Print

Recept: Oranje Tompouce voor Koningsdag

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Binnenkort is onze koning jarig en dan mag de oranje tompouce voor koningsdag natuurlijk ook niet ontbreken! En deze oranje sfeermakers maak je heel eenvoudig gewoon zelf! Een van de lekkerste recepten voor Koningsdag!

  • Author: Betina Oostveen
  • Cook Time: 30 minutes
  • Total Time: 1 hours 30 minutes
  • Yield: 10 stuks 1x
  • Category: tussendoortje
  • Cuisine: Hollandse Keuken

Ingredients

Scale

Vulling Oranje Tompouce:

  • 350 ml volle melk
  • 85 gr suiker + extra
  • ½ vanillepeul, uitgeschraapt
  • 3 eidooiers
  • 3 eetlepels maïzena, custard poeder of bloem
  • 200 ml slagroom

Voor het deeg:

  • 10 vierkante plakjes roomboter bladerdeeg (uit de diepvries)

Oranje Tompouce glazuur

  • 200 gr poedersuiker
  • 3 eetlepels water
  • 2 druppels oranje kleurstof

Instructions

  1. Begin als eerste met het maken van vulling van de oranje tompouce. Volg daarvoor dit recept voor het maken van banketbakkersroom
  2. Giet de warme gele room op een diepe bakplaat of gebruik een ruim bord. Dek het af met een stuk plasticfolie: leg deze direct OP het banketbakkersroom en druk goed de luchtbellen er uit.Laat de banketbakkersroom goed afkoelen. In de eerste instantie een half uur op het aanrecht en daarna nog minstens 1 uur goed door laten koelen in de koelkast.
  3. Terwijl de room staat te koelen op het aanrecht, verwarm je de oven voor op 220 graden (200 hete lucht) en bekleed de bakplaat met bakpapier. Leg de bladerdeeg plakjes op het aanrecht en laat slechts een paar minuten ontdooien. Snijd elk plakje doormidden, zodat je 2 rechthoeken krijgt, en plaats los van elkaar op de bakplaat. Gebruik een klein taartvorkje en prik gaatjes in elk plakje. Dek vervolgens af met nog een vel pakpapier en plaats nog een bakplaat hier bovenop. Deze twee stappen voorkomen het ‘opblazen’ van je bladerdeeg.  Bak de plakken bladerdeeg vervolgens goudbruin gedurende 15-17 minuten (check je verpakking voor juiste tijd en temperatuur) in de oven en laat daarna goed afkoelen.
  4. Gezien de grootte van mijn bakplaten bakte ik dit deeg in 2 delen gaar. Verplaats daarna naar een rooster en laat het bladerdeeg volledig afkoelen. Evenals de room in koelkast. Beiden dienen volledig koud te zijn voor de volgende stappen.
  5. Voor het oranje glazuur roer je het poedersuiker los met het water en de kleurstof. Lepel het oranje glazuur vervolgens over de bovenste plakken bladerdeeg en laat drogen op het aanrecht.
  6. Nu ga je de roomvulling verder afmaken: Klop hiervoor de slagroom stijf met de overgebleven 25 gram suiker. Haal de afgekoelde banketbakkersroom uit de koelkast en klop het een beetje op met een vork op garde. Spatel hier de opgeklopte slagroom door en schep de oranje tompouce vulling in een spuitzak en laat 15 minuten opstijven in de koelkast.
  7. Spuit daarna de roomvuling over 10 plakjes bladerdeeg en dek af met de overige 10 plakken met glazuur er op. Bewaar de oranje tompoucen in de koelkast.

Eet smakelijk en fijne Koningsdag!

Groetjes, Betty