Hoewel ik helemaal fan ben van mijn eigen desem witbrood, sta ik altijd open voor gezondere alternatieven. Wil je meer vezels toevoegen aan je desembrood dan kan dat eenvoudig door volkorenmeel of zelfs roggemeel te gebruiken. Vandaag deel ik dan ook een recept voor een vezelrijker desembrood die hier thuis regelmatig uit de oven komt!
Voor het bakken van dit Vezelrijker desembrood gebruik ik een tarwebloem desemstarter op basis van 100% hydratatie – d.w.z. 50% tarwebloem en 50% water. Heb jij misschien een rogge desemstarter of een starter op basis van volkoren meel in huis? Dan dien je de hoeveelheden uit de starter te verrekenen, zoals ik met mijn tarwebloem heb gedaan. Lees hier alles over het omrekenen van brood recepten naar desembrood. Houd er tevens rekening mee je een actief zuurdesem starter nodig hebt om zelf dit vezelrijker desembrood te kunnen maken. Dat betekend recent gevoed en zoveel activiteit (lees luchtbellen) dat de het hoeveelheid deeg verdubbeld is. Maar daar vertel ik je in dit artikel over ‘desem starter maken’ meer over.
Volkorenmeel is gezonder dan tarwebloem, want dit bevat veel meer vezels. Neem daarom ook eens een kijkje bij dit recept voor een volkoren desembol van Bakkerij De Veldkeuken. Liever een langere fermentatie? Ga dan naar dit recept voor >24H Desembrood maken.
De materialen die ik hieronder gebruik zijn op basis van een vezelrijker desembrood van ca 1 kilo deeg. Perfect voor ons gezin van 4 dus. Mocht je dit ook allemaal in huis willen halen, maak dan gerust gebruik van onderstaande affiliate links en dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje.
Zelf desembrood maken is niet alleen heel leuk maar ook lekker voedzaam. In plaats van een witbrood maak je een Vezelrijker desembrood met roggemeel, volkoren tarwemeel, maar ook lijnzaad en sesamzaadjes.
Voor het actieve zuurdesem:
Voor het brooddeeg:
Extra:
Schep 100 gram zuurdesem af uit je basis voorraadpot. Voor het voeden voeg je hier 50 gram bloem en 50 gram water aan toe en laat 2 – 8 uren staan om in hoeveelheid te verdubbelen. Dit kan ook eventueel s’nachts en in de koelkast. Dan is je starter (de volgende ochtend) op zijn actiefst en kun je er brooddeeg mee maken. Vergeet niet je basispot ook weer aan te vullen natuurlijk.
Enjoy! Groetjes, Betty
Wil je liever helemaal een brood bakken van volle granen en rogge en daarmee het tarwebloem uit dit recept achterwege laten? Dat kan zeker, maar dan zul je ook iets meer water moeten gebruiken. Volkorenmeel en roggemeel nemen namelijk wat meer vocht op dan het fijne tarwebloem. Begin met een eetlepel extra water en kijk wat het deeg doet na het mixen en kneden.
Bakkersformule Betty’s Vezelrijker brood:
36% Roggemeel | 36 % Volkorenmeel | 28% Tarwebloem
70% water | 5,4 % lijnzaad | 1.8% zout
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van dit vezelrijker desembrood met rogge, volkoren tarwemeel, lijnzaad en sesamzaadjes.
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…
'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…