Ook de kleine dingen in het leven moet je vieren! Nu pak ik natuurlijk maar al te graag elke gelegenheid aan om iets lekker te bakken en dat werd deze keer een chocolade biercake voor echte mannen!

Chocolade Biercake voor échte mannen

Mijn partner Dylan is de afgelopen vier jaren druk in weer geweest met zijn studie Informatica. En nu kunnen we eindelijk vieren dat hij full-time aan het werk gaat. Bij hetzelfde bedrijf waar hij ooit begonnen is als stage opdracht. Blijkbaar vond hij het daar zo leuk dat hij maar meteen even is blijven plakken. Dus, reden voor een feestje, en voor mij vrijbrief om hem en zijn collega’s te trakteren op wat lekkers zoals een lekkere cake. Ik weet ook wel dat ik echt geen doos met knalroze cupcakes op tafel hoef te zetten bij een IT-bedrijf, dus werd het een Chocolade-biercake voor échte mannen!

Chocolade biercake met amber kleurig bier

Het recept komt uit de laatste FoodWeLove Box, en is gemaakt met een flesje Kompaan 58 bier. Een donker amber kleurig biertje die heel ‘hoppig’ smaakt. Uiteraard kun je deze ook vervangen door een ander soort bier hoor. Maar goed, een half flesje verdween in de Chocolade Biercake, en de andere helft verdween bij mij in het keelgat. Mevrouw de pâtissière had immers ook reden genoeg tot een feestje. Oh.. en vrouwen vinden deze chocolade biercake ook lekker hoor!

Print

Chocolade Biercake recept

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: FoodWeLove Box
  • Prep Time: 15 minutes
  • Cook Time: 75 minutes
  • Total Time: 1 hours 30 minutes
  • Yield: 1 cake 1x
  • Category: Cake recepten
  • Cuisine: Amerikaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 75 gram roomboter,
  • 225 gram (donkere riet) suiker,
  • 2 gram zout,
  • 2 grote eieren (L),
  • 340 gram bloem,
  • 8 gram bakpoeder (1 zakje),
  • 140 gram pure chocolade,
  • 180 gram bier (van Kompaan 58),
  • 2 gram zout,
  • Cakevorm 22 cm.

Voor de chocolade bovenlaag:

  • 100 gram pure chocolade,
  • 1 flinke theelepel boter.

Instructions

  1. Zorg als eerste dat alle ingrediënten op kamer temperatuur zijn. Haal hiervoor alles 30 minuten van tevoren uit de koelkast.  Verwarm ondertussen de oven voor op 160 graden / 145 hete lucht. En kwast het cakeblik in met boter, en bekleed met bakpapier.
  2. Splits de eieren en zet apart. Zeef de bloem met het bakpoeder en zet apart. Klop vervolgens de boter, suiker en zout zacht en romig met een handmixer, dit duurt ongeveer 10 minuten. Smelt ondertussen de chocolade in een pannetje op laag vuur (of au-bain-marie). En klop in een schone kom de eiwitten stijf.
  3. Spatel de eierdooiers door de botermassa, en spatel hier vervolgens ook het bloem door heen. (Het mengsel kan een beetje korrelig zijn, maar dat komt straks goed) Voeg vervolgens de gesmolten chocolade toe en daarna het bier. Roer het beslag rustig door om te mengen. Vervolgens spatel je alleen nog de stijfgeklopte eiwitten erdoor. (niet meer roeren dan nodig is, anders verliest het beslag zijn luchtigheid.
  4. Vul het cakeblik met het beslag en bak de cake in de voorverwarmde oven gedurende 1 uur en 1 kwartier. De cake is gaar als je er een (saté)prikker in steekt, en deze er weer helemaal schoon uitkomt. Laat de cake nog minstens 10 minuten afkoelen alvorens uit de vorm te halen.
  5. Zodra de cake volledig afgekoeld is, ga je de bovenlaag maken:  Smelt de chocolade in een pannetje op laag vuur (of au-bain-marie). Roer daarna de boter erdoor en strijk de chocolade over de bovenkant van de afgekoelde chocolade biercake. Laat deze vervolgens afkoelen en harder worden.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

 

Notes

Bewaartip! Deze chocolade biercake is een paar dagen houdbaar in een luchtdichte trommel. Maar stop hem gerust even in de koelkast als je een wat hardere chocolade bovenlaag wilt hebben.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

3 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

4 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

7 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

2 weken ago