Gezondheid

De gezondheidsvoordelen van asperges

We eten veel te weinig groentes. Slechts een klein deel van de Nederlanders haalt de aanbevolen 250 gram per dag. En dat terwijl die 250 gram niet de optimale hoeveelheid is, maar het minimum. Een van de groentes die je zeker vaker op tafel mag zetten zijn asperges. Benieuwd wat deze groente voor je gezondheid kan betekenen? Lees snel verder en ga vooral genieten van het asperge seizoen!

De gezondheidsvoordelen van asperges

1: Rijk aan vitamine K

Asperges zijn zeer rijk aan vitamine K. Deze vitamine hebben we nodig voor een goede bloedstolling. Krijg je te weinig vitamine K binnen? Dan kan dit leiden tot een vertraagde bloedstolling.

Ook speelt vitamine K een sleutelrol bij het sterk en gezond houden van onze botten. Dit is extra belangrijk naarmate je ouder wordt, omdat de botdichtheid en botsterkte dan afneemt en het risico op botbreuken groter wordt.

Verder wordt er nog volop onderzoek gedaan naar vitamine K. Er zijn namelijk aanwijzingen dat deze vitamine ook kan helpen bij het voorkomen van kanker en het verbeteren van onze insulinegevoeligheid.

2: Een gezonde spijsvertering

Net als andere groentes, zijn ook asperges een goede bron van vezels. Vezels zijn onmisbaar voor een gezonde spijsvertering en het voorkomen van obstipatie. Bovendien zijn ze een voedingsbron voor de goede bacteriën in onze darmen.

De bacteriën in onze darmen zijn belangrijker dan je wellicht denkt. Een gezonde darmflora kan namelijk bijdragen aan:

  • Een sterk immuunsysteem
  • De aanmaak van vitamine B12
  • De aanmaak van vitamine K
  • Een gezond gewicht

3: Asperges zijn krachtige antioxidanten

Antioxidanten zijn stofjes die ons lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn een soort moleculen die onze lichaamscellen beschadigen doordat ze deeltjes van onze cellen “afpakken”. Antioxidanten geven vrije radicalen de deeltjes die ze nodig hebben, waardoor ze onze cellen met rust laten.

Asperges bevatten verschillende krachtige antioxidanten, waaronder glutathion, quercetine en kaempferol. Hierdoor helpt het eten van asperges dus om je lichaam te beschermen tegen schade door vrije radicalen. Daarnaast helpen deze stoffen ook bij het voorkomen van ontstekingen, het gezond houden van je bloeddruk en het bestrijden van virussen.

4: Kleiner risico op aangeboren afwijkingen

Het is algemeen bekend dat zwangere vrouwen extra foliumzuur nodig hebben. Foliumzuur helpt namelijk bij de productie van rode bloedcellen en is essentieel voor een gezonde ontwikkeling van de ongeboren baby. Het speelt een rol bij de ontwikkeling van het zenuwstelsel en het helpt om het risico op verschillende aangeboren afwijkingen te verkleinen, waaronder het risico op een hazenlip, een open gehemelte, een open ruggetje en het neutrale-buiseffect.

Asperges zijn een goede manier om extra foliumzuur binnen te krijgen.

5: Gezonde bloeddruk

Asperges bevatten het mineraal kalium. Dit mineraal is belangrijk om onze bloeddruk gezond te houden, omdat het een bloeddrukverlagende werking heeft. Het is de tegenhanger van natrium, een mineraal dat onze bloeddruk juist verhoogt en waarvan we vaak te veel binnenkrijgen.

Een gezonde bloeddruk is van groot belang, omdat dit het risico op hart- en vaatziektes flink kan verlagen.

6: Passen goed in een afslankdieet

Asperges passen perfect in een gezond afslankdieet. Dit komt deels doordat ze rijk zijn aan vezels. Vezels helpen je namelijk om jezelf sneller en langer verzadigd te voelen, waardoor je het voor jezelf makkelijker maakt om minder te eten.

Daarnaast bevatten asperges weinig calorieën, terwijl ze wel veel waardevolle voedingsstoffen bevatten. Dit helpt je om je lichaam van alle voedingsstoffen te voorzien die het nodig heeft en tegelijkertijd toch je calorie inname te beperken.

Kort samengevat

We zouden er goed aan doen om in Nederland een stuk meer groentes te eten. Groentes hebben ons namelijk ontzettend veel gezondheidsvoordelen te bieden. Asperges dragen bijvoorbeeld bij aan een gezonde bloeddruk, een gezonde zwangerschap en het verbeteren van je darmflora. Ook zijn ze rijk aan vitamine K en verschillende antioxidanten.

Check hier onze heerlijke aspergerecepten! En ben je ook benieuwd wat 6 (sterren)chefs van JRE maken met asperges? Bekijk dan hier de video (vanaf. 06:11).

Groeten, Charlotte


Bronnen: DiNicolantonio JJ, Bhutani J, O’Keefe JH, Open Heart, 2015. Joanne Slavin, Nutrients, 2013.

Czeizel AE, Dudás I, Vereczkey A, Bánhidy F, Nutrients, 2013. Clark MJ, Slavin JL, J Am Coll Nutr, 2013.

Bron foto’s: Witte Asperges, Groene asperges.

Charlotte

Charlotte is werkzaam bij PuurFiguur.nl . Het online platform met informatie over gezonder eten en afvallen. Boordevol tips van voedingsdeskundigen, voedingscoaches en gezondheidswetenschappers.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

2 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago