Soep Recepten

Romige paddenstoelensoep met spelt en kaas

Op deze ‘Meatless Monday’ zetten we een lekkere, vegetarische, romige paddenstoelensoep met spelt en kaas op het menu. Heerlijk op smaak gebracht met walnoten en tijm is dit een verwarmende maaltijdsoep die goed past op donkere, koude avonden.

Romige paddenstoelen in maaltijdsoep of voorgerecht

Ik moet bekennen dat ik nog nooit eerder zelf champignon- of paddenstoelensoep heb gemaakt. Ik kwam erachter dat het ontzettend makkelijk is om het zelf te maken, dus voortaan koop ik dit echt niet meer kant-en-klaar. Want deze zelfgemaakte variant is nog veel lekkerder ook! Ik hou er zelf erg van om soep als volledige avondmaaltijd te nuttigen. Daarom heb ik in dit gerecht dan ook spelt, walnoten en kaas toegevoegd zodat het een volwaardige maaltijd is. Je kunt deze paddenstoelensoep ook als voorgerecht of lunch serveren, en er dan voor kiezen om de spelt, walnoten en kaas eruit te houden.

Nog meer vegetarische maaltijdsoepen

Verlang je tijdens deze koude en donkere dagen wel vaker naar een kom dampende warme soep, dan hebben wij nog meer vegetarische maaltijdsoepen voor jullie op de site staan! Wat dacht je van deze prachtige oranje Thaise pompoensoep met kokos? Daarnaast is deze Orzo maaltijdsoep met spinazie ook een echte aanrader! Betty maakte ook eerder deze dikke tomatensoep met linzen en geitenkaas. Yummm! Ik ben in ieder geval benieuwd wat jullie van deze romige paddenstoelensoep met spelt gaan vinden! Laat je het hieronder weten in de comments?


Print

Recept: Romige paddenstoelensoep met spelt en kaas

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Op deze ‘Meatless Monday’ zetten we een lekkere, vegetarische, romige paddenstoelensoep met spelt en kaas op het menu. Heerlijk op smaak gebracht met walnoten en tijm is dit een verwarmende maaltijdsoep die goed past op donkere, koude avonden.

  • Author: Nanda Appelman
  • Total Time: 30 minuten
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Soepen
  • Cuisine: Hollandse keuken
  • Diet: Vegetarian

Ingredients

Scale
  • 150 gr paddenstoelen mix *
  • 1 grote witte ui
  • 2 tenen knoflook
  • 60 gram spelt
  • 1.5 el bloem
  • 1 el sojasaus
  • 50 gram roomboter (ongezouten)
  • 150 ml kookroom
  • 2 el crème fraîche
  • 25 gram geraspte kaas
  • 1 groentebouillonblokje
  • 6 walnoten
  • 5 takjes verse tijm
  • Verse peper

Instructions

  1. Bereid de spelt volgens de gebruiksaanwijzing en zet nog even apart. Schil ondertussen de ui en snij in dunne, halve ringen. Snij de paddenstoelen in grove stukken. Breek of hak de walnoten alvast fijn.
  2. Verwarm de boter in een ruime pan. Voeg de uien en paddenstoelen toe aan de pan en bak deze totdat de uien en champignons lichtbruin beginnen te kleuren. Dit duurt ongeveer een kwartier, roer tussendoor regelmatig.
  3. Breng ondertussen 400 ml. water aan de kook en laat hierin het bouillonblokje oplossen. Rits de blaadjes tijm van de takjes en pers de knoflook alvast uit. Zodra groenten gaar zijn voeg je de bouillon, sojasaus, tijm, peper en knoflook toe aan de pan. Roer goed door en laat 10 minuten zacht doorkoken.
  4. Klop in een kom de bloem door de soja kookroom. Voeg dit vervolgens toe aan de soep samen met de spelt en crème fraîche. Roer goed door en verwarm nog even mee.
  5. Serveer de paddenstoelensoep met de walnoten en kaas eroverheen verdeeld.

Eet smakelijk!

Liefs, Nanda

Notes

* Je kunt in de supermarkt tegenwoordig een bakje paddestoelenmix kopen. Maar je kunt ook zelf 150 gram aan paddestoelen samenstellen: denk aan wat kastanjechampignon, shiitaki en oesterzwammen. 

Variatietip: je kunt de hele spelt ook vervangen door bijvoorbeeld wilde rijst of bulgur. 

x

Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

2 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

3 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

6 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

1 week ago