Vlees Recepten

Moeders gehaktballen met rode bietjes

Hier is ‘ie dan hoor. Hét recept van mijn moeders gehaktballen met rode bietjes. Daar mag je mij dus het hele jaar door ‘s nachts voor wakker maken.

Op mijn voorstelpagina schreef ik het al, deze Oerhollandse gehaktballen met rode bietjes van mijn moeder zijn echt onweerstaanbaar. Heb jij dat ook? Zo’n recept van je moeder of oma die je doet denken aan vroeger?

Mijn moeder heeft dat dus met de witlof van mijn oma. En ik dus met dit gerecht. Nog steeds vraag ik altijd aan mijn moeder of ze dit wil maken als ik langskom. Eigenlijk hoef ik het ook niet meer te vragen, ze neemt het al aan…;)

Toch moet ik je wel waarschuwen. Ik probeer namelijk al zo’n 6 jaar lang precies dit recept voor moeders gehaktballen met rode bietjes te volgen, maar het smaakt nooit hetzelfde als dat mijn moeder het maakt. Desondanks komt het aardig in de buurt, dus ik blijf gewoon proberen!

Print

Recept: Moeders gehaktballen met rode bietjes

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

  • Author: Nanda en haar moeder Ria Appelman
  • Cook Time: 45 minutes
  • Total Time: 45 minutes
  • Yield: 4 personen
  • Category: Hoofdgerecht met vlees
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Voor de gehaktballen:

  • 500 gram rundergehakt
  • 1 zakje gehaktkruiden (10 gram, zonder paneermeel)
  • 2 el. ketchup
  • 2 el. ketjap manis
  • 1 tl. maggi
  • Evt. wat paneermeel
  • 50 gram roomboter (dit is ook voor de jus)

Voor de rode bietjes:

  • 750 gram voorgekookte (gare) bietjes
  • Snuf zout en peper
  • 1 el. suiker
  • 1 tl. witte natuurazijn
  • 1 tl. gemalen kruidnagel
  • 1 witte ui

En voor de aardappels:

  • 500 gram kruimige aardappels

 

Instructions

  1. Voeg het gehakt samen met de gehaktkruiden, ketchup en ketjap in een kom. Kneed alles goed door elkaar. Als het mengsel te vochtig blijft voeg je wat paneermeel toe. Dek de kom af en plaats deze voor zo’n 30-45 minuten in de koelkast.
  2. Dan kun je de rode bietjes gaan bereiden. Schil de gare bietjes licht en schil de ui. Rasp de ui en bietjes met een grove rasp. Stop de rasp in een pan en voeg de suiker, natuurazijn, gemalen kruidnagel en een snupf zout en peper toe. Roer alles goed door elkaar. Verwarm de geraspte bietjes op laag vuur. Het hoeft niet aan de kook gebracht te worden, maar warm het voldoende op.
  3. Zet dan water op het vuur om de aardappels in de koken. Schil de aardappels en kook deze in zo’n 15 minuten gaar.
  4. Verwarm de roomboter in een ruime braadpan om de gehaktballen in te bakken. Zet het vuur middelhoog. Zodra de boter goed gesmolten is voeg je de gehaktballen toe. Je bakt ze dan eerst aan alle kanten bruin. Zet het vuur laag, doe de deksel op de pan en braad de gehaktballen in 15 minuten gaar. Keer ze tussendoor regelmatig om.
  5. Giet de aardappels af en stoom ze nog even droog in de pan. In de laatste minuut van het braden van de gehaktballen voeg je de maggi toe aan de boterjus. Als de rode bietjes nog vochtig zijn, giet je deze ook nog even af.
  6. Serveer de gehaktballen, rode bietjes en aardappels met de jus.

Bewaartip: Als je een gehaktbal over hebt, bewaar deze dan vooral in de koelkast als tussendoortje of voor de lunch de dag erna. Lekker in plakjes op een boterham met een lik mosterd… 

 

 

 

 

Eet smakelijk!

Liefs, Nanda en haar moeder Ria

Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

View Comments

  • Bij de bietjes een laurierblaadje doen als je ze geraspt klaarmaakt, misschien is dat net wat je mist van het originele recept

  • Ik heb vandaag de gehaktballen gemaakt. Heerlijk. Ik kon er nog wel een op, maar maakte er maar twee voor mijn man en mij. Ik heb je recept wel aan mijn favorieten toegevoegd.

Recent Posts

Panna Cotta met perzik en amandel

De zomer is HET seizoen van het steenfruit dus moet je lekker veel gaan genieten…

10 uur ago

Kippenlevertjes met pasta

Heb je wel eens 'orgaanvlees' gegeten? Dat is vlees dat afkomstig is van de ingewanden…

1 dag ago

Tropical granola met mango en kokos

De zomer is in aantocht dus ook de ontbijtjes moeten er een beetje tropisch uit…

3 dagen ago

Hummus Bowl met zoete aardappel

Vier de zomer met deze hummus bowl met zoete aardappel! Top af met jouw favoriete…

4 dagen ago

Champagne drinken in de Champagne streek in Frankrijk

Frankrijk is natuurlijk het land voor wijnliefhebbers. Maar ze maken er ook een andere spraakmakende…

1 week ago

Steak tartare

Steak tartaart of Steak tartare is een voorgerecht met rauw vlees en rauw ei. Je…

1 week ago