In Australië viert men vandaag ‘Anzac Day‘, een dag ter ere aan de soldaten die gevochten hebben in de 1e Wereld Oorlog. In Sydney is er zelfs een grote brug naar vernoemd en schreven de huisvrouwen geschiedenis door kleine Australische haverkoeken te bakken die nu bekend staan als ‘Anzac Biscuits’. En deze wil jij ook proeven!
ANZAC is de afkorting die staat voor ‘Australian and New Zealand Army Corps’, oftewel de soldaten die samen vochten tijden WWI. Sindsdien vindt er elk jaar een officiële herdenking plaats voor alle inwoners van Australië en Nieuw Zeeland die aan oorlogen, vredesmissies, conflicten etc hebben deelgenomen. Deze Nationale Herdenkingsdag vindt elk jaar op 25 april plaats, dat was namelijk de dag waarop de Anzac’s in Gallipoli (Ottomaans Rijk) voet aan wal zetten tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Tijdens die Eerste Wereldoorlog begonnen de vrouwen haverkoeken, officieel ‘biscuits’, te bakken die naar de mannen aan het front werden gestuurd. Een lekker krokant tussendoortje, al werd het ook regelmatig verkruimeld voor door de (havermout)pap. Het recept voor deze Australische Haverkoeken (Anzac Biscuits), was eenvoudig maar ook goedkoop. De koeken bevatten havermout, bloem, geraspte kokos en ‘golden syrup’, maar belangrijker: ze bleven goed houdbaar tijdens de lange reis naar hun mannen.
Wist je dat… In Australië mag je enkel ‘Anzac Biscuits‘ zeggen en dus echt niet ‘Anzac Cookies’! De term ‘cookies’ is meer iets ‘Amerikaans’ en daarnaast is alles gerelateerd aan ‘Anzac’ beschermd erfgoed. Houd hier rekening mee als je ze wilt afnemen bij de bakkers aldaar.
Naast deze Australische haverkoeken met kokos is er nog een heerlijke traktatie die je gewoonweg moet proberen. De Australische Lamingtons zijn een gebakje van sponscake, chocolade en kokos, maar uiteraard vind je nog meer weer wereldse gebakjes en koekjes terug op deze site. In Italië kun je bijvoorbeeld niet om de krokante cantuccini koekjes met amandelen heen. In Zuid-Amerika is men dol op karamel en zijn deze Alfajores koekjes met dulche de leche. In Nederland gaan we juist voor kokos makronen of een nostalgische boterkoek maken. In Engeland doe je lekker decadent met een stukje Millionaires shortbread en in de Balkan worden deze Hemelse tongetjes met citroensiroop bij de thee geserveerd. Geniet er van dus!
In Australië viert men vandaag ‘Anzac Day‘, een dag ter ere aan de soldaten die gevochten hebben in o.a. de 1e Wereld Oorlog. De huisvrouwen schreven destijds geschiedenis door kleine Australische haverkoeken te bakken die nu bekend staan als ‘Anzac Biscuits’. En deze wil jij ook proeven
Extra:
Eet smakelijk! Groetjes, Betty
Anzac biscuits horen lekker krokant en knapperig te zijn. Je kunt er ook voor kiezen om ze 2 minuten eerder uit de oven te halen en op de bakplaat af te laten koelen. Dan blijven ze wat zachter namelijk maar ook heel erg lekker!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze Australische Haverkoeken genaamd ‘Anzac Biscuits‘ wilt gaan maken.
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…
'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…