Events

GIN Tours in Schiedam

Wie is er niet dol op Gin? Afgelopen zomer waren ik en mijn gin-tonic glas onafscheidelijk en ik heb dan ook het afgelopen jaar heel wat mooie, nieuwe merken mogen ontdekken. Dus als ik een uitnodiging krijg om op Gin Tour in Schiedam te gaan, dan zeg ik resoluut al mijn andere afspraken hiervoor af.

Want wie had gedacht dat Schiedam onze eigen GIN hoofdstad is? Langs de wateren vind je hier meerdere distilleerderijen die gins van topklasse produceren. Neem maar eens een goed kijkje op bovenstaande foto: daar staan een paar hele bekende (buitenlandse) namen tussen, en ze worden allemaal vervaardigd in Schiedam! 

The History of Gin

Rotterdam staat natuurlijk bekend als havenstad van Nederland, maar het is juist het naburige, kleine en pittoreske Schiedam dat het internationale hart van de jeneverindustrie was. Langs de oevers zie je prachtige panden, molens en pakhuizen staan. En in de hoogtijdagen waren er bijna 400 branderijen en distilleerderijen actief in Schiedam.

Vandaag de dag zijn het er lang niet meer zoveel, maar een aantal distilleerderijen zijn nog gewoon in gebruik en maken inmiddels ook het populaire gin: een hippe variant op jenever, bedacht door de Britten, toen de handel in jenever stil lag. Ook al is de receptuur anders, doordat de basis hetzelfde is, zijn de Schiedammers dan ook zo goed in het maken van Gin.  Tijd voor een bezoek aan onze Gin hoofdstad!

Herman Jansen

Ons eerste adres is distilleerderij Herman Jansen, waar Bobby’s – Schiedam Dry Gin wordt gemaakt. Deze topper is inmiddels al een begrip in Nederland en slechts een voorbeeld van het moois dat hier in Schiedam wordt geproduceerd. De opa van Sebastiaan van Bokkel, genaamd Bobby, was dol op Hollandse jenever. Maar omdat hij een vleugje Indonesië (zijn thuisland) miste in zijn drankje, is hij zelf begonnen met kruiden en specerijen toe te voegen aan zijn jenever. En zo ontstond, zonder dat hij het wist, zijn eigen gin.

Kleinzoon Sebastiaan heeft inmiddels het recept achterhaald en geperfectioneerd tot Bobby’s Schiedam Dry Gin. De 8 botanicals in Bobby’s, waaronder citroengras, kaneel, kruidnagel en koriander, worden ieder apart gedistilleerd, zonder suiker of extracten en vormen zo de unieke smaak van Bobby’s gin. Leuk detail: de fles heeft de vorm van een oude jeneverkruik. En het ‘Ikan‘ zigzag patroon kom traditioneel ook veel voor op Indonesië. In Bobby’s Schiedam Dry Gin komen het Oosten en het Westen nader tot elkaar, in een zeer smakelijk geheel.

Jenever museum

Schiedam is gewoonweg het mooiste vanaf het water, dus wij nemen de fluisterboot voorbij de Oude Sluis en voeren langs diverse pakhuizen en distilleerderijen. Onze volgende stop is het Jenevermuseum, waar je alles kunt leren over hoe jenever gestookt wordt, wat het verschil is tussen oude en jonge jenever, maar ook ‘het begin van Gin‘een tentoonstelling die tot 19.03.2017 te bekijken is.

In de branderij van het Nationaal Jenevermuseum wordt vandaag de dag nog steeds moutwijn gestookt, volgende Oud-Hollandsche Methode uit 1700. En hier maakt men bijvoorbeeld de Old Schiedam Jenever van, maar verkoopt het ook door aan andere fabrikanten, die graag een goede en authentieke basis voor hun jenever willen gebruiken. Echt superleuk om hier de geschiedenis in te duiken en op speelse wijze meer te weten te komen over het vakmanschap dat hier in Schiedam op grote schaal werd toegepast.

Hier wordt ook meteen duidelijk dat een goed gin recept goud waard is! Niet voor niets worden deze (al eeuwenlang) in kluizen bewaard, want de variatiemogelijkheden met diverse botanicals zijn eindeloos. En de een is natuurlijk lekkerder als de ander. Hier is meteen een leuke vraag voor jullie: Wat is een goede Nederlandse naam voor Botanicals?  Zonder botanicals kun je geen Gin maken, maar een omdat het zo’n breed begrip is voor kruiden, bloemen, planten etc. hebben we er nog geen goed Nederlands woord voor kunnen bedenken. Wie maakt ons los?!

De Kuyper

Hierna voert onze boot verder over de Lange Haven en leggen wij aan bij de Koninklijke De Kuyper. Je weet wel, van de diverse felgekleurde likeuren waar menig barman ook een glimlach op je gezicht mee heeft getoverd. De Kuyper is een van de oudste familiebedrijven in Nederland en exporteert hun zoete verleidingen naar inmiddels 100+ landen.

Een paar jaar geleden heeft De Kuyper echter het Dordrechtse Rutte & Zn distilleerderij overgenomen. En mag daarmee dus een aantal voortreffelijke gins, waaronder hun Celery Gin maken.

Het is zo mooi om te zien, dat ondanks dat de Kuyper zo’n grote speler is, dat men nog steeds het bereidingsproces heel kleinschalig en traditioneel houdt. Daarnaast is dit ook nog eens een prachtige pand dat te boek staat als monument. En al die mooie grote vaten en opgepoetste apparatuur zorgen wel voor wat open vallende mondjes. Ja, dit is een zeer mooie distilleerderij om een kijkje te komen nemen. Wij sluiten onze rondleiding bij De Kuyper af met Celery Gin Tonics in hun eclectische huisbar. Ook een aanrader.

Onder De Boompjes

Een stukje verderop in de straat, kom je dan weer het andere uiterste tegen! Bij distilleerderij Onder De Boompjes  sta je in een keer in een kleinschalige loods, tussen de inpaktafels, waar het complete proces van fabriceren, destilleren, opslag en distributie plaats vindt. En dat allemaal op deze kleine vierkante meters. Maar let wel, dit bedrijf bestaat al sinds 1658. Overgekomen vanuit Leiden naar gin hoofdstad Schiedam. Zij zijn dan ook een van de weinige distilleerderijen die zelf nog moutwijn, en dus jenever maakt. 4 Soorten maar liefst. En daarnaast worden er ook 2 verschillende London Dry Gins geproduceerd. Dit betekent dat de gin in 1x gedistilleerd is, met uitsluitend natuurlijke ingrediënten en zonder toegevoegde suiker of extracten.

(foto door Fleur Kooijman)
(foto door Fleur Kooijman)

Johan Kersten verteld dan ook vol passie en overgave over zijn zoektocht naar alleen de beste, pure en meest unieke ingrediënten voor deze gins en speelt dan ook graag met de uitkomst in het glas. In de Sylvius Gin proef je namelijk de steranijs, zoethout en kaneel, maar als je speelt met de hoeveelheid tonic in het glas, kan het zijn dat je de ene keer juist de anijs duidelijk ervaart en de andere keer bijvoorbeeld sinaasappel. Je bent dan ook haast op scheikundig niveau bezig en dat vind ik prachtig.

Niet voor niets is Jonnie Boer van de Librije ook de samenwerking met Onder De Boompjes aangegaan voor de zoektocht naar de perfecte gin: de ingrediënten van zijn Gastro Gin zijn zo veel mogelijk biologisch en lokaal geteeld, maar ook zeer zorgvuldig uitgekozen.  Zo wordt er bijvoorbeeld ook het zeer kostbare venkelbloesem in gebruikt, Waardoor je er bijna het prijskaartje van saffraan op kunt zetten. Maar goed, onze Michelin Sterren Chef kan ook niet met een standaard gin aan komen zetten he!

Loopuyt

En tot slot sluiten wij af met een waar Speakeasy adres in Schiedam. In de 19e eeuw had je de drooglegging in Amerika, waarbij illegale kroegen ontstonden om stiekem alcohol te komen drinken. En in Schiedam is een ware Speakeasy te vinden waar de Schiedamse Loopuyt Gin wordt geschonken.

(foto door Fleur Kooijman)

Vandaag de dag vind je een assurantie kantoor op dit adres, en je moet dan ook even langs de bureaus, computer en archiefkasten. Vervolgens de steile trap op naar de zolderkamer en je bevind je in de geheime ruimte waar de speakeasy’s worden gehouden met Loopuyt Gin en hun eigen Loopuyt Tonic. Naast de grote bar, is er ook een barbiers shop en kun je zelfs een robbertje wagen in de boksring. Zowel mannen als vrouwen zijn hier van harte welkom. Maar hoe kom je hier binnen? Koop een fles Loopuyt gin, en gebruik de code onder de dop om je aan te melden voor de volgende Speakeasy (via de website).

GIN Tour in Schiedam

Of…  boek de S’DAM Speakeasy Tour of een van de vele andere GIN Tours die gehouden worden in Schiedam. Check de site van S’DAM voor Tours door Schiedam. En boek hier een memorabel dagje uit, bedrijfsfeest of familiebijeenkomst in de Gin hoofdstad van ons land. Hier worden traditionele en mooie producten gemaakt, sommigen merken worden zelfs wereldwijd verkocht. En daar mogen wij Nederlanders best trots op zijn!

Groetjes, Betty

P.S. Heb je nu DORST gekregen van al deze gins? Check hier dan maar liefst 10x Gin Tonic ‘perfect’ serve’ recepten op een rijtje en zet in no time jouw favoriete G&T op tafel! Proost!

 Voor deze Gin Tour in Schiedam ben ik uitgenodigd door Stichting Promotie SchiedamLees hier meer over op mijn disclaimer pagina.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

7 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago