Als er een kookboek is waar ik al een tijdje naar uit keek, dan is het wel Mi Casa Peru van Katinka Lansink Dodero. Peruaanse gerechten – en drankjes – zijn namelijk aan een ware opmars bezig! Peru is immers het land van de ceviches en ik wil je dan ook heel graag kennis laten maken met deze Tiradito met zalm en passievruchten!
Ceviche is een wereldberoemd Peruaans gerecht. Het maakt zelfs onderdeel uit van het Nationaal erfgoed van het land. Dit gerecht waarbij vis, vaak zeebaars, ‘gegaard’ wordt in citrusfruit is verrukkelijk als lunch of zomers diner. Een van de bekendste smaakmakers uit deze keuken is de ‘Leche de Tigre’ beter vertaald naar ‘tijgermelk’. Dat is een marinade waar je de vis in legt. In dit recept voor Tiradito met zalm is dat het sap van limoenen (of andere vruchten met een hoog vitamine C gehalte), koriander en aji amarillo (gele pepers uit Peru). Dit mengsel maakt je ‘tijger sterk’ want de ingrediënten zijn goed voor het versterken van je immuun systeem, werken libido verhogend en zijn zelfs een uitstekend middel tegen een kater… Inmiddels zijn er heel veel verschillende variaties voor leche de tigre maken evenals dat je ceviche met heel veel verschillende soorten vis of zeevruchten kunt bereiden.
Peru kent echter ook een inmenging van Japanse immigranten en zo ontstond ook de Peruaanse – Japanse fusionkeuken genaamd ‘Nikkei keuken‘. Dit bracht prachtige en vernieuwende recepten voort zoals deze tiradito met zalm. Op het eerste gezicht lijkt het op het klassieke Peruaanse gerecht ceviche, maar er zijn echter wel wat duidelijke verschillen. Ten eerste ‘gaar’ je bij ceviche de vis in leche de tigre en vindt er echt een scheikundig proces plaats. Maar bij de tiradito wordt de marinade pas op het laatst toegevoegd om het gerecht op smaak te brengen. Ten tweede wordt bij ceviche de vis in blokjes gesneden en bij tiradito in dunne plakjes (sashimi). Tot slot wordt ceviche traditioneel wordt geserveerd met dunne reepjes (rode) ui (julienne), maar bij een tiradito dient de ui in zeer fijne blokjes (brunoise) gesneden te worden voor een meer verfijnde smaakbeleving.
Bovenstaande kennis heb ik vooral opgedaan uit het kookboek Mi Casa Peru van Katinka Lansink Dodero. Deze Nederlands-Peruaanse dame is een ware ambassadeur voor het land Peru! In haar kookboek en workshops neemt ze je mee op reis door de geschiedenis van Peru en de klassieke gerechten die tot het Nationaal erfgoed behoren. Maar ook de Nikkei (Peruaans – Japanse) en Chafu (Peruaans – Chinese) keukens en de geweldige gerechten die hier uit voortkwamen. Het is natuurlijk niet voor niets dat een aantal restaurants in hoofdstad Lima bekroond zijn tot de besten van de wereld want de gerechten zijn stuk voor stuk de ultieme smaakbeleving. Uiteraard komen er ook nog de nodige porties streetfood en verrukkelijke cocktails aan bod in het boek. Dus als je vakantieplannen deze zomer niet door gaan, dan kun je in ieder geval ervaren en proeven hoe een vakantie naar Peru er uit zal komen te zien. Dit is echt een onwijs leuk boek voor iedereen die meer wil leren over de Peruaanse keuken. En kijk maar eens om je heen in (nieuwe) restaurants: de ceviche en tiradito zijn ook in ons land aan een ware opmars bezig!
Dus speciaal voor de liefhebbers van vis deel ik hieronder het heerlijke recept voor tiradito met zalm uit het kookboek Mi Casa Peru! Zorg voor een lekker stuk verse zalm die je mooi in dunne plakjes snijd (sashimi). Deze breng je op smaak met een verrukkelijke Leche de Tigre gemaakt van passievruchten, koriander, aji amarillo (gele pepers uit peru) en pisco! Eerlijk is eerlijk, voor de Peruaanse gerechten heb je best wel wat exotische ingrediënten benodigd, maar als je eenmaal de recepten gemaakt hebt zullen de smaak explosies in je mond dit meer dan waard zijn geweest!
Ook lekker: maak eens deze Carpaccio van gerookte zalm met mosterd dressing, of deze zalm met pesto uit de oven klaar.
Ceviche is een wereldberoemd Peruaans gerecht waarbij vis, ‘gegaard’ wordt in citrusfruit is verrukkelijk als lunch of zomers diner. Door de invloed van Japanse immigranten ontstond de Nikkei keuken en werd de Tiradito geboren! Dit zomerse recept voor tiradito met zalm wordt enkel op smaak gebracht met een tijgermelk van passievruchten an aji amarillo (Peruaanse gele peper) en dient dus puur om de smaak te versterken, niet te garen.
Voor de Tiradito:
Voor de Leche de Tigre (tijgermelk):
Extra:
Eet smakelijk!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je zelf aan de slag wilt gaan met het maken van deze Peruaanse tiradito met zalm!
Dit artikel bevat affiliate links naar Bol.com. Mocht je een bestelling willen plaatsen en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor. Lees hier meer over in mijn disclaimer.
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…
'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…