Ontbijt Recepten

Chocoladebrood met zoete aardappel (video)

Vandaag heb ik een lekker ontbijtrecept op het menu staan! Het is een goed vullend chocoladebrood met zoete aardappel, hazelnoten en granaatappel pitjes. Naast ontbijt mag je hem natuurlijk ook lekker als tussendoortje eten!

Recepten met zoete aardappel

Belofte maakt schuld! Onlangs gaf ik in dit gerecht met zoete aardappel al aan dat zoete aardappel ontzettend veelzijdig is en ik een lekker bakrecept in gedachten had ermee. Bij deze dus! Door de zoete aardappel toe te voegen in dit brood is het lekker voedzaam en vullend. En zowieso is ontbijten met zoete aardappel erg lekker en vullend.

Gezond(er) chocoladebrood

Zoete aardappel is ontzettend veelzijdig is, en lekker smeuïg om te gebruiken in bakrecepten.  Daarnaast is dit chocoladebrood met zoete aardappel een beetje semi-gezond eigenlijk. Wat ik daarmee bedoel? Nee, er zit geen boter in verwerkt en we voegen geen onnodige extra suiker toe. De chocolade brood wordt gezoet door de zoete smaken van banaan, zoete aardappel en vanille. Daarnaast is het brood dus ook nog eens glutenvrij en past prima in een gezonde(re) levensstijl. Check hier nog veel meer lekkere ontbijt en lunch recepten met zoete aardappel!


Print

Recept: Chocoladebrood met zoete aardappel

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

4.5 from 2 reviews

Een heerlijk gezond chocoladebrood met zoete aardappel, banaan en chocolade.

  • Author: Nanda Appelman
  • Prep Time: 15 minutes
  • Cook Time: 45 minutes
  • Total Time: 1 hours 45 minutes
  • Yield: 10 plakken 1x
  • Category: Ontbijt
  • Cuisine: Amerikaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 325 gram zoete aardappel,
  • 200 gram amandelmeel,
  • 1 tl. bakpoeder,
  • 4 el. cacaopoeder,
  • 3 eieren,
  • 50 gram ongebrande en ongezouten hazelnoten,
  • 1 rijpe banaan,
  • 50 gram pure chocola (72% cacao),
  • Evt. 1 zakje vanillesuiker,
  • Olie of boter om in te vetten.

Toppings:

  • 12 eetlepels notenboter,
  • verse granaatappelpitjes,
  • extra hazelnoten, grof gehakt,
  • pure chocolade, grof gehakt.

Benodigdheden:

  • kookpannetje,
  • keukenmixer met garde,
  • cakevorm 22 of 24 cm.

Instructions

  1. Breng water aan de kook voor de zoete aardappel. Schil de aardappel en snij alvast in dunne plakjes. Kook de aardappel in 10 minuten gaar.
  2. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden (165 hete lucht) en kwast een cakeblik in met een beetje olie.
  3. Prak ondertussen de banaan alvast en vermaal de hazelnoten, bijvoorbeeld met een hamer. Breek ook de chocola alvast in kleine stukjes. Vet de cakevorm goed in met wat olie of boter.
  4. Meng in een beslagkom het amandelmeel, de eieren, het bakpoeder, de geprakte banaan, het cacaopoeder en eventueel de suiker. Mix het tot een egaal geheel met de mixer. Roer vervolgens de stukjes chocola en hazelnoot erdoorheen.
  5. Zodra de zoete aardappel gaar is giet je hem af en prak hem fijn. Roer de aardappel ook door het beslag en schep alles in de cakevorm.
  6. Zet het brood voor 40 minuten in het midden van de oven. Laat daarna minstens 20 minuten afkoelen in de vorm.
  7. Stort de chocoladebrood met zoete aardappel uit op een serveerschaal. Besmeer de bovenkant van de chocoladebrood met de notenboter. Strooi hier vervolgens granaatappelpitjes, grof gehakte hazelnoten en grof gehakte chocolade overheen.
  8. Laat het brood goed afkoelen voordat je hem in plakken snijdt. Je hoeft hem niet helemaal koud te laten worden hoor, als hij nog een beetje warm is, is hij het allerlekkerst. Dan is de chocolade van binnen ook nog zacht en gesmolten.

Eet smakelijk.

Notes

Bewaartip: Je kunt het chocoladebrood met zoete aardappel in plakken snijden en in de vriezer bewaren. Als je hem dus lekker in het weekend maakt heb je doordeweeks geen omkijken naar je ontbijt of een lekker tussendoortje!

Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

View Comments

    • Jazeker! De consistentie zal wel iets anders worden, maar ik geloof dat dit ook heel goed gaat smaken :-)

  • Top recept! heb zelf al geëxperimenteerd met gedroogde mango i.p.v. hazelnoten en ook dat is een aanrader.
    Bedankt voor het delen!!

  • Hij was lekker hoor!

    Alleen beetje gevaarlijk om dit recept gezond en suikervrij te noemen haha. Je voegt wel vanillesuiker toe namelijk en de zoete aardappel en banaan leveren ook suikers natuurlijk. Maar het is wel een stuk minder ongezond dan een gebruikelijk cake recept dus dank jr voor het delen ervan. Hij was lekker (:

Recent Posts

Gevulde Appels uit de oven

Gebakken appels uit de oven worden nog lekkerder als je er een romige en krokante…

1 dag ago

Sinterklaas Sate van kiphaasjes

De goedheiligman en zijn gezelschap zijn reeds aangekomen in ons land, dus de Sinterklaas recepten…

2 dagen ago

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

4 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

5 dagen ago

Indonesische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

1 week ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago