Print

Recept: Bruschetta met tomaat en basilicum

recept bruschetta met tomaten en basilicum © bettys kitchen

Deze bruschetta met tomaat en basilicum zijn een typisch voorgerecht in Italie. Je bakt krokante ciabatta en belegd deze met een smaakvolle tomatensalsa. Ideaal als voorgerecht of voor bij de borrel of als antipasti!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 15 min.
  • Total Time: 30 minuten
  • Yield: 4-6 personen 1x
  • Category: voorgerecht
  • Method: bakken
  • Cuisine: Italiaanse keuken

Ingredients

Scale

  • 1 langwerpig ciabatta brood
  • 4 Roma tomaten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 kleine rode ui (desnoods een halve)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel balsamico azijn
  • 10 blaadjes basilicum
  • peper & zout

Extra:

  • oven
  • bakpapier

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 210 graden (190 hetelucht) en bekleed een rooster met bakpapier. Snijd de ciabatta overlangs doormidden en in de lengte in 6 stukken. Je hebt nu 12 stuks totaal. Besprenkel de snijkant met olie. Plaats op het rooster in de oven en bak de bruschetta’s bruin en krokant gedurende 15 minuten.
  2. Je kunt er voor kiezen om de tomaten van te voren te ontvellen. Kruis hiervoor de tomaten in en dompel gedurende 30 seconden in kokend water. Daarna trek je de velletjes eenvoudig los.
  3. Snijd de tomaten door de helft en verwijder het groen en de zaden. Snijd het vruchtvlees in blokjes.
  4. Pel en pers 1 knoflookteentje uit. Pel de rode ui en snijd deze in piepkleine blokjes. Knip of hak de basilicum fijn. Stop de tomaten, knoflook en ui in een kom en hussel om met de olijfolie, balsamico azijn en basilicum. Breng op smaak met zout en peper.
  5. Zodra de ciabatta’s geroosterd zijn, wrijf je de snijvlakken in met het overgebleven teentje knoflook – wel even pellen en doorsnijden. Verdeel de tomatensalsa over de broodjes en serveer de bruschetta direct.

Eet smakelijk!

Notes

Je kunt de tomatensalsa van te voren klaar maken (stap 2-4 dus). Bewaar in een afgesloten bakje in de koelkast gedurende max 2 dagen. De bruschetta’s kun je ook een dag eerder afbakken en inwrijven met de knoflook. Laat goed afkoelen en bewaar in een (papieren) broodzak. Je kunt de bruschetta voor het serveren nog even oppiepen in de oven gedurende een paar minuten als je wilt.

Keywords: bruschetta, brood, tomaten, basilicum, Italie