Het is de Nationale Week zonder Vlees! En 0p het menu heb ik deze zelfgemaakte roti met kokos sambal (pol sambol) uit Sri Lanka staan. En nee, dat is niet moeilijk om te maken, kost ook niet veel tijd en is niet te pittig:) Dit gerecht wordt in Sri Lanka gegeten als ontbijt, maar het is ook heel geschikt als lunch of licht diner.
Eind 2017 heb ik een prachtige reis gemaakt door Sri Lanka. Wat een mooi land is dat! En wat heb ik er heerlijk gegeten en enorm veel foodinspiratie opgedaan… Sri Lanka is zeer geschikt voor vegetariërs. Er wordt namelijk in veel gerechten peulvruchten en eieren verwerkt, twee heel belangrijke vleesvervangers. Uiteraard deel ik graag al mijn food inspiratie met jullie, te beginnen met deze hartige roti met kokos sambal. Heel gezond en weer eens wat anders dan een boterham met kaas! Bij dit recept maak je zelf een sambal met kokosrasp en kokosmelk en dat is erg lekker. Lees hier ook meer over het zelf maken van Indonesische sambal.
In Sri Lanka wordt kokosrasp vers uit de kokosnoot geschraapt en bevat daardoor nog vocht. Dat raspen doe je met een soort sinaasappelpers en een molentje, ook wel de coconut torturer genoemd haha. Nu hebben we die in de Nederlandse keuken meestal niet op het aanrecht geschroefd staan, dus daar is een oplossing voor. Je kunt namelijk kokosrasp vermengen met kokosmelk om het zo een minder droge substantie te maken. In het recept heb ik daar rekening mee gehouden. Heb je nu verse kokosrasp in huis, dan kun je de kokosmelk weglaten.
Ingrediënten kokos roti (pol roti):
Ingrediënten kokos sambol (pol sambol):
Ingrediënten beleg (eventueel):
Benodigdheden:
Bewaartip: de kokos roti’s zijn vers (en warm) het allerlekkerst, maar je kunt ze prima nog 1-2 dagen bewaren op een droge, koele plek. Hetzelfde geldt voor de kokosnoot sambol. Dek deze af en dit is nog enkele dagen te bewaren in de koelkast.
Eet smakelijk! En waan je voor even in het tropische, warme Sri Lanka…
Liefs, Nanda
Ben je dol op vegetarische recepten met kokos? Probeer dan ook eens deze kokosrijst met roerbakgroenten en cashewnoten.
Gebakken appels uit de oven worden nog lekkerder als je er een romige en krokante…
De goedheiligman en zijn gezelschap zijn reeds aangekomen in ons land, dus de Sinterklaas recepten…
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…