De dagen worden weer wat koeler, dus wordt het hoog tijd voor wat meer comfort food recepten! Zo ga ik vandaag koken met Zwitserse kaas uit KALTBACH, en maak ik een aardappelschotel met kaas uit de oven.
Met het warme weer van de afgelopen tijd zou je het bijna vergeten, maar de herfst heeft inmiddels zijn intrede gemaakt. Dit is de tijd van het jaar dat mijn oven roodgloeiend staat van de baksels en vooral makkelijke gerechten, zoals een aardappelschotel met kaas uit de oven. Zwitserse kaas, wel te verstaan.
In Jamie’s Fifteen Restaurant in Amsterdam verzamelde ik, en mijn medebloggers, voor een kennismaking met de Zwitserse Emmi KALTBACH kazen en kregen wij een workshop van TV kok Robert Verweij. Zwitserland staat natuurlijk niet voor niets bekend om zijn kazen en onze kennismaking met het nieuwe KALTBACH assortiment zette de foodbloggers in een jubelstemming. De pittige smaken combineren namelijk voortreffelijk met fruit en wijn, dus er ontstonden al meteen nieuwe ideeën voor de kaasplank thuis.
Robert Verweij liet ons tevens zien dat je een kaasplankje ook op een hele andere manier kunt serveren: als een soort ‘haute fromage’ daarmee geef je iedereen zijn/haar eigen kaasplateau, in plaat van één robuust kaasplateau in het midden van de tafel! Het was in ieder geval superleuk om al die extra tips van de meester te mogen ontvangen.
Maar terug naar die fijne Zwitserse kaassoorten: Kaltbach is een dorpje in de regio Luzern in Zwitserland. Niet alleen een prachtige en idyllische omgeving, maar ook huis van de KALTBACH grot, dat tot diep in de Santenberg doorloopt. Je vindt hier twee kilometer aan gangenstelsels, waar zo’n 70.000 wielen kaas liggen te rijpen.
Maar niet zomaar elke kaas! De kaasmeesters selecteren alleen de beste Emmi kazen uit de omgeving, waaronder de KALTBACH Creamy en de KALTBACH Le Gruyère AOP. Het hele jaar door is het in de KALTBACH grot zo’n 12-13°C en is de luchtvochtigheid 94% . De ideale atmosfeer om er de beste kaassoorten te laten rijpen.
Gedurende vier tot twaalf maanden (afhankelijk van de soort kaas), krijgen de kazen hun karakteristieke bruin tot zwartbruine korst. Het resultaat zijn kazen met een intense en pittige smaak, zoals je ze nergens anders kunt maken. Het kaasmeesterschap is in Zwitserland tot een ware kunst verheven en dat proef je!
Niet alleen zijn de KALTBACH kazen ideaal voor op het kaasplankje. Maar je kunt er ook heerlijk mee koken! Ik ging aan de slag met de KALTBACH Creamy & Tasty en maakte hier een Zwitserse aardappelschotel met kaas uit de oven van. De KALTBACH Creamy & Tasty doet qua structuur en romigheid het meeste denken aan een hele jonge kaas, maar qua smaak en pittigheid springt deze er zeker boven uit! Deze heeft namelijk maar liefst 4 extra maanden gerijpt in de KALTBACH grot. En op het moment dat je de oven open doet, na 30 minuten bakken, weet je het zeker: dit wordt smullen!
De dagen worden weer wat koeler, dus wordt het hoog tijd voor wat meer comfort food recepten! Zo ga ik vandaag koken met Zwitserse kaas uit KALTBACH, en maak ik een aardappelschotel met kaas uit de oven.
(TIP: voorverpakte aardappelschijfjes zijn reeds voorgekookt. Maak je deze zelf? Schil de aardappels en kook eerst 15 minuten voor, laat afkoelen en snijd daarna in plakken.)
Extra:
Eet smakelijk!
Groetjes, Betty
Bewaar tip: Als je de schaal volledig laat afkoelen, kun je de ovenschotel nog max. 2 dagen, afgedekt bewaren in de koelkast. Haal 30 minuten van te voren uit de koeling en warm de schaal in zijn geheel weer op in een voorverwarmde oven.
Dit artikel betreft een samenwerking met Emmi KALTBACH . Lees hier meer over op mijn disclaimer pagina.
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…
'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…
View Comments
Recept klinkt heerlijk! Ik heb een vraag: is dit dus met rauwe aardappel?
Hi Julie,
in mijn recept gebruik ik kant en klare aardappelschijfjes uit het koelvak. Deze zijn reeds voorgekookt.
Je kunt dit uiteraard ook zelf thuis doen, maar dan is je bereidingstijd dus langer. Ik zal het er meteen ook even bij vermelden in het recept.
Dank je wel en eet smakelijk!