Als je Turkse of Marokkaanse winkeltjes of bakkers bezoekt dan ben je ongetwijfeld ook deze heerlijk zoete kleine vierkante of in ruitjes gesneden gebaktjes. Baklava is een verrukkelijk zoete deegwaren van filodeeg met noten. Volledig doordrenkt in een siroop waar je vullingen van uit je mond springen, maar zo ontzettend lekker bij (Turkse) koffie of muntthee.
Baklava is een Turkse zoete lekkernij die veelal als dessert wordt gegeten. Het gebakje bestaat uit laagjes filodeeg, met daartussen fijngehakte noten en wordt overgoten met een suikersiroop. Baklava is machtig – en wordt door velen als ‘mierzoet’ bestempeld- dus je hebt aan een vierkantje (of twee) wel genoeg. Met dit gerecht zijn echter meerdere variaties mogelijk, want je kunt bijvoorbeeld amandelen, pistachenoten of walnoten gebruiken. Daarnaast wordt er vaak, naast citroensap, ook oranjebloesem water, kaneel, kardemom of andere smaakmakers aan de siroop toegevoegd. Baklava vind je regelmatig ook terug in omliggende landen van Turkije zoals de Balkan en Griekenland tot en met Egypte en het Midden-Oosten.
Ben je fan of wil je meer te weten komen over de Turkse eetcultuur? Neem dan zeker even een kijkje bij onze andere Turkse recepten. Afiyet Olsun! (=Eet smakelijk) alvast!
Bij ons thuis zijn de meningen verdeeld over baklava. Ik vind het een erg lekker dessert of klein gebakje. Maar als je niet zo van krokant filodeeg houdt dan zijn deze zachte cruffins met pistachenoten een aanrader! In de Balkan heb ik meerdere malen deze ‘hemelse tongetjes’ bij de koffie geserveerd gekregen en in Egypte raakte ik verslingerd aan de kleine Gorayeba koekjes met ghee en met een nootje bovenop. En wist je dat je Budapest niet om de met chocolade gelaagde ‘Dobos Torta’ kunt? In dit lijstje met 15x gerechten uit Egypte kom je ook meerdere gebakjes en lekkernijen uit Arabische landen, zoals dus ook deze baklava met pistachenoten.
Extra:
Afiyet Olsun! (= eet smakelijk!)
* Het filodeeg dient echt klaar voor gebruik te zijn. Bevroren deeg kun je bijvoorbeeld in de koelkast of op het aanrecht laten ontdooien. Eenmaal uitgepakt en op het aanrecht plaats er dan wel een koude lichtvochtige doek over om uitdrogen te voorkomen.
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van dit recept voor Baklava met pistachenoten.
Gebakken appels uit de oven worden nog lekkerder als je er een romige en krokante…
De goedheiligman en zijn gezelschap zijn reeds aangekomen in ons land, dus de Sinterklaas recepten…
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…