Zaterdag 10 februari 2024 is voor alle Chinezen wereldwijd een zeer belangrijke en feestelijke dag! Dan begint namelijk het Chinese nieuwjaar en dat gaat gepaard met maar liefst 2 weken lang feest en heel veel lekkere gerechten om te delen met familie en vrienden! En dat gaan jullie hier op de website ook merken! Vier het Chinese nieuwjaar met deze 8 gerechten – dan heb je al meteen een geluksgetal te pakken namelijk!
De eerst dag van het Chinese nieuwjaar begint tijdens de ‘nieuwe maan’ van deze maand (dat is zaterdag 10 februari 2024) en de festiviteiten lopen door tot en met de eerste ‘volle maan’ van deze periode. Elke jaar staat een ander teken uit de dierenriem centraal in de Chinese horoscoop, daarbij ben je elke twaalf jaar ben opnieuw aan de beurt. Dit jaar begint volgens de Chinese kalender het jaar van de Draak, dus als je geboren bent in 1952, 1964, 1976, 1988, 2000, 2012 of 2024 dan wordt dit helemaal jouw jaar! De traditie is om het Chinese Nieuwjaar te vieren met symbolische gerechten en die deel ik hieronder met je. Wil je meer te weten komen over de Chinese maankalender of uitrekenen onder welk Chinees sterrenbeeld jij valt? Neem dan even hier een kijkje.
Het Chinese nieuwjaar wordt, in aanloop naar de lente, ook wel ‘Spring Festival’ genoemd. Het is vooral een tijd van samen zijn met familie en vrienden en daar hoort natuurlijk ook lekker eten bij! In de Chinese cultuur zijn dan ook maar liefst 8 gerechten of ingrediënten die niet mogen ontbreken op tafel, omdat ze een belangrijke symboliek hebben voor een goede verloop van het nieuwe jaar! Daarnaast is het cijfer 8 ook een waar geluksgetal in de Chinese cultuur, dus vier zeker het Chinese nieuwjaar met deze gerechten!
Ben jij ook dol op gerechten uit de Chinese keuken? Wij zetten de komende weken heerlijke nieuwe recepten voor je op de site. Eet smakelijk alvast!
Dit is misschien wel het meest bekende hapje uit de Chinese keuken! Loempias zijn rolletjes van filodeeg en gevuld met groenten. Soms ook met kip, vlees of garnalen. De kleurrijke groente mix is een referentie naar de kleurrijke lente en traditioneel worden ze dan ook op de eerste dag van de lente gegeten. Niets voor niets heten ze dan ook ‘Spring Rolls’. Daarnaast doen ze denken aan kleine goudstaven en staan ze symbool voor rijkdom. Check hier mijn recept voor gefrituurde vegetarische loempia’s.
Met name in het noorden van China worden dumplings gegeten. Het is een soort zachte variant van loempia’s maken. Loempia’s worden knapperig gebakken in olie, maar dumplings worden gestoomd en blijven daardoor lekker zacht. Enne.. hoe meer je er van eet, hoe meer geld je gaat verdienen in het nieuwe jaar, dus eet smakelijk alvast! PS. leg dumplings nooit in een complete cirkel neer op een bord, maar het liefst door elkaar of in een rijtje. Anders impliceert het dat je leven mogelijk in rondjes blijft verlopen en zul je niks bereiken.
Onderstaande dumplings/gyoza op de foto kocht ik bij de Toko maar inmiddels zullen deze al veelal uitverkocht zijn. (ook bij diverse Aziatische online winkels). Culinessa gaf via haar instagram de tip om bijvoorbeeld DimSum te bestellen via Dimsummen.nl. Je kunt hier een complete variatie box inclusief stoommandjes voor thuis bestellen.
Vis mag absoluut nooit ontbreken tijdens de Chinese Nieuwjaars viering. Vis staat namelijk symbool voor welvaart en overschot. Heb je financieel iets goeds opgebouwd in het voorgaande jaar, dan helpt een visje eten je hier in het nieuwe jaar verder op uit te breiden. Traditioneel dient te persoon waar het hoofd van de vis heen wijst als eerste te eten, dus wordt deze veelal richting de gasten geplaatst. Let wel: de gehele vis, van kop tot staart, wordt gegeten omdat dit weer symbool staat om altijd af te maken waar je mee begint. Zo zie je maar, er zijn een hoop dingen om rekening mee te houden voor een goed verloop van het nieuwe jaar! Tip: Deze hele schol van de barbecue is een verrukkelijk recept!
Een hele kip is juist bedoeld om te delen! Het bevat genoeg proteïne om vele monden te voeden en is niet voor niets symboliek voor het gezin. Er zijn delen in China waar de kip bijvoorbeeld gestoomd wordt. Elders wordt er weer soep van gemaakt. En worden de kippenvoeten aan de kostwinners van de familie overgelaten. Met deze ‘klauwen’ kunnen ze zich namelijk vastgrijpen aan nog meer welvaart voor de familie. Bekijk hier het recept voor een hele kip van het spit.
Noedels, en dan met name de hele lange varianten, heten ook wel ‘long life noodles’. Ze staan voor een lang en gelukkig leven. Als je deze opschept tijdens het Chinese nieuwjaar vieren mag je de noedels niet snijden of nauwelijks kauwen. Hoe langer de noodles hoe meer gezegend je raakt met een lang en gelukkig leven. Slurpen hoort er dan ook eenmaal bij! Je kunt natuurlijk kip of vis serveren bij je noedels. Maar er zijn nog meer symbolische ingrediënten om bij je noodles gerecht te serveren:
Check hier alle noodles recepten van onze website op een rijtje.
‘GAO’ betekent ‘cake’ maar klinkt in het Chinees ook hetzelfde als ‘lang’ of ‘hoger’ en verwijst dus naar succes en elk jaar weer hogerop komen. Denk bijvoorbeeld aan een promotie of opslag. Van oudsher werden deze cakejes geofferd aan de voorouders en goden en het recept bestaat dan ook zo’n 2000 jaar! Er zijn inmiddels ook heel veel verschillende variaties van Nian Gao rijstcake, maar de basis bestaat altijd uit kleefrijst meel. ‘NIAN’ betekent ‘kleverig’ en het is dan ook een beetje plakkerig cakeje dat traditioneel wordt gestoomd in bananenblad. Ondanks de zachte structuur kun je er wel plakjes van snijden en daarom bakken sommigen de zoete variant ook op als wentelteefjes. In andere delen van het land worden ze weer hartig klaargemaakt en gegeten met vlees en groenten.
Deze rijstbolletjes genaamd ‘Tang Yuan’ zijn eigenlijk een dessert. Je maakt namelijk heerlijke ‘sticky’ zoete balletjes van wederom kleefrijst meel, die vervolgens in bouillon of siroop wordt geserveerd. De ronde vorm staat hier symbool voor familie en samenzijn. Het is dan ook een lekker gerechtje om met elkaar te delen en van te genieten. En .. het wordt traditioneel gegeten met een glaasje Sake erbij, als afsluiter van de feestelijke avond.
Geluksfruit wordt ook wel ‘golden fruit’ genoemd, naar de gelijke goudkleurige buitenkant. Denk bijvoorbeeld aan citrusvruchten, appels en ananas. Elke fruit soort staat weer symbool voor iets anders. Maar daarnaast worden ze niet alleen gegeten, maar ook bijvoorbeeld uitgestald in een mand of koopt men bijvoorbeeld een kumquat boompje voor in huis. Enkele voorbeelden zijn:
Wil je graag citrusvruchten verwerken in recepten? Bekijk dan hier de video voor het ‘velletje’ vrij snijden van partjes grapefruit, sinaasappel en citroen.
Tot zo ver 8x gerechten voor het Chinese nieuw jaar en ik hoop dat jullie het ook leuk vinden om een stukje symboliek achter deze feestdagen terug te lezen? Misschien kende je al een aantal van deze gebruiken of heb je vandaag juist een hoop bijgeleerd over de Chinese cultuur. Ik hoop dan ook dat jij het Chinese nieuwjaar gaat vieren met (een van) deze gerechten of een van onze andere recepten uit de Chinese keuken!
Groetjes, Betty
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met (een van) deze Chinese recepten voor het nieuwe jaar!
Bron informatie: Culy.nl , TopChinaTravel.com en ChineseNewYear.net
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…
'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…
View Comments
De dumplings en de loempia's doen het niet. ik hoop dat je het kan herstellen.