Gadgets en Keukenapparatuur

Het verschil tussen mixer, keukenmachine, staafmixer, blender etc.

Keukenapparaten zijn onder te verdelen in diverse categorieën zoals mixers, keukenmachines, staafmixers, blenders en meer. Al deze verschillende apparaten hebben verschillende functies en gebruik je weer voor andere andere toepassingen. Maar welke is nu het beste voor jou om aan te schaffen?

Het antwoord is simpel: leer eerst het verschil tussen mixer, keukenmachine en blender en dan kun je beslissen welk apparaat voor jou het beste is:


Keuken mixer:

Staande mixer

Een echte thuisbakker kan niet zonder een mixer. De ambachtelijke bakker overigens ook niet hoor, gezien de hoeveelheden deeg een beslag er dagelijks gemaakt worden in een bakkerij. En dat is precies waar een mixer voor bedoeld is: kneden, kloppen en mixen. Voor het grootste gemak ga je voor een staande mixer, waarbij je beslagkom geïntegreerd is in het apparaat. Zo heb je lekker je handen vrij en doet de keuken mixer het zware werk voor je.

Je krijgt er dan ook verschillende gardes, deeghaken en kloppers bij. Ideaal voor het kloppen van slagroom en eiwitten. Maar ook perfect luchtig resultaat bij het maken van taart- en cakebeslag. En voor het kneden van pizza-, koekjes of brooddeeg heb je geen spierballen meer benodigd.


Handmixer

Een handmixer doet hetzelfde als een staande mixer, maar jij bent degene die het werk moet verrichten. Jij houdt zelf de mixer vast in je hand. Daarnaast moet je met je andere hand zelf een beslagkom vasthouden, want die ontbreekt in de opstelling. Je mist dus een hoop comfort en gemak die je met een staande mixer wel hebt. En dan heb ik het nog niet eens over de lamme arm als je zwaar beslag of deeg aan het maken bent.

Het grootste voordeel is dan ook de prijs: een handmixer  koop je al voor twee tientjes en een staande mixer kost vaak een tienvoud, of meer, daarvan. En je handmixer berg je gemakkelijk op in een lade of keukenkastje. Vaak worden handmixers met een garde en deeghaken geleverd.


Staafmixer

Tot slot heb je dan ook nog de staafmixer. Ook dit is een soort handmixer, maar deze staaf heeft mesjes waarmee je etenwaren kunt fijnmalen, hakken en pureren. Hij kan dus geen beslag of deeg maken, maar is wel ideaal voor het pureren van soepen, sauzen (bekijk bijvoorbeeld dit filmpje voor supersnel mayonaise maken) en het maken van smoothies.

Daarnaast neemt een staafmixer heel weinig ruimte in, in de keuken. En is hij het ideale ‘starters ‘keukenapparaat om aan te schaffen. Tegenwoordig heb je zelfs staafmixer sets, waarbij je een opzetstuk erbij krijgt die als klein hakmolentje of kleine garde fungeert. Altijd handig voor in een kleine keuken.


Keukenmachine:

Food processor

Naast de mixers heb je ook de keukenmachine, deze wordt ook wel een food processor genoemd. Ideaal voor snijden, fijnmalen, hakken en mengen. Vooral etenswaren met een harde structuur kun je perfect in plakjes snijden, raspen (julienne) of helemaal fijnmalen met het hakmes. En het kost je slechts 1 druk op een knop. Met de ‘pulse’ knop kun je wat gematigder te werk gaan en dit zorgt voor een wat grovere structuur, zoals een lekkere tomatensalsa voor bij je nacho’s.

Deze foodprocessor zijn veelal voorzien van diverse opzetstukken, (rasp)schijven, een krachtige motor en vlijmscherpe messen, waardoor hij heel goed geschikt is voor ‘zwaarder’ werk. Zo maal je dadels in no-time fijn, maak je eenvoudig notenmeel of notenpasta van hele amandelen en hazelnoten en heb je voor een hele winterpeen raspen slechts 3 seconden nodig. Maar deze keukenmachine is ook ideaal voor het maken van korstdeeg of zanddeeg recepten. Het is dus een food processor die je heel veel tijd bespaart met het fijnmaken van je voedingswaren.


Blender

Daarnaast heb je ook nog een blender, die ideaal is voor snel mixen en pureren van bijvoorbeeld van smoothies, soepen, en cocktails.  Blenders zijn over het algemeen een stuk goedkoper als food processors en de nadruk ligt hier meer op zachte en vloeibare ingrediënten. Een blender lijkt dan ook op een schenkkan, bovenop een motorblok. En er is dan ook groot verschil in hoe krachtig de motor en hakmessen van een blender zijn.

Er zijn tegenwoordig zeer krachtige blenders verkrijgbaar die dus ook geen moeite hebben met bijvoorbeeld grote stukken bevroren fruit (Check bijvoorbeeld deze heerlijke smoothie bowl recepten) . Maar als je veel smoothies, cocktails met ‘crushed ice’  en nicecreams van bevroren fruit maakt, dan kan het soms beter lonen om te investeren in een foodprocessor keukenmachine.


Tot slot…

Ik hoop dat het jullie nu weer een stukje duidelijker is, waar de verschillende keukenapparaten voor bestemd zijn. En afhankelijk van jouw persoonlijke doelen of wensen kun je er dus voor kiezen om in verschillende apparaten te investeren. Het is daarom in ieder geval handig om het verschil tussen mixer, keukenmachine en blender te weten.

Mijn persoonlijke adviezen zijn:

  • Heb je een kleine keuken of ga je net op kamers? begin klein en goedkoop, met bijvoorbeeld een staafmixer of kleine hakmolen. Dan kun je later altijd nog makkelijk ‘upgraden’ naar een blender of foodprocessor.
  • Ben je een enorme bakliefhebber of maak je veel deeg: dan kun je natuurlijk niet zonder keukenmixer.
  • Doe je zelf veel meal prepping of groot huishouden waar dagelijks veel groente en fruit wordt gesneden? Dan komt een foodprocessor weer goed van pas.

Mocht je zelf nog een vraag of tip hebben over deze samenvatting, deel het dan met ons in de comments hieronder!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Beste Betty,
    Vervangt keukenmachine een blender in de keuken? Of is het toch prettig en meer comfortabel om beiden te hebben?
    Dank alvast!

    • Hi Lidia,
      het kan, zeker in kleinere keukens, maar ik vind het prettiger om beiden te hebben. Voor mijn dagelijkse smoothie is de blender snel en makkelijk schoon te spoelen. En de keukenmachine is meer voor het grote en grove werk (vaak avondeten)

  • Beste Betty, ik heb zojuist een foodprocessor aangeschaft van Kenwood. Model FDM301SS Ik wil hem gebruiken voor het bakken van cake, maar ook het maken van smooties. Heb ik wel de juiste gekocht?

    • Hi Hetty, voor een smoothie zal het meer dan prima werken.
      Maar als echte cake liefhebber is romig geklopte boter en suiker toch echt de basis en dat kan enkel met een (hand)mixer.
      Neemt niet weg dat je bijvoorbeeld bananabread recepten of vegan of glutenvrije baksels weer wel in een foodprocessor kunt maken, zeker als je ook dadels moet fijnmalen etc.
      Daarom vermeld ik echt specefiek bij mijn recepten welk keukenapparaat het beste geschikt is.

  • Net zoals alle andere foodblogs legt dit artikel het verschil eigenlijk helemaal niet uit. Waarom maak je nou in een blender alleen maar zachte/gepureerde dingen. en geen salsa of falafel? Heeft dit met de messen te maken, of de snelheid? Erg jammer dat dit nergens te vinden is, want natuurlijk kennen we de toepassingen wel, maar willen we weten wat nou echt het verschil is. Gemiste kans.

  • Altijd een handmixer gehad, maar ik twijfel toch of ik niet voor een staande mixer moet gaan. Lijkt me fijner in gebruik, maar het kost natuurlijk wel veel ruimte op het aanrecht. Doen of niet?

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago