Op de Meatless Monday maakte ik deze kleurrijke tortizza met artisjok, rode ui, zwarte olijven en spinazie. Pizza op de maandagavond?? Jazeker, je hebt dit gerecht namelijk binnen no-time op tafel staan. En bovendien is een volkoren wrap of tortilla een gezonder alternatief voor de traditionele pizza.

Wat is een Tortizza?

Een tortizza is een pizza gemaakt van een bodem van tortilla wraps. Aangezien je tegenwoordig hele goede varianten tortilla wraps in de schappen kunt vinden – denk volkoren, met extra groenten etc – is dit dus vaak een gezonder alternatief voor pizza gemaakt van fijne ‘witte’ bloem. Deze wraps zijn kant-en-klaar en dus heel snel te bereiden. Het resultaat is een bodem die heel dun en knapperig is en die ik lekker combineer met lekker veel groenten. In dit geval artisjok uit blik (op water) en spinazie, maar gebruik ook gerust kliekjes en restjes groenten die je nog hebt liggen!

Nog veel meer vegetarische pizza alternatieven om van te smullen.

Deze tortizza met artisjok en rode ui valt dus onder ‘beter en gezonder’ eten. Ik wordt van dit soort gerechten heel blij omdat ik dan zonder schuldgevoel pizza kan eten en ook nog eens op een doordeweekse avond. Zo heb ik al meerdere (gezondere) alternatieve pizza-varianten uitgeprobeerd hier thuis en op de site gedeeld. Maak bijvoorbeeld ook eens dit Turks pizzabrood met geitenkaasbrie en zoete notenpesto. Maar ook deze Mexicaanse maiskoek pizza was echt een succes hier in huis. Daarnaast is deze Libanese pizza met gegrilde groenten en geitenkaas ook een echte aanrader. Check hier nog veel meer vegetarische pizza alternatieven om van te smullen.


Print

Recept: Tortizza met artisjok en rode ui

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Nanda Appelman
  • Prep Time: 10 min.
  • Cook Time: 10 min.
  • Total Time: 20 minutes
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Vegetarisch hoofdgerecht

Ingredients

Scale
  • 3 Libanese (volkoren) wraps
  • 6 artisjokharten (bv. op water)
  • 125 gram crème fraîche
  • 1 grote rode ui
  • 2 handjes verse spinazie
  • 50 gram zwarte olijven
  • 40 gram pijnboompitten
  • 40 gram geraspte kaas (ik gebruikte verse cheddar)
  • 1 tl. za’atar kruiden
  • Peper en zout

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Zet het ovenrooster alvast klaar met de 3 wraps erop.
  2. Snij de artisjokharten in vieren. Schil de ui en snij in dunne, halve ringen. De zwarte olijven snij je in plakjes en snij de verse spinazie fijn.
  3. Smeer de crème fraîche met de bolle kant van een lepel op de wraps. Vervolgens verdeel je de spinazie, uienringen, plakjes olijf, artisjokharten, geraspte kaas en pijnboompitten eroverheen. Vermaal wat peper en zout over de tortizza’s en strooi de za’atar eroverheen.
  4. Plaats de tortizza’s voor 10 minuten in de oven. Snij voor het serveren in zessen.

Eet smakelijk!

Liefs, Nanda


BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je dit recept voor Tortizza met artisjok en rode ui wilt gaan maken.

Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Recent Posts

Tex-Mex Burrito Bowl met gehakt en quinoa

De dinsdag wordt in de volksmond ook wel 'Taco Tuesday' genoemd. Verwijzend naar een makkelijke…

12 uur ago

Geroosterde spruitjessalade met zoete aardappel

Ook in de winter serveren wij salades! Maar dan wel een goedgevulde geroosterde spruitjessalade met…

2 dagen ago

Zelf pepernoten (kruidnoten) bakken

Denk je aan Sinterklaas, dan denk je ongetwijfeld ook aan pepernoten.. of kruidnoten.. wacht even,…

5 dagen ago

Wat is Thanksgiving Day en waarom wordt het gevierd?

Het is vandaag de 4e donderdag van November en dan wordt in Amerika Thanksgiving gevierd!…

6 dagen ago

20x Sinterklaas Recepten

Op zoek naar last-minute Sinterklaas recepten ter inspiratie? Binnenkort is het zover. Sinterklaas is namelijk alweer…

1 week ago

Gevulde paprika met quinoa

Als Meatless Monday voor vandaag bedacht ik deze kleurrijke gevulde paprika met quinoa. Dit gerechtje…

1 week ago