Wist je dat men in China ook graag vlees grilt op de barbecue? Char Siu is daar een van de bekendste gerechten van en is niets minder dan zachtgegaard varkensvlees in een Chinese zoete barbecuesaus dat in dunne plakjes wordt gesneden. Dit vlees kun je vervolgens gebruiken in zoveel verschillende Chinese gerechten!
Char Siu – wordt ook wel Cha Sieuw genoemd – maak je van een mooi stuk stevig varkensvlees. Ik gebruikte hier procureur (varkensnek) voor, die je ook gebruikt om bijvoorbeeld ‘pulled pork‘ te maken. Het vlees wordt vooraf gemarineerd in een soort zoete-zoute marinade met typisch Chinese smaakmakers zoals steranijs, shaoxing wine, hoisinsaus en 5 Spices kruidenmix. Daarna wordt het vlees gegrild op de barbecue tot het gaar is en in dunne plakjes gesneden. Kenmerkend is de roze-rode rand rondom de plakjes.
Wil je meer te weten komen over het Chinese nieuwjaar en de symboliek die achter de gerechten schuil gaat? Lees er hier dan meer over.
De plakjes Char Siu kun je vervolgens bij heel veel Chinese gerechten serveren. Serveer het in plaats van biefstuk in dit recept voor Lo Mein noodles met gewokte groenten. Maar dit Chinese barbecuevlees kun je ook serveren bij een roerbakschotel met bijvoorbeeld kool en witte rijst. Ook heel lekker is een Chinese noedelsoep met shanghai paksoi bereiden waarbij je Char Siu in plakken bovenop serveert (soort Ramen soep). En wat dacht je van simpelweg op een gestoomd Bao Bun met komkommer linten zoals bij dit recept?
Extra:
Bezit je over een klein gietijzeren steelpannetje? Stop de marinade daar dan in en plaats deze na de eerste keer bestrijken ook op de barbecue. De marinade zal gedurende de rest van de tijd ook inkoken tot een stroperige barbecuesaus en nog mooier aflakken.
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze Chinese Char Siu varkensvlees van de barbecue wilt gaan maken!
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…
'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…