Restaurants in Amsterdam

Dutch Roast bij Restaurant Floreyn in Amsterdam

Vanaf zondag 25 maart kun je iedere laatste zondag van de maand bij Restaurant Floreyn in Amsterdam terecht voor een speciale Dutch Roast. Een uitgebreide, late lunch – vooral leuk met een groep vrienden en familie – en daarna kun je compleet verzadigd, thuis in je joggingbroek op de bank gaan hangen. Dit is de perfecte manier om je luie zondag door te brengen.

Een Hollandse Sunday Roast.

De Dutch Roast is voor iedereen die een lekkere, luie zondagmiddag besteding zoekt. Per editie serveert het restaurant een wisselend 3 gangen menu. Wie ooit eens in Engeland is geweest kon er niet omheen: the Sunday Roast. De Engelsen wisten een druiligere zondag om te toveren tot een culinair festijn met heerlijk comfort food. Inmiddels een traditie waarbij op zondag uitgebreid wordt getafeld met geroosterd vlees, gegrilde groente, aardappels, Yorkshire pudding en jus.

Restaurant Floreyn start nu dus een nieuwe traditie met Dutch Roast; Sunday Roast in een Hollands jasje.  Elke laatste zondag van de maand kun je komen genieten van de Dutch Roast bij Restaurant Floreyn. Afgelopen maart stond het varken centraal. Denk aan sappige, langzaam geroosterde big, verse worstenbroodjes, stevige erwtensoep, en de smakelijkste garnituren in combinatie met een goed glas wijn of bier zorgen ervoor dat je met een heerlijk voldaan gevoel de week afsluit. Uitgebreid tafelen en het weekend lekker en relaxte afsluiten. Dit doet het restaurant met het beste dat ons land te bieden heeft. Floreyn werkt zoveel mogelijk met producten van Hollandse bodem; van geroosterde aardappels, pastinaak, linzen en bloemkoolgerechten tot vlees en vis van de grill. Uiteraard vergezeld met lokaal gebrouwen en gedestilleerde dranken.

Nieuw Nederlandse Cuisine bij Floreyn

Over de culinaire geschiedenis van Nederland valt nog weleens te twisten. Bij de vraag wat typisch Nederlandse gerechten zijn, komen we vaak niet verder dan stamppot. Zonde! Want ons land heeft veel mooie producten die een podium verdienen. Met de oprichting van Restaurant Floreyn willen de eigenaren ons dit laten proeven, ruiken en zien. Lokale ingrediënten en alternatieve bereiding van klassiekers. Vergeten groente en de smaken die je bij je oma proefde, maar dan in een nieuw jasje. De Nieuw Nederlandse Cuisine om het zo te zeggen.

Niet alleen in de keuken, maar ook in het interieur is nagedacht over Neerlands trots. Onder andere te zien op het plafond dat een weergave is van de verkaveling van Nederland, de kunst van oude fietsen, het NAP dat door het hele restaurant is aangegeven met een gouden lijn én het barmeubel dat verwijst naar de Rietveldstoel.


Dutch Roast @ Restaurant Floreyn

Voor de eerste editie staat het varken op het podium. Het vlees wordt verwerkt in alle gangen van de lunch – zelfs in het dessert!

Het worstenbroodje met mosterd deed me denken aan een saussijzenbroodje en was een culinaire verrassing qua smaak, vooral het krokante jasje liet me watertanden.

Een oer-Hollandse snert met spek en rogge op een culinaire wijze deed me terugdenken aan mijn jeugd aan moeders tafel. Het gerecht smaakte naar meer!

Het kan misschien wel wat confronterend zijn als je de chef zo bezig ziet met het speenvarken, maar dit hoor bij de traditionele manier van voorbereiden.

In restaurant Floreyn staat de nieuwe Hollandse keuken centraal. Geuren en smaken van vroeger worden herleefd met behulp van technieken en kennis van nu. Al het mooie van Hollandse bodem en de Noordzee. Daarnaast werkt het team zoveel mogelijk met huisgemaakte producten, van brood tot friandises, en van rolmops tot speculaas.

Het hoofdgerecht bestond uit speenvarken met linzen, bloemkool en aardappelen uit de oven die met maisolie was bereid. Het grappige was dat ik dacht dat de aardappelen ook vlees was, zo greep ik enkele keren mis 😉 Ook als je vegetariër bent kom je genoeg aan je trekken!

Na onze borden leeg te hebben gegeten vernamen we dat we nog een dessert met wederom vlees zouden krijgen! De Soes met praline, karamel en zwoerd was een verrassing, een romige zoete vulling met een omhulsel die zorgde voor een stevige bite en een compleet andere smaaksensatie dan ik had verwacht.

Al met al was het een heerlijke relaxte zondagmiddag en is de Dutch Roast bij Restaurant Floreyn een absolute aanrader!

Groeten, Vincent


Nadere info Dutch Roast

  • De Dutch Roast wordt iedere laatste zondag van de maand geserveerd vanaf 13.00 uur en tot 14.30 uur is het mogelijk om aan te schuiven.
  • De Dutch Roast bestaat uit een drie gangen menu en kost 29,50 euro per persoon.
  • Per editie serveert Floreyn een wisselend menu. Blijf via social media, de website en de nieuwsbrief op de hoogte van de verschillende edities.
  • Let op reserveren voor Dutch Roast is verplicht en kan via dutchroast@restaurantfloreyn.nl of 020 670 7357
  • Trams 16 (halte Ruysdaelstraat) en tram 24 (halte Albert Cuypstraat) stoppen vlakbij. Parkeren kan in parkeergarage Museum Quarter, 3 minuten lopen vanaf restaurant Floreyn.
Restaurant Floreyn
Albert Cuypstraat 31
1072 CL, Amsterdam
The Netherlands
https://restaurantfloreyn.nl/

Voor deze review was ik uitgenodigd door Restaurant Floreyn, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving. Lees hier meer over op onze disclaimer pagina.

Vincent Nijhof

Fotograaf Reiziger Levensgenieter Foodblogger Creëert eigen werkelijkheid

View Comments

  • Super cool, een geheel aan gangen die volledig gericht zijn op/van 1 afkomst. De verrassing die zeker te omarmen is is het nagerecht, het klinkt als muziek in de oren. Als ik het zo lees is het zeker een aanrader!!!!

    • Hi Michel,

      dat is het zeker. Een super mooi initiatief en lekker gezellig voor op de zondag middag!

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago