Jullie weten dat dol ben op desembrood bakken en doe dit het liefst s’ochtends. Zo kunnen wij tijdens de lunch genieten van (nog een beetje warm) vers brood en serveren die het liefst met gezond beleg, zoals deze 6x brood met ricotta recepten.
Via online diëtist & afvalcoach Jonathan Klaassen had ik doorgekregen dat ricotta een goed en voedzaam beleg is voor je sneetje brood, zeker in combinatie met nog meer lekkere gezonde toppings! Vandaag delen we dan ook 6 variatie recepten voor brood met ricotta voor jullie! En dan mag je zelf kiezen of je het brood eerst nog een beetje roostert tot toast. Hou de broodlunch echter gezond en ga voor volkorenbrood of dus (volkoren of rogge) desembrood.
Wat is ricotta?
Ricotta is een frisse, zachte Italiaanse kaas van schapen of koemelk. Ricotta is wit van kleur, heeft een zachte smaak en bevat een laag vetgehalte. Het ideale soort beleg dat een diëtist je zou aanbevelen, zeker in combinatie met groente, goede vetten of fruit. Ricotta kun je dus gebruiken als ‘mager’ broodbeleg, maar je kunt het ook verwerken in bakrecepten. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze hartige Italiaanse kaastaart? Of maak een heerlijk dessert zoals deze Chocolate Chip ricotta taart.
Besmeer een plakje (desem)brood met ricotta. Knip of hak de bieslook fijn en strooi over de ricotta. Breng op smaak met zout en peper. Tuinkers is een wat pittigere vervanging voor bieslook.
Besmeer een plakje (desem)brood met ricotta. Halveer een avocado, verwijder de pit en lepel het vruchtvlees uit. Snijd in dunne plakjes en verdeel deze over de ricotta. Breng op smaak met zout en peper.
Besmeer een plakje (desem)brood met ricotta. Drapeer hier een paar dunne plakjes gerookte zalm overheen. Top af met een paar dunne plakjes komkommer (Tip: gebruik een kaasschaaf of mandoline hiervoor)
Verwarm een koekenpan op hoog vuur. Snijd met een kaasschaaf of mandoline een paar plakken of linten courgette. Leg in de pan en bak tot deze lichtbruin begint te kleuren. Breng op smaak met zout, peper en eventueel Provençaalse kruiden. Laat iets koelen. Besmeer een plakje (desem)brood met ricotta. Verdeel de warme courgette er overheen en druppel een beetje olijfolie extra vierge er overheen.
Besmeer een plakje (desem)brood met ricotta. Snijd een tomaat in plakken en verdeel deze over de ricotta. Tot slot druppel je wat basilicum pesto er overheen. Breng op smaak met zout en peper. Variatie tip: maak deze geroosterde tomaten in de oven..
Besmeer een plakje (desem)brood met ricotta. Was een paar aardbeien, verwijder het kroontje en snijd in dikke plakken. Verdeel deze over de ricotta. De liefhebben kan nu ook een beetje balsamico azijn over het broodje heen druppelen. Verse basilicum is ook erg lekker hierbij.
Tot zo ver dus 6 heerlijke variatie recepten voor brood met ricotta en overig beleg. Doe er je voordeel mee en geniet van een vezelrijke en eiwitrijke lunch met brood. Welke van deze 5 variaties lijkt jou lekker? Groetjes, Betty
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je (een van) deze 6x Brood met ricotta recepten wilt gaan maken.
Gebakken appels uit de oven worden nog lekkerder als je er een romige en krokante…
De goedheiligman en zijn gezelschap zijn reeds aangekomen in ons land, dus de Sinterklaas recepten…
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…