Borrelhapjes en Snacks

Bruschetta met tomaat en basilicum (video)

In de zomer waarbij we massaal thuis blijven, dien je juist lekker te genieten van je favoriete vakantierecepten! Hoe klinkt een lekker aperitief van bruschetta met tomaat en basilicum je in de oren? Gebruik heerlijke ciabatta brood of een ander (desem) brood en natuurlijk de beste tomaten die je kunt vinden!

Ciabatta met tomatensalsa

In Italie is een voorafje eten vrij standaard. De antipasti van groenten, kazen en vleeswaren zien we maar graag terug op tafel, alvorens we aan een diner gaan beginnen. Daarbij is deze bruschetta met tomaat is mijn favoriete voorafje. Lekkere krokante ciabatta toast belegd met een tomatensalsa van ui en basilicum. Een beetje scherp, een beetje zoet, maar ook hartig. En die tomaten openen je smaakpapillen zo lekker voor de rest van de avond en een vervolg van een diner.

Uiteraard heb ik ook een basisrecept voor het maken van de bekende Italiaanse Crostini en Bruschetta op de website staan. En.. staan hier diverse variatie recepten en toppings bij vermeld. Neem hier dus zeker even een kijkje!

Nog meer lekkere antipasti

In Italie weet men hoe je het happy hour moeten inluiden! Een borreltje of lekker genieten van antipasti is daar de normaalste zaak van de wereld. Dus naast deze bruschetta met tomaat heb ik nog meer lekkere antipasti recepten voor jullie! Wat dacht je bijvoorbeeld van deze complete Italiaanse borrelplank met ook tonijnsalade? Wist je overigens dat je van leftover risotto ook deze heerlijke risotto balletjes genaamd arancini kunt maken? Maar een plankje vol met deze crostini met kaas staat ook garant voor een avondje genieten!


Recept video: Bruschetta met tomaat maken

SUBSCRIBE om op de hoogte te blijven: https://www.youtube.com/bettyskitchen


Print

Recept: Bruschetta met tomaat en basilicum

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze bruschetta met tomaat en basilicum zijn een typisch voorgerecht in Italie. Je bakt krokante ciabatta en belegd deze met een smaakvolle tomatensalsa. Ideaal als voorgerecht of voor bij de borrel of als antipasti!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 15 min.
  • Total Time: 30 minuten
  • Yield: 4-6 personen
  • Category: voorgerecht
  • Method: bakken
  • Cuisine: Italiaanse keuken

Ingredients

Scale

  • 1 langwerpig ciabatta brood
  • 4 Roma tomaten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 kleine rode ui (desnoods een halve)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel balsamico azijn
  • 10 blaadjes basilicum
  • peper & zout

Extra:

  • oven
  • bakpapier

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (180 hetelucht) en bekleed een rooster met bakpapier. Snijd de ciabatta overlangs doormidden en in de lengte in 6 stukken. Je hebt nu 12 stuks totaal. Besprenkel de snijkant met olie. Plaats op het rooster in de oven en bak de bruschetta’s lichtbruin gedurende 12 – 15 minuten. Laat daarna afkoelen en krokant worden op een rooster.
  2. Je kunt er voor kiezen om de tomaten van te voren te ontvellen. Kruis hiervoor de tomaten in en dompel gedurende 30 seconden in kokend water. Daarna trek je de velletjes eenvoudig los.
  3. Snijd de tomaten door de helft en verwijder het groen en de zaden. Snijd het vruchtvlees in blokjes.
  4. Pel en pers 1 knoflookteentje uit. Pel de rode ui en snijd deze in piepkleine blokjes. Knip of hak de basilicum fijn. Stop de tomaten, knoflook en ui in een kom en hussel om met de olijfolie, balsamico azijn en basilicum. Breng op smaak met zout en peper.
  5. Zodra de ciabatta’s geroosterd zijn, wrijf je de snijvlakken in met het overgebleven teentje knoflook – wel even pellen en doorsnijden. Verdeel de tomatensalsa over de broodjes en serveer de bruschetta direct.

Eet smakelijk!

Notes

Je kunt de tomatensalsa van te voren klaar maken (stap 2-4 dus). Bewaar in een afgesloten bakje in de koelkast gedurende max 2 dagen. De bruschetta’s kun je ook een dag eerder afbakken en inwrijven met de knoflook. Laat goed afkoelen en bewaar in een (papieren) broodzak. Je kunt de bruschetta voor het serveren nog even oppiepen in de oven gedurende een paar minuten als je wilt.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze bruschetta met tomaten wilt maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Vegetarische Linzensalade met prei en feta

Het is weer een #MeatlessMonday en deze keer maken we een makkelijke maaltijd met peulvruchten…

2 dagen ago

Noten Granola met kokos (video)

Ben je nog op zoek naar een glutenvrij, graanvrij of lowcarbs alternatief voor muesli? Maak…

6 dagen ago

Mediterraanse Traybake met Orzo en Worst

Wil je het zelf lekker makkelijk maken voor het diner? Een pasta maaltiBen jij al…

1 week ago

Vegetarische pizza quesadillas

Deze vegetarische pizza quesadillas wil je proeven, Meatless Monday of niet! Heel gezond zijn ze niet, want…

1 week ago

Deense aardappelsalade met makreel

Op zoek naar een lekker recept met gerookte makreel? Met deze voorgegaarde vissoort zet je…

2 weken ago

10x Recepten met Kokos (zoet en hartig)

Het is vandaag 2 September, de dag van de Kokosnoot (World Coconut Day)! En dat…

2 weken ago