Ontbijt Recepten

Thaise ontbijt omelet met gebakken rijst

SA WAD DEE!” Hoorde ik elke ochtend als ik, langs het strand, naar ons ontbijt restaurant liep. (Het betekent hallo en goede morgen!)En hoe anders kun je op vakantie in Thailand dan te ontbijten met een Thaise ontbijt omelet met gebakken rijst!

In het land van de glimlach wordt je breeduit verwelkomt op de vroege ochtend. En laat het maar aan de Thai over om nog iets bijzonders te maken van een omelet. Terwijl de Thaise kok mijn omelet staat te bakken, schuifel ik even langs het ontbijt buffet voor wat gebakken rijst en groenten. Want dat hoort er nou eenmaal bij als je in Thailand ontbijt.

Maar aangezien voor mij een goed ontbijt toch echt een must is om de dag te beginnen, zorg ik er ook voor dat ik een lekkere, gezonde en vullende maaltijd uitkies. Zeker als je nog een complete dagtour en jungle trek op het programma hebt staan. Echt waar, ik zou elke dag wel willen beginnen met een strandwandeling en een Thaise ontbijt omelet met gebakken rijst.

Een Thaise gefrituurde omelet

In Thailand zal je alleen niet zo gauw een ei als hoofdmaaltijd zien. Laat staan dat je alleen een omelet als ontbijt serveert. Maar eieren complementeren wel je maaltijd en zijn prima te combineren met rijst, noedels en groente. Deze Thaise ontbijt omelet wordt vaak in de wok gebakken. Dit doe je namelijk in een laagje olie, waardoor je als het ware een ‘deep fried omelette’ krijgt. En door de holle vorm van de wok, kun je de omelet ook heel eenvoudig omdraaien. Dus eenmaal terug in Nederland ging ik zelf ook aan de slag met deze Thaise ontbijt omelet en combineerde de eieren met kippengehakt. Het resultaat is een lekker vullend ontbijt, dat je hier zelfs prima als lunch of diner kunt serveren. Check hier tevens nog meer recepten met eieren en een compleet Thaise weekmenu om van te smullen!


Print

Recept: Thaise ontbijt omelet met gebakken rijst

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Tijdens mijn vakantie in thailand stond dit typische ontbijt gerecht regelmatig op tafel! Een Thaise omelet met gebakken rijst en groenten. De omelet wordt gevuld met kipgehakt voor lekker veel eiwitten op de vroege morgen. Ideale basis voor een jungle trek! Of maak hem simpelweg als lunch of diner op een zomerse dag!

  • Author: Betina Oostveen
  • Total Time: 20 minuten
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Ontbijt
  • Cuisine: Thaise keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale

  • 125 gram gekookte rijst,
  • 2 sjalotten,
  • 1 rode/groene paprika,
  • 100 gram kippengehakt,
  • 4 eieren,
  • 1 eetlepel soyasaus,
  • (wok)olie,
  • peper & zout,
  • verse koriander,
  • Sriracha saus (of een andere pittige saus).

Extra:

  • Koekenpan,
  • wok

Instructions

  1. Pel de sjalotten en snijd fijn. Was de paprika, verwijder de steel en zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in stukjes. Verhit een beetje olie in de koekenpan en bak hierin de sjalotten en paprika gaar, gedurende 3-5 minuten. Voeg tot slot de gekookte rijst toe en roerbak deze mee. Draai daarna het vuur laag en laat, onder af en toe roeren, warmhouden. Je kunt eventueel ook een grote deksel op de koekenpan plaatsen om warm te houden.
  2. Verwarm de wok op hoog vuur met een beetje olie. Bak hierin het kippengehakt gaar in circa 5 minuten. Breng alleen nog even op smaak met zout & peper en draai het vuur naar middelmatig. Kluts vervolgens de eieren los met de sojasaus en giet bij het gehaktmengsel. Gelieve niet te veel meer roeren vanaf dit moment. Zodra de randen een beetje stollen, lift je deze een klein beetje op met je spatel en druppel hier wat extra olie in. Doe dit rondom, zodat je als het ware de omelet gaat frituren in een laagje olie. En door het optillen voorkom je tevens dat de Thaise ontbijt omelet vastkoekt.
  3. Zodra het ei gestolt is, schep je de omelet uit de wok en serveer op een bord met de gebakken rijst. Serveer met een scheutje pittige Thaise Srirachasaus en wat verse blaadjes koriander.

Voor erbij zet ik graag een kopje jasmijnthee met een kneepje limoen. Dan is mijn Thaise ontbijt omelet met gebakken rijst helemaal af. Wedden dat je je even op vakantie waant.

Eet smakelijk!

Notes

Let op! In dit recept maak ik gebruik van ‘leftover’ rijst, met een gekookt gewicht van 125 gram. Mocht je de rijst echter voor willen koken of apart bereiden, dan is dit circa 50 gram ongekookte rijst.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze Thaise omelet met gebakken rijst wilt gaan maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

2 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

3 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

6 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

1 week ago