde uien lekker op los hoor! Want hoewel dit een prima basis recept is voor ingelegde rode ui, kun je bijvoorbeeld ook de oregano en peper vervangen door steranijs of kaneel. Check dan ook zeker dit recept voor uien compote! Dat is zo lekker te combineren met kaas! Maar op deze site vindt je nog meer recepten met gepickelde groenten! Zoals een echte Hollandse Huzarensalade! Of ga voor een witlof stamppot met piccalilly en zilveruitjes! Deze klassieke Steak Tartare is ook verrukkelijk met ingelegde groenten.


Print

Recept: Gepekelde uien (zoet zuur)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Zelf gepekeld uien maken is heel makkelijk! Je maakt als het ware ingelegde rode ui in een weckpot met zoet zuur en dat is een heerlijke smaakmaker bij heel veel gerechten! Deze zoetzure uitjes gaan namelijk perfect over gegrild vlees of kip. Maar voegen ook een heerlijke bite toe aan salades of sandwiches. En wat dacht je van knapperige topping over taco’s?

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 5 min.
  • Total Time: 20 minuten
  • Yield: 1 ruime pot
  • Category: bijgerecht
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

  • 3 rode uien
  • 200 ml (appel)azijn
  • 1 laurierblaadje
  • 1 el suiker
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl zout
  • ½ tl hele peperkorrels

Extra:

  • steriele weckpot of jampot met deksel – 0.4 L

Instructions

  1. Pel de uien en snijd deze in halve ringen. Stop deze alvast in de steriele weckpot.
  2. Breng in een steelpannetjes de azijn met laurier, suiker, oregano, zout en peperkorrels aan de kook. Blijf roeren tot alle suiker is opgelost.
  3. Giet daarna het azijnmengsel over de uien heen. Vul eventueel de pot iets bij met lauwwarm water tot hij net onder de rand gevuld is. Plaats de deksel en zet goed vast. Laat de gepekelde uien afkoelen en ondertussen trekt de pot steeds meer vacuum.
  4. In principe kun je na een half uur marineren de ingelegde rode ui al serveren, maar het lekkerste is om deze een paar dagen op een koele en donkere plek te bewaren. Dan kunnen de smaken nog beter intrekken. Eenmaal geopend kun je de pot maximaal 2 weken in de koelkast bewaren.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

Om de weckpot (of jampot) steriel te maken, maak je deze van tevoren goed schoon met een sopje. Droog goed af. Breng ondertussen een pan met water aan de kook. Gebruik een vleestang om de weckpot, rubber, deksel etc in het kokende water te leggen en kook uit gedurende 10 minuten. Plaats daarna de stukken op een keukenpapier en laat aan de lucht drogen. Je steriele weckpot is klaar voor gebruik. Ditzelfde doe ik ook met jampotten voor bijvoorbeeld homemade jams.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze gepekelde uien of zoet zure rode ui wilt gaan maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

FRANKRIJK Weekmenu

We zijn alweer beland bij een van de laatste landen weekmenu van deze zomervakantie. Verblijf…

7 uur ago

Stokbrood met chocolade (Le Goûter)

Vandaag een simpele snack recept waar mijn kinderen dol op zijn! Het bestaat uit slechts…

3 dagen ago

10x Recepten met ‘Hot Sauce’

Dit weekend lopen de temperaturen hoog op! Maar hou jij wel van lekker warm en…

5 dagen ago

THAILAND weekmenu

Blijf jij deze zomervakantie ook vertoeven in Nederland? Dan neem ik je elke week mee…

1 week ago

10 x IJskoffie en Koffiecocktails recepten

Kun je deze zomer wel wat verkoeling gebruiken? Of ben je gewoonweg een enorme liefhebber…

1 week ago

Koken met de Airfryer: écht gezonder of vooral handig?

De airfryer: dat kekke keukenapparaat dat belooft alles krokant én gezond te maken. Geen geknoei…

2 weken ago