Lunch recepten

Homemade roti met kokos sambal (pol sambol)

Het is de Nationale Week zonder Vlees! En 0p het menu heb ik deze zelfgemaakte roti met kokos sambal (pol sambol) uit Sri Lanka staan. En nee, dat is niet moeilijk om te maken, kost ook niet veel tijd en is niet te pittig:) Dit gerecht wordt in Sri Lanka gegeten als ontbijt, maar het is ook heel geschikt als lunch of licht diner.

Sri Lankaanse roti met kokos sambal

Eind 2017 heb ik een prachtige reis gemaakt door Sri Lanka. Wat een mooi land is dat! En wat heb ik er heerlijk gegeten en enorm veel foodinspiratie opgedaan… Sri Lanka is zeer geschikt voor vegetariërs. Er wordt namelijk in veel gerechten peulvruchten en eieren verwerkt, twee heel belangrijke vleesvervangers. Uiteraard deel ik graag al mijn food inspiratie met jullie, te beginnen met deze hartige roti met kokos sambal. Heel gezond en weer eens wat anders dan een boterham met kaas! Bij dit recept maak je zelf een sambal met kokosrasp en kokosmelk en dat is erg lekker. Lees hier ook meer over het zelf maken van Indonesische sambal.

Verse versus gedroogde kokosrasp

In Sri Lanka wordt kokosrasp vers uit de kokosnoot geschraapt en bevat daardoor nog vocht. Dat raspen doe je met een soort sinaasappelpers en een molentje, ook wel de coconut torturer genoemd haha. Nu hebben we die in de Nederlandse keuken meestal niet op het aanrecht geschroefd staan, dus daar is een oplossing voor. Je kunt namelijk kokosrasp vermengen met kokosmelk om het zo een minder droge substantie te maken. In het recept heb ik daar rekening mee gehouden. Heb je nu verse kokosrasp in huis, dan kun je de kokosmelk weglaten.


Print

Recept: Homemade roti met kokos sambal (pol sambol)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 40 minutes
  • Total Time: 55 minutes
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Vegetarisch lunchgerecht
  • Cuisine: Sri Lankese keuken

Ingredients

Scale

Ingrediënten kokos roti (pol roti):

  • 250 gram tarwebloem
  • 125 gram kokosrasp
  • 100 ml. water
  • 100 ml. kokosmelk
  • Flinke snuf zout
  • Kokosolie (om te bakken)

Ingrediënten kokos sambol (pol sambol):

  • 100 gram kokosrasp
  • 50 ml. kokosmelk
  • Een halve rode ui
  • Een kwart groene chili
  • Een halve tomaat
  • 0.5 el. zout
  • 0.5 el chilipoeder
  • 0.5 el limoensap

Ingrediënten beleg (eventueel):

  • Humus
  • 1 tomaat in plakjes

Benodigdheden:

  • Vijzel
  • Deegroller

Instructions

  1. Begin met het maken van het deeg van de kokos roti. Deze moet namelijk even rijzen. Stop de ingrediënten in een beslagkom. Kneed het deeg stevig. Zodra alles goed met elkaar vermengd is maak je er een bal van. Dek de kom af met een keukendoek en laat het deeg 30 minuten rijzen op kamertemperatuur.
  2. Schep in een kom de kokosrasp en kokosmelk door elkaar voor de pol sambol en zet even apart. Snij de tomaat, ui en groene pepertje heel fijn. Meng dit in de kom van een vijzel, samen met het zout en de chilipoeder. Stamp het met een vijzel tot een pasta.
  3. Roer de pasta door de kokosrasp, samen met het limoensap. Proef en voeg naar smaak nog zout en chilipoeder toe naar smaak.
  4. Na het half uur rijzen verdeel je de deegbal in 4 à 5 gelijke stukken. Bestrooi je werkblad met wat bloem en rol een van de stukken deeg uit tot een egale plak. Druk er eventueel een kom in om er mooie ronde roti’s van te kunnen maken. Herhaal dit voor alle stukken.
  5. Verwarm een el. kokosolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de kokos roti’s in enkele minuten aan beide kanten tot er lichtbruine plekken op verschijnen. Voeg wat extra kokosolie toe aan de pan indien nodig. Leg de roti’s op een stuk keukenpapier.
  6. Serveer de roti’s met de kokos sambal. Deze schep je erop. Eventueel kun je de roti’s ook als een soort mini-pizza besmeren met humus, plakjes tomaat en vervolgens wat van de kokos sambal.

Bewaartip: de kokos roti’s zijn vers (en warm) het allerlekkerst, maar je kunt ze prima nog 1-2 dagen bewaren op een droge, koele plek. Hetzelfde geldt voor de kokosnoot sambol. Dek deze af en dit is nog enkele dagen te bewaren in de koelkast.

Eet smakelijk! En waan je voor even in het tropische, warme Sri Lanka…

Liefs, Nanda

Notes

Ben je dol op vegetarische recepten met kokos? Probeer dan ook eens deze kokosrijst met roerbakgroenten en cashewnoten.

Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Recent Posts

Gevulde Appels uit de oven

Gebakken appels uit de oven worden nog lekkerder als je er een romige en krokante…

1 dag ago

Sinterklaas Sate van kiphaasjes

De goedheiligman en zijn gezelschap zijn reeds aangekomen in ons land, dus de Sinterklaas recepten…

2 dagen ago

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

4 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

5 dagen ago

Indonesische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

1 week ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago