Categories: Events

Neighbourhood Food Market in Utrecht

Ondertussen in Utrecht….  Werd er dit weekend heerlijk gesmuld van lokale specialiteiten, genoten van een prachtig zonnetje en ultieme gezelligheid. Dit weekend was namelijk de eerste editie van de Neighbourhood Food Market in Utrecht. Het Vredenburg staat immers al bekend om zijn wekelijkse markt, maar speciaal voor dit weekend pakte lokale helden uit op een heuse Food Markt, waar iedereen gezellig kon aanschuiven en genieten. Betty was uiteraard ter plekke en doet verslag.

Wat is de Neighbourhood Food Market?

Stel je voor: Lange rijen met picknicktafels, brocante tafelkleedjes, en dat in de open lucht in een stedelijke omgeving. De Neighbourhood Food Market is een platvorm voor lokale restaurants, cateraars, bio-boeren, traiteurs, bakkers, slagers, kaasmakers, worstendraaiers, sap-persers, barista’s, enthousiaste producenten en distributeurs.

Alles wordt met veel liefde klaargemaakt, en dit was natuurlijk de ultieme kans om te komen proeven en nieuwe lokale bedrijven te leren kennen. Je vind hier niet de grote namen, maar het wordt juist klein maar fijn gehouden. De ultieme kans om uit te blinken in je eigen ‘Neighbourhood’.
 

 

De Neighbourhood Food Market wordt al een paar jaar in Amsterdam gehouden, op diverse lokaties, en kwam dit jaar dus voor het eerst naar Utrecht. Uiteraard de perfecte locatie want het Vredenburg staat namelijk bekend als hét marktplein van Utrecht. Kijk mee naar wat voor lekkers er gisteren o.a op het Vredenburg te verkrijgen was:

 

 
Vroeg is een restaurant / Bakkerij in een boerderij in Bunnik. Maar speciaal op deze dag kon je verse soepen, dips, worsten en overheerlijk vergebakken broden kopen.
***
Deze lieve dame is Kitty, en zij maakt fleurige potjes met diverse soorten jams en chutneys. Wij namen wat potjes mee voor thuis, en voor bestellingen zie de website van Kitty’s-Jam.  En let op! de chutney’s zijn pittig! Dat heb ik met tranen in mijn ogen zelf ondervonden..
***
De Culishop was ook vertegenwoordigd, met deze speciale rookoven voor gerechten met zalm en paling.
***
De Yoghurt Barn is een echte hotspot geworden in Utrecht, en hoort daarom ook zeker thuis op de Neighbourhood Food Market. Ik haal hier graag een yoghurt-to-go. (Lees hier mijn complete review van het Yoghurt Barn concept).
***
Carla’s Conditorie vind je normaal gesproken achter de Dom. Maar uiteraard zijn haar Scandinavische koeken ook op het Vredenburg goed vertegenwoordigd. (Lees hier mijn eerdere review van Carla’s Conditorie)
***
Gedroogd fruit en superfoods zijn op dit moment natuurlijk niet meer weg te denken, dus die vind je vindt je ook terug in de marktkraam van MijngedroogdFruit.nl
***
En met dit warme weer stonden de kids maar al te graag in de rij voor een ijsje.
***
Iemand misschien nog een bakje popcorn, terwijl je van achter je grote zonnebril heerlijk naar mensen zit te kijken ?!
***
Het is dat ik geen schaal of schelpdieren mag (ivm allergie), maar deze pan met paella ruikte wel heel goed!
***
Deze exotische dame verkocht o.a. Pindakaas, pindasaus, pindasoep en nog meer met pinda’s . Niet voor niets heet dit Indonesiche catering bedrijfje de Lachende Pinda.
***
Happy Herbi maakte heerlijke zoete balletjes, koekjes en bonbons. Alles is organic, raw, vegan, glutenvrij en suikervrij.
***
De dames van Sis Bakery verschaffen de voorbijgangers van heerlijke zoetigheden, zoals Carrot Cake, Makarons, en Oreo-brownies.
***
Temidden van alle stands vind je lange tafels waar iedereen gezellig bij elkaar komt eten.
***
En voor de nodige entertainment (goede muziek dus) werd ook gezorgd.
***
Deze meneer  van First Taste stond heerlijke hamburgers te bakken in een Big Green Egg.
***
Uiteraard moest ik deze proeven. De hamburger is gemaakt van Angus èn Berkshire rund, geserveerd op een groot broodje met ui, tomaat, sla, augurk, japaleño en First Taste saus.
***
Zijn collega bakte aan de andere kant een heerlijk stuk lamsvlees in een Big Green Egg.
***
Deze werd vervolgens in plakjes gesneden, en geserveerd op een ciabatta broodje met gerookte asperges en een kruidensaus.
***
Uiteraard is er ook een grote bar te vinden, met wijnen, bier, fris en prosecco. Elk glas had 1 euro statiegeld. Hoewel ik dat in het begin een beetje raar (en veel geld) vond, viel het mij op dat aan het einde van de avond er geen enkel bekertje op de grond lag. Statiegeld vragen helpt dus blijkbaar tegen vervuiling!
***
Even een kiekje vanaf onze gezellige marktplein.
***
Deze dame en heer hadden een stand waar zij de Surinaamse POM verkochten. Deze ovenschotel wordt gemaakt van Pomtayer (een wortelknol) en vonden wij erg lekker.
***
Geserveerd met witte rijst, kroeppoek en surinaamse sambal uiteraard.
***
Daarna werd het tijd voor antipasti van het Italiaanse restaurant De Markt. plakken ham, gebakken champignons, kleine gamba’s, tappenade, een kaaskroket en een salade.
***
Mijn favoriete Frans Restaurant Madeleine Bar-bistro had ook een kraam op de Neighbourhood Food Market, en serveerde hier onder andere de Franse delicatesse:  Escargot’s  (slakken)
***
Omdat ik nog nooit slakken had gegeten, werd dit mijn ontgroening. Getuige mijn gezicht zal ik dit niet gauw meer bestellen. Dus de rest van mijn gezelschap deed zich maar al te goed aan de rest van het bordje, want zij vonden het wel lekker.
***
Gelukkig was er bij Madeleine ook een  stoofschotel van kalfswang en witte wijn te verkrijgen en deze maakte meer dan goed. (lees hier overigens mijn review van Madeleine Bar-Bistro).
***
Naast al dit lekkers ging er ook nog een halve Pizza van WOOD in, en ter afsluiting een paar stukjes taart van Sis Bakery. Maar hier heb ik helaas geen foto’s van gemaakt. Uiteraard wel nog even een groepsfoto met de dames in mijn gezelschap, die mij door dik en dun gesteund hebben met het proeven en leegmaken van de bordjes. Of was ik degene die juist hun bordjes leegmaakte..?
***
Tot zo ver het fotoverslag van de Neighbourhood Food Market in Utrecht. Hopelijk komt er gauw weer een nieuwe editie in Utrecht want dan ben ik zeker weer van de partij. Wie van jullie is er wel eens naar een Neighbourhood Food Market geweest? En wat vond je er van?
 

 

 

Groetjes, Betty

 

 

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

2 weken ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

2 weken ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

3 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

3 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

3 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

3 weken ago