Op zoek naar een lekker borrelhapje of voorgerecht met kaas in de hoofdrol? Dit is een simpele maar oh zo lekkere ‘mezze’ uit de Griekse keuken! Deze gebakken feta uit de oven met knoflook en tomaatjes maak ik ook dikwijls thuis en het is elke keer weer genieten van kaas!

Griekse gebakken feta kaas

Schapenkaas en met name feta kaas worden veel gegeten in Griekenland. Veelal koud geserveerd in een salade, maar gebakken feta uit de oven of pan is ook erg lekker! Je komt in Griekenland dan ook dikwijls feta fourno tegen op de menu kaart en dan weet je dat je een smaakvolle gegrilde feta uit de oven te wachten staat. Niet te verwarren met feta saganaki, wat weer een gepaneerde en gebakken feta uit een saganaki pannetje is! Hoe dan ook, deze oven gebakken feta wordt veelal afgetopt met knoflook als grootste smaakmaker.

Op TikTok ging een gebakken feta met tomaten viral omdat men er een complete pastamaaltijd mee maakte. Klinkt jou dat ook lekker? Check dan even dit recept voor gnocchi met feta en tomaten uit de oven.

Dit gerecht at ik voor het eerst bij een Griekse schoolvriendin en sindsdien is het een van mijn favoriete borrel recepten uit de Griekse keuken. Dit is een heerlijk voorgerecht, bijgerecht of Griekse tapas ook wel ‘mezze’ genoemd. En als je onverwachts een vegetariër over de vloer krijgt, zet je zo toch in een handomdraai een heerlijke vleesvervanger op tafel. Check hier tevens een mooi Grieks weekmenu om er helemaal een feestweek van te maken.


Print

Recept: Gebakken Feta uit de oven (Feta Fourno)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Het is een van de meest simpele maar oh zo lekkere ‘mezze’ uit de Griekse keuken! Deze gebakken feta uit de oven met knoflook maak ik ook dikwijls thuis en het is elke keer weer genieten van kaas!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 5 min.
  • Cook Time: 25 min.
  • Total Time: 30 minuten
  • Yield: 2-3 personen
  • Category: bijgerecht
  • Cuisine: Griekse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

  • 1 tomaat
  • 1 sjalot
  • 2 knoflook tenen
  • 1 plak fetakaas (200 gram)
  • scheut olijfolie,
  • ¼ tl ‘crushed chilies’ of ‘hot’ paprika poeder
  • snuf vers gemalen zwarte peper
  • 1 takje verse oregano
  • 1 takje verse tijm

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius (160 hetelucht). Smeer een beetje olijfolie in een kleine ovenschaal of ruim tapas schaaltje
  2. Snijd de tomaat overlangs in dunne plakjes. Pel een sjalot, snijd doormidden en vervolgens in dunne halve maan plakjes. Pel de knoflook en pers deze uit. Verdeel de plakjes tomaat en sjalot over het schaaltje.
  3. Giet de feta af en leg de plak bovenop. Verdeel hier de knoflook overheen en giet een scheut olijfolie bovenop. Breng op smaak met de chilies, zwarte peper. Ris de blaadjes van de takjes oregano en tijm en verdeel over het schaaltje.
  4. Plaats vervolgens in het midden van de oven en bak de feta gedurende 20-25 minuten of tot de bovenkant een klein beetje begint te kleuren.
  5. Je kunt deze gebakken feta uit de oven daarna zowel warm als afgekoeld serveren. Maar warm is hij toch het lekkerst hoor! Lekker met wat brood erbij.

Kali Orexi! (=Eet Smakelijk!)

Notes

Zoals je kunt zien voeg ik geen extra zout toe aan dit gerecht, omdat feta kaas van nature al vrij zout is. Maar mocht je dit wel willen dan kan dat altijd nog.


BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze gebakken feta uit de oven wilt gaan maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Lekker met verse knoflook! Het ovenschaaltje is overigens geen overbodige luxe; ik heb het bij groenten op een bakplaat gelegd en dan moet je het eraf lepelen :)

    • Hahaha ja, met een flinke laag olie erbij wil dat nog wel eens gebeuren. Ben blij dat je er van genoten hebt!
      Groetjes, Betty

  • Hallo Betty,
    Gisteren gemaakt. Het was heerlijk, maar werd niet groen. Inderdaad wel een beetje papperig, maar het smaakte er zeker niet minder om. Bedankt voor dit recept, want de meeste anderen zijn gebakken, op zich wil ik dat wel, maar met paneermeel of zo en dat wil ik niet.
    Groetjes,
    Fiet

Recent Posts

Champagne drinken in de Champagne streek in Frankrijk

Frankrijk is natuurlijk het land voor wijnliefhebbers. Maar ze maken er ook een andere spraakmakende…

6 dagen ago

Steak tartare

Steak tartaart of Steak tartare is een voorgerecht met rauw vlees en rauw ei. Je…

1 week ago

Tiramisu Croisant Wafels

Ben je nog op zoek naar een lekker recept met wafels van croissantdeeg? Combineer het…

1 week ago

Frisse risotto met komkommer en munt pesto

Deze risotto met komkommer, munt pesto en granaatappelpitjes is heerlijk fris. Waar risotto voor mij…

1 week ago

Dadelcake met pecannoten en karamel

In veel Arabische landen groeien dadels aan de dadelbomen en ze zijn dan ook zeer…

2 weken ago

10x Recepten met ‘Hot Sauce’

Dit weekend lopen de temperaturen hoog op! Maar hou jij wel van lekker warm en…

2 weken ago