Deze komende 2 weken staat de website in het teken van Kerst recepten. En deze ‘Biet Wellington’ met rode biet is een heerlijk vegetarisch alternatief van de bekende ‘Beef Wellington’ met ossenhaas. Met een heerlijke creme van champignons en een jasje van bladerdeeg zet je zo een mooi vegetarisch hoofdgerecht op tafel tijdens kerst!

Vegetarische biet wellington voor kerst

Heb jij wel eens een Beef Wellington geproefd? Dit gerecht is inmiddels een klassieker voor kerst, waarbij je een ossenhaas in een bladerdeeg korst stopt. Wat absoluut niet mag ontbreken is een tussenlaag van paddestoelen en die heb ik bij deze rode biet wellington ook gebruikt. Het is een onwijs leuk en lekker vegetarisch alternatief op het bekende vleesgerecht. En in plaats van een grote rol deeg heb ik er voor gekozen om kleinere porties – pakketjes – te maken van deze vega Wellington.

Nog meer vegetarische recepten voor kerst

Niet alleen deze rode biet wellington is een prachtige kerst recept. Wij hebben natuurlijk nog veel meer vegetarische recepten voor kerst op de site staan! Wat dacht je van overheerlijk vegetarisch stoofvlees van aubergine en paddestoelen? Maar deze prachtige oranje gnocchi met pompoen is ook een aanrader! Deze kleurrijke groentefriet van pastinaak, wortel en knolselderij passen bij heel veel kerst recepten! En wat dacht je van een hele winterse knolselderij poffen in de oven? Check hier sowieso 10x vegetarische hoofdgerechten voor kerst op een rijtje! Maak er mooie feestdagen van!


Print

Recept: Vegetarische Biet Wellington

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze ‘Biet Wellington’ met rode biet is een heerlijk vegetarisch alternatief van de bekende ‘Beef Wellington’. Met een heerlijke creme van champignons en een jasje van bladerdeeg zet je zo een mooi vegetarisch hoofdgerecht op tafel tijdens kerst!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 30 min. (inc. afkoelen)
  • Cook Time: 50 min.
  • Total Time: 1 uur en. 20 min.
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met groenten
  • Diet: Vegetarian

Ingredients

Scale
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 250 gr kastanje champignons
  • 2 takjes rozemarijn
  • 6 takjes tijm
  • 200 ml groente bouillon
  • 45 gr roomkaas
  • 1 rol vers bladerdeeg, rechthoek 40 x 24 cm (270 gr)
  • 4 stuks kleine voorgegaarde rode bieten (500 gr)
  • 1 ei, om te bestrijken
  • olijfolie
  • peper & zout

Extra:

  • koekenpan
  • staafmixer
  • bakpapier
  • wegwerp spuitzak

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 210 graden (190 hete lucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier en zet apart.
  2. Pel en snipper de ui. Pel de knoflook en pers deze uit. Boen de champignons schoon en snijd in stukjes.
  3. Verhit 2 el olie in een koekenpan en bak hierin de ui en knoflook glazig in 2 minuten. Voeg de champignons toe en bak tevens 2 minuten mee.
  4. Ris ondertussen de rozemarijn en tijm van de takjes en hak de rozemarijn fijn. Voeg toe aan de champignons en blus het geheel af met de bouillon. Plaats een ruime deksel op de pan en laat op middelhoog vuur stoven gedurende 10 minuten. Check tussentijds wel dat de pan niet droog kookt. Zet daarna het vuur uit en laat afkoelen.
  5. Spoel vervolgens de voorgegaarde bieten af onder de kraan en laat uitlekken. Rol tevens de lap deeg uit en snijd van een van de korte zijdes een strook van ca 3 cm af. Snijd de rest van de lap in 4 gelijke rechthoeken.
  6. Pureer het champignonmengsel grof met een staafmixer. Schep de roomkaas erbij en pureer nog kort om te vermengen. Schep het mengsel in een spuitzak en knip de tip er af.  Spuit vervolgens de vulling op de 4 rechthoeken bladerdeeg, maar laat overal minstens 1 cm van de rand vrij.
  7. Plaats daarna een rode biet op 1 helft en rol de lapje deeg er omheen. Druk de randen goed aan. Leg met de naad omlaag op de bakplaat met bakpapier. Kluts het ei en bestrijk daarmee elke biet wellington pakketje.
  8. Van het overgebleven strookje bladerdeeg snijd je nu banen van 0,5 cm dikte. Leg hiermee een ‘kruis’ op elk pakket. En gebruik een extra reepje om een ‘strik’ te vormen van het deeg. Leg deze deze er bovenop. Kwast dit nu ook in met het ei.
  9. Bak de vegetarische biet wellington in de oven gedurende 35 – 40 minuten, of in ieder geval tot de bovenkant mooi goudbruin is. Serveer direct.

Eet smakelijk en fijne feestdagen!

Notes

Variatietip: Wil je liever 1 lange rol Biet Wellington maken? Snijd dan een plakje biet van elke uiteinde af en leg ze tegen elkaar aan. Smeer het bladerdeeg wel in met de champignonvulling maar laat aan elke zijde 2 cm vrij. Leg de bieten langs een van de korte zijdes en rol dus in de gehele lengte strak op. Leg op de bakplaat met de naad naar beneden. 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze vegetarische biet wellington wilt gaan maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

3 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

4 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

7 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

2 weken ago