Bakrecepten

Oranje Tompouche voor Koningsdag

Binnenkort is onze koning jarig en dan mag de oranje tompouce voor koningsdag natuurlijk ook niet ontbreken! En deze oranje sfeermakers maak je heel eenvoudig gewoon zelf!

Net als de Hema Tompoucen

Je kunt natuurlijk in de rij gaan staan bij de Hema, maar dan hoop ik dat je er nog op tijd bij bent. Bij ons vliegen de oranje tompoucen namelijk als warme broodjes over de toonbank in de dagen voor Koningsdag. Dus toen wij afgelopen week mis sloegen in de winkel, besloot ik om gewoonweg zelf oranje tompouce te gaan maken voor koningsdag! Gelukkig heb ik goed opgelet tijdens mijn eerste baantje bij LaPlace, want slagroomtompoucen maken was daar een van mijn dagelijkse taken. Dus geniet heerlijk van dit recept.

Banketbakkersroom maken voor tompoucen
oranje glazuur maken voor tompoucen
Bladerdeeg inprikken
Bladerdeeg na het bakken
Glazuur en roomvulling aanbrengen

Tompoucen vullen met banketbakkersroom of Zwitserse room?

Normaal gesproken maak je tompoucen met banketbakkers room. Dat is de bekende vanille room met eieren, suiker en bloem die je ook tegenkomt in bijvoorbeeld ‘puddingbroodjes’. Ik vind het zelf alleen veel lekkerder om ook nog eens opgeklopte slagroom toe te voegen, waardoor je een lekker luchtig maar volromige puddingroom krijgt. Dit wordt ook wel Zwitserse room genoemd! Deze room is tevens licht genoeg om bijvoorbeeld ook soesjes of eclairs mee te vullen! Maar ik gebruik hem dus ook het liefst in dit recept voor Oranje tompoucen voor koningsdag! Maar dit is dus optioneel!

Oranje Tompouce voor koningsdag maken

Maar uiteraard kun je ook zelf aan de slag met een recept voor Oranje tompouce voor Koningsdag. Het principe is namelijk simpel: je spuit banketbakkersroom tussen twee lagen bladerdeeg en topt deze af met een oranje glazuur. Thats it! De liefhebber kan nog wat extra slagroom kloppen en hier toefjes van spuiten te decoratie. Sprinkles zoals parel suikergoed doet het ook altijd goed ter decoratie. Maar heerlijk genieten is het zeker! Maak er een mooie oranje feestdag van in ieder geval!

Benieuwd hoe de video voor het maken van deze oranje tompouce er uit ziet? Bekijk deze video op instagram!


Print

Recept: Oranje Tompouce voor Koningsdag

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Binnenkort is onze koning jarig en dan mag de oranje tompouce voor koningsdag natuurlijk ook niet ontbreken! En deze oranje sfeermakers maak je heel eenvoudig gewoon zelf! Een van de lekkerste recepten voor Koningsdag!

  • Author: Betina Oostveen
  • Cook Time: 30 minutes
  • Total Time: 1 hours 30 minutes
  • Yield: 10 stuks 1x
  • Category: tussendoortje
  • Cuisine: Hollandse Keuken

Ingredients

Scale

Vulling Oranje Tompouce:

  • 350 ml volle melk
  • 85 gr suiker + extra
  • ½ vanillepeul, uitgeschraapt
  • 3 eidooiers
  • 3 eetlepels maïzena, custard poeder of bloem
  • 200 ml slagroom

Voor het deeg:

  • 10 vierkante plakjes roomboter bladerdeeg (uit de diepvries)

Oranje Tompouce glazuur

  • 200 gr poedersuiker
  • 3 eetlepels water
  • 2 druppels oranje kleurstof

Instructions

  1. Begin als eerste met het maken van vulling van de oranje tompouce. Volg daarvoor dit recept voor het maken van banketbakkersroom.
  2. Giet de warme gele room op een diepe bakplaat of gebruik een ruim bord. Dek het af met een stuk plasticfolie: leg deze direct OP het banketbakkersroom en druk goed de luchtbellen er uit.Laat de banketbakkersroom goed afkoelen. In de eerste instantie een half uur op het aanrecht en daarna nog minstens 1 uur goed door laten koelen in de koelkast.
  3. Terwijl de room staat te koelen op het aanrecht, verwarm je de oven voor op 220 graden (200 hete lucht) en bekleed de bakplaat met bakpapier. Leg de bladerdeeg plakjes op het aanrecht en laat slechts een paar minuten ontdooien. Snijd elk plakje doormidden, zodat je 2 rechthoeken krijgt, en plaats los van elkaar op de bakplaat. Gebruik een klein taartvorkje en prik gaatjes in elk plakje. Dek vervolgens af met nog een vel pakpapier en plaats nog een bakplaat hier bovenop. Deze twee stappen voorkomen het ‘opblazen’ van je bladerdeeg.  Bak de plakken bladerdeeg vervolgens goudbruin gedurende 15-17 minuten (check je verpakking voor juiste tijd en temperatuur) in de oven en laat daarna goed afkoelen.
  4. Gezien de grootte van mijn bakplaten bakte ik dit deeg in 2 delen gaar. Verplaats daarna naar een rooster en laat het bladerdeeg volledig afkoelen. Evenals de room in koelkast. Beiden dienen volledig koud te zijn voor de volgende stappen.
  5. Voor het oranje glazuur roer je het poedersuiker los met het water en de kleurstof. Lepel het oranje glazuur vervolgens over de bovenste plakken bladerdeeg en laat drogen op het aanrecht.
  6. Nu ga je de roomvulling verder afmaken: Klop hiervoor de slagroom stijf met de overgebleven 25 gram suiker. Haal de afgekoelde banketbakkersroom uit de koelkast en klop het een beetje op met een vork op garde. Spatel hier de opgeklopte slagroom door en schep de oranje tompouce vulling in een spuitzak en laat 15 minuten opstijven in de koelkast.
  7. Spuit daarna de roomvuling over 10 plakjes bladerdeeg en dek af met de overige 10 plakken met glazuur er op. Bewaar de oranje tompoucen in de koelkast.

Eet smakelijk en fijne Koningsdag!

Groetjes, Betty

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar onderstaande foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je dit recept voor oranje tompouce voor Koningsdag wilt gaan maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

4 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

5 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

6 dagen ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

7 dagen ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

1 week ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago