Voor op een zomerse avond maakte ik deze vegetarische speltsalade met gegrilde groenten, kruidenkaas en adukibonen. Lekker vullend en voedzaam!

In het voorjaar en de zomer ben ik dus gek op salade’s, maar ik teer niet zo goed op alleen een blaadje sla:) Ik ben dan ook altijd op zoek naar lekkere, gezonde varianten die wel goed vullen, zoals een lauwwarme speltsalade.

Zomerse speltsalade

Lauwwarme salades vind ik dan ook een extra feestje, daar heb ik toch iets meer ‘diner-gevoel’ bij. Eerder maakte ik bijvoorbeeld deze Salade met gnocchi, geitenkaas en gepocheerde tomaat en kende je deze Caesarsalade met aardappel, ei en spek en Chili Sin Carne met ijsbergsla al? Je vind volop variatie recepten voor zomerse salades op deze site!

Ik was zelf nog niet erg bekend met het gebruik van spelt in z’n originele vorm, in tegenstelling tot speltmeel en -brood dat inmiddels vrij bekend is. Het lijkt een beetje op bulgur en tabouleh, hoewel het nog iets meer kauwen vergt haha. Dat, naast het gebruik van de nootachtige adukibonen (dit zijn peulvruchten), zorgt ervoor dat dit een voedzaam en vezelrijk maaltje is waardoor je de rest van de avond lekker voldaan bent.


Print

Recept: Speltsalade met gegrilde groenten

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 25 minutes
  • Total Time: 3 hours 45 minutes
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Vegetarisch hoofdgerecht

Ingredients

Scale
  • 100 gram spelt
  • 75 gram adukibonen
  • 1 aubergine
  • 100 gram gekleurde cherrytomaten
  • 3 sjalotjes
  • 50 gram smeerbare kruidenkaas
  • 75 gram feta
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • Verse peper en zout
  • Olijfolie om te grillen

Benodigdheden:

  • Grillpan

Instructions

  1. De adukibonen moeten van tevoren 3 uur wellen in water, houd hier dus rekening mee bij de bereidingstijd. Giet ze na het wellen af, voeg schoon water toe, breng aan de kook en kook de adukibonen in 45 minuten zachtjes gaar.
  2. Ook de spelt heeft een behoorlijk garingstijd: voeg de spelt toe aan kokend water en kook het voor 25 minuten zachtjes door.
  3. Zodra de spelt in het water zit, kun je ondertussen de rest van de salade gaan bereiden. Was de aubergine en snijd hem in dikke plakken van ongeveer een centimeter dik. Verwarm 2 eetlepels olijfolie in de grillpan en gril de plakken aubergine aan beide kanten totdat er een bruin grillrandje op ontstaat.
  4. Snijd ondertussen de sjalotjes in vieren. Leg de gegrilde plakken aubergine op een serveerbord. Voeg eventueel nog wat extra olijfolie toe aan de grillpan en gril vervolgens de cherrytomaten en sjalotjes rondom. Verknip 1 van de 2 rozemarijntakjes boven de grillpan zodat de kruiden vermengen met de olijfolie en groenten.
  5. Verkruimel de feta alvast. Zodra de spelt en bonen gaar zijn giet je ze af. Roer wat olie door de spelt en vervolgens ook de adukibonen. Verdeel dit over de gegrilde plakken aubergine. Vervolgens verdeel je de gegrilde tomaten en sjalotjes eroverheen en eindig met de blokjes feta. Verknip het tweede rozemarijntakje over de salade en schep de kruidenkaas bij de salade. Vermaal er wat verse peper en zout overheen.

Bewaartip: Je kunt de salade in de koelkast bewaren voor bijvoorbeeld de dag erna. Serveer hem dan koud, ook lekker!

Eet smakelijk.

Liefs, Nanda

Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

View Comments

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

2 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

3 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

6 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

1 week ago