Je kunt dan misschien wel helemaal dol zijn op Italiaanse pasta recepten, maar in Italie zijn er nog wel wat regel die daarbij horen. Weet jij bijvoorbeeld welke saus bij welke pasta geserveerd wordt? Of hoort te worden? Test hier je kennis of breng hem juist op peil!

Bij elke pastasoort weer een andere soort saus

Pasta’s zijn er namelijk in vele vormen, soorten en maten. De Italianen serveren elke pastasoort weer anders of met een andere soort saus. Maar de vraag is: welke saus bij welke pasta ? Hier zijn ongeschreven regels voor, die de Italianen van huis uit mee hebben gekregen. Maar voor de rest van ons, heb ik een heel handig overzicht gevonden!  Alora... Over het algemeen geldt: Bij grote, grove pasta serveert men ook een grove saus. Bij de lange, dunne pasta’s houd je de saus ook dun. Hierbij een handig overzicht van de 50 meest voorkomende pasta’s en daarbij de sauzen die bij elk van hen traditioneel geserveerd dient te worden.

bron foto: Welovepasta.de

Pasta non Basta

Een échte Italiaan zal je ook kunnen vertellen dat een pasta nooit op zich laat wachten en dus meteen warm opgegeten dient te worden. Mocht je in Italië dus een pasta geserveerd krijgen, wacht niet op de rest van de tafel, maar begin meteen met eten. Je wilt het ook niet aan de stok krijgen met de kok die zich anders misschien beledigd zal voelen. Daarnaast geldt over het algemeen: hou het eenvoudig. Je hebt geen overdaad aan ingrediënten benodigd om je pasta op smaak te krijgen, slechts een paar pure ingredienten. Pasta non basta is dus eigenlijk zonder teveel gedoe maar simpel, eenvoudig en smaakvol.


bron infographics: Chow.com

Momenteel heb ik maar liefst ruim 20 recepten met deze pasta soorten en hun traditionele Italiaanse sauzen op de website staan. Neem hier dus gerust een kijkje bij 20x Klassieke Italiaanse pasta recepten, zoals Pasta Carbona, Datterini of zelfs Alla Norma!

Nu ben ik natuurlijk benieuwd naar hoeveel van deze pasta’s jullie zelf wel eens gegeten hebben? Ik heb er zelf 23 van gegeten en geproefd! Pasta is ook niet voor niets een van mijn favoriete gerechten. Ik hoop dat jullie net zoveel zin hebben in deze Italië maand, als ik. Want dat wordt smullen

Groetjes, Betty


Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

3 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

4 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

1 week ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

2 weken ago