Je kunt dan misschien wel helemaal dol zijn op Italiaanse pasta recepten, maar in Italie zijn er nog wel wat regel die daarbij horen. Weet jij bijvoorbeeld welke saus bij welke pasta geserveerd wordt? Of hoort te worden? Test hier je kennis of breng hem juist op peil!

Bij elke pastasoort weer een andere soort saus

Pasta’s zijn er namelijk in vele vormen, soorten en maten. De Italianen serveren elke pastasoort weer anders of met een andere soort saus. Maar de vraag is: welke saus bij welke pasta ? Hier zijn ongeschreven regels voor, die de Italianen van huis uit mee hebben gekregen. Maar voor de rest van ons, heb ik een heel handig overzicht gevonden!  Alora... Over het algemeen geldt: Bij grote, grove pasta serveert men ook een grove saus. Bij de lange, dunne pasta’s houd je de saus ook dun. Hierbij een handig overzicht van de 50 meest voorkomende pasta’s en daarbij de sauzen die bij elk van hen traditioneel geserveerd dient te worden.

bron foto: Welovepasta.de

Pasta non Basta

Een échte Italiaan zal je ook kunnen vertellen dat een pasta nooit op zich laat wachten en dus meteen warm opgegeten dient te worden. Mocht je in Italië dus een pasta geserveerd krijgen, wacht niet op de rest van de tafel, maar begin meteen met eten. Je wilt het ook niet aan de stok krijgen met de kok die zich anders misschien beledigd zal voelen. Daarnaast geldt over het algemeen: hou het eenvoudig. Je hebt geen overdaad aan ingrediënten benodigd om je pasta op smaak te krijgen, slechts een paar pure ingredienten. Pasta non basta is dus eigenlijk zonder teveel gedoe maar simpel, eenvoudig en smaakvol.


bron infographics: Chow.com

Momenteel heb ik maar liefst ruim 20 recepten met deze pasta soorten en hun traditionele Italiaanse sauzen op de website staan. Neem hier dus gerust een kijkje bij 20x Klassieke Italiaanse pasta recepten, zoals Pasta Carbona, Datterini of zelfs Alla Norma!

Nu ben ik natuurlijk benieuwd naar hoeveel van deze pasta’s jullie zelf wel eens gegeten hebben? Ik heb er zelf 23 van gegeten en geproefd! Pasta is ook niet voor niets een van mijn favoriete gerechten. Ik hoop dat jullie net zoveel zin hebben in deze Italië maand, als ik. Want dat wordt smullen

Groetjes, Betty


Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Panna Cotta met perzik en amandel

De zomer is HET seizoen van het steenfruit dus moet je lekker veel gaan genieten…

5 uur ago

Tropical granola met mango en kokos

De zomer is in aantocht dus ook de ontbijtjes moeten er een beetje tropisch uit…

3 dagen ago

Hummus Bowl met zoete aardappel

Vier de zomer met deze hummus bowl met zoete aardappel! Top af met jouw favoriete…

4 dagen ago

Champagne drinken in de Champagne streek in Frankrijk

Frankrijk is natuurlijk het land voor wijnliefhebbers. Maar ze maken er ook een andere spraakmakende…

1 week ago

Steak tartare

Steak tartaart of Steak tartare is een voorgerecht met rauw vlees en rauw ei. Je…

1 week ago

Tiramisu Croisant Wafels

Ben je nog op zoek naar een lekker recept met wafels van croissantdeeg? Combineer het…

1 week ago