Vlees Recepten

Zwitserse Aardappelschotel met kaas uit de oven

De dagen worden weer wat koeler, dus wordt het hoog tijd voor wat meer comfort food recepten! Zo ga ik vandaag koken met Zwitserse kaas uit KALTBACH, en maak ik een aardappelschotel met kaas uit de oven.

Met het warme weer van de afgelopen tijd zou je het bijna vergeten, maar de herfst heeft inmiddels zijn intrede gemaakt. Dit is de tijd van het jaar dat mijn oven roodgloeiend staat van de baksels en vooral makkelijke gerechten, zoals een aardappelschotel met kaas uit de oven. Zwitserse kaas, wel te verstaan.

Emmi KALTBACH event

In Jamie’s Fifteen Restaurant in Amsterdam verzamelde ik, en mijn medebloggers, voor een kennismaking met de Zwitserse Emmi KALTBACH kazen en kregen wij een workshop van TV kok Robert Verweij.  Zwitserland staat natuurlijk niet voor niets bekend om zijn kazen en onze kennismaking met het nieuwe KALTBACH assortiment zette de foodbloggers in een jubelstemming. De pittige smaken combineren namelijk voortreffelijk met fruit en wijn, dus er ontstonden al meteen nieuwe ideeën voor de kaasplank thuis.

Robert Verweij liet ons tevens zien dat je een kaasplankje ook op een hele andere manier kunt serveren: als een soort ‘haute fromage’ daarmee geef je iedereen zijn/haar eigen kaasplateau, in plaat van één robuust kaasplateau in het midden van de tafel! Het was in ieder geval superleuk om al die extra tips van de meester te mogen ontvangen.

De KALTBACH Grot

Maar terug naar die fijne Zwitserse kaassoorten: Kaltbach is een dorpje in de regio Luzern in Zwitserland. Niet alleen een prachtige en idyllische omgeving, maar ook huis van de KALTBACH grot, dat tot diep in de Santenberg doorloopt. Je vindt hier twee kilometer aan gangenstelsels, waar zo’n 70.000 wielen kaas liggen te rijpen.

Maar niet zomaar elke kaas! De kaasmeesters selecteren alleen de beste Emmi kazen uit de omgeving, waaronder de KALTBACH Creamy en de KALTBACH Le Gruyère AOP. Het hele jaar door is het in de KALTBACH grot zo’n 12-13°C en is de luchtvochtigheid 94% . De ideale atmosfeer om er de beste kaassoorten te laten rijpen.

Gedurende vier tot twaalf maanden (afhankelijk van de soort kaas), krijgen de kazen hun karakteristieke bruin tot zwartbruine korst. Het resultaat zijn kazen met een intense en pittige smaak, zoals je ze nergens anders kunt maken. Het kaasmeesterschap is in Zwitserland tot een ware kunst verheven en dat proef je!

Koken met kaas

Niet alleen zijn de KALTBACH kazen ideaal voor op het kaasplankje. Maar je kunt er ook heerlijk mee koken! Ik ging aan de slag met de KALTBACH Creamy & Tasty en maakte hier een Zwitserse aardappelschotel met kaas uit de oven van. De KALTBACH Creamy & Tasty doet qua structuur en romigheid het meeste denken aan een hele jonge kaas, maar qua smaak en pittigheid springt deze er zeker boven uit!  Deze heeft namelijk maar liefst 4 extra maanden gerijpt in de KALTBACH grot. En op het moment dat je de oven open doet, na 30 minuten bakken, weet je het zeker:  dit wordt smullen!


Print

Recept: aardappelschotel met kaas (uit de oven)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

De dagen worden weer wat koeler, dus wordt het hoog tijd voor wat meer comfort food recepten! Zo ga ik vandaag koken met Zwitserse kaas uit KALTBACH, en maak ik een aardappelschotel met kaas uit de oven.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 20 minutes
  • Cook Time: 30 minutes
  • Total Time: 50 minutes
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met vlees
  • Cuisine: Zwitserse keuken

Ingredients

Scale
  • 2 uien,
  • 150 gram magere spekreepjes,
  • 4 ronde tomaten,
  • 1 grote courgette,
  • 900 gram aardappelschijfjes (voorverpakt) *,
  • 1 eetlepel verse tijm blaadjes ,
  • 1 eetlepel verse rozemarijn, fijngehakt,
  • 2 eieren,
  • 150 ml slagroom,
  • 100150 gram KALTBACH Creamy & Tasty kaas, geraspt,
  • peper & zout,
  • olijfolie (voor invetten ovenschaal).

(TIP: voorverpakte aardappelschijfjes zijn reeds voorgekookt. Maak je deze zelf? Schil de aardappels en kook eerst 15 minuten voor, laat afkoelen en snijd daarna in plakken.)

Extra:

  • koekenpan,
  • Oven,
  • grote ovenschaal (ik gebruik 24 x 33 cm),
  • garde.

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (180 hete lucht) en plaats het rooster net onder het midden. Vet de ovenschaal in met een beetje olijfolie. En pel en snipper vervolgens de uien.
  2. Verhit een klein beetje olijfolie in de koekenpan en bak hierin de spekjes rondom aan. Voeg de ui toe en bak glazig. Ris de tijmblaadjes van de takjes en voeg toe. Ris de rozemarijn 1 takje tijm en een snuf peper en zet het vuur uit.
  3. Was de tomaten, verwijder het groen en het liefst ook een deel van de zaadjes (die maken de ovenschotel nogal nat). Snijd de tomaten vervolgens in plakken van 0.5 cm breed. Was de courgette, verwijder de steelaanzet en snijd de courgette in plakken van 0.5 cm breed.
  4. Verdeel de aardappelschijfjes, tomaten en courgette, dakpansgewijs in de ovenschaal. Verdeel hier vervolgens de gebakken spekjes en uien overheen.
  5. Kluts in een kommetje de eieren met de slagroom los en roer hier de geraspte kaas doorheen. Breng op smaak met een klein beetje zout en flink wat peper. Giet het mengsel over de aardappelschotel en plaats in de voorverwarmde oven, gedurende 25-30 minuten.
  6. Serveer deze Zwitserse aardappelschotel met kaas rechtstreeks uit de oven. Geef er hooguit nog een groene salade van krulsla en komkommer bij, voor een extra portie groente.

 

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Notes

Bewaar tip: Als je de schaal volledig laat afkoelen, kun je de ovenschotel nog max. 2 dagen, afgedekt bewaren in de koelkast. Haal 30 minuten van te voren uit de koeling en warm de schaal in zijn geheel weer op in een voorverwarmde oven.

Dit artikel betreft een samenwerking met Emmi KALTBACH . Lees hier meer over op mijn disclaimer pagina.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

    • Hi Julie,

      in mijn recept gebruik ik kant en klare aardappelschijfjes uit het koelvak. Deze zijn reeds voorgekookt.
      Je kunt dit uiteraard ook zelf thuis doen, maar dan is je bereidingstijd dus langer. Ik zal het er meteen ook even bij vermelden in het recept.
      Dank je wel en eet smakelijk!

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

2 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

3 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

6 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

1 week ago