Met het prachtige zomer weer van de afgelopen dagen, gingen op heel veel plekken de barbecues aan! En dan kun je ook lekker in stijl afsluiten met een heerlijk en makkelijk toetjes gerecht, zoals deze brownie van de bbq! En dit overheerlijke chocolade toetjes zorgt voor een fantastisch einde van jouw bbq-party. Succes gegarandeerd!

Brownie maken met de gevogeltestomer

Deze brownie komt misschien een beetje onverwachts uit de hoek. Maar goed, koken en bakken gaan ook dikwijls gewoon uit de losse pols en je moet soms een beetje improviseren. En voor de brownie van de bbq gebruiken we dan ook een barbecue  gevogeltestomer. Ja, je weet wel… zo’n bakje waar je normaal gesproken zo’n lekker kippetje in/op kunt braden a la Mama Kelly. Maar ook zonder kip kun je de bakvorm heel goed gebruiken voor andere gerechten. Als je de gevogelte standaard weg laat, heb je een prima kleine tulbandvorm voor deeg en beslag, dus ook deze brownie van de bbq.

Toetjes op de bbq bereiden

Op deze site liet ik je al zien dat je wafels kunt bakken op de barbecue en nu kun je deze lekkere brownie van de bbq ook toevoegen aan je toetjes van de barbecue. En met slechts een kleine voorbereiding, laat je de barbecue gewoon het werk voor je doen.  Als je (een deel van) de suiker vervangt door Muscovado suiker dan krijgt deze brownie van de BBQ een intensere smaak. Muscovado suiker is namelijk een ongeraffineerde suiker, die de chocolade smaak alleen maar aanvult. Iets zegt mij dat je het niet bij een stukje zult kunnen houden…


Print

Brownie van de bbq (recept)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Sluit je barbecue feestje in stijl af met een heerlijk en makkelijk toetjes gerecht, zoals deze brownie van de bbq! Met lekker veel chocolade!

  • Yield: 68 personen 1x
  • Category: BBQ
  • Cuisine: Amerikaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 100 gram roomboter,
  • 150 gram suiker, (liefst Muscovado suiker),
  • 130 gram pure chocolade,
  • 4 grote eieren (L),
  • 50 gram tarwebloem,
  • 100 gram witte chocolade,
  • beetje olie, voor het invetten.

Extra:

  • Barbecue, met deksel (bijvoorbeeld deze Weber), *
  • Steelpannetje of kleine kookpan,
  • Garde,
  • Weber gevogeltestomer of een ander laag bakblik met een ‘dipgedeelte’in het midden.

Instructions

  1. Verwarm de barbecue op INDIRECTE en MATIGE hitte (rond 185 graden). In dit recept gebruiken wij enkel de bakvorm/onderkant van de gevogelte stomer. De standaard heb je niet nodig. Vet de bakvorm licht in met olie en zet apart.
  2. Smelt de roomboter, suiker en chocolade in een pannetje op laag vuur. Leg de chocolade bovenop, zodat dit IN de boter en suiker smelt. (Dit voorkomt aanbranden van de chocolade).
  3. Haal het steelpannetje van het vuur en klop 1 voor 1 de eieren door de gesmolten chocolade. Zeef vervolgens de bloem erboven en klop goed door het chocolade mengsel.
  4. Giet het browniebeslag in de gevogeltestomer. Laat eventueel afkoelen tot de BBQ klaar is voor gebruik.
  5. Plaats de gevogeltestomer in het midden van het bbq rooster en bak de brownie gedurende 20 – 25 minuten. De cake hoort in het midden nog een klein beetje zacht te zijn.
  6. Breek blokjes van de witte chocolade en stop deze in de ‘kom’ van de gevogeltestomer. Doordat de bakvorm nog warm is, zal de witte chocolade smelten. Ondertussen kan de brownie van de bbq even afkoelen.
  7. Pas op met aansnijden: dat je geen diepe krassen maakt in je bakvorm. Dat zou zonde zijn. Deze brownie van de bbq is warm het allerlekkerst en lepel er enkel nog de gesmolten witte chocolade overheen.

Als dit geen perfecte einde van de bbq feestje is, dan weet ik het ook niet meer.

Eet smakelijk in ieder geval!

Groetjes, Betty

Notes

 * TIP: Geen barbecue? No worries, deze brownie kan je ook bakken in de oven. Houdt hiervoor 180 graden (165 hete lucht) aan. Uiteraard kan je Weber gevogeltestomer ook hiervoor gebruiken. Prik met een sateprikker in de brownie om te kijken of deze gaar is. Houdt desnoods 25-30 minuten baktijd aan.

(Bron recept: Weber Grillacademy)

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

7 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago