Dankzij de spraakmakende schelpenvorm zijn madeleines direct te herkennen. Maar wist je dat je madeleines heel eenvoudig zelf kunt maken? De ingrediënten heb je waarschijnlijk standaard al in huis liggen.

Zelf madeleines maken

Dit recept voor zelf madeleines maken komt uit het ‘Tarte Tatin‘ kookboek van Ginette Mathiot. Deze Franse kookbijbel bevat de meest verfijnde bakrecepten uit Frankrijk. En waarom zou sleutelen aan een perfect recept? Je hebt niet veel ingrediënten of handelingen nodig om madeleines te maken, slechts de basics, zoals bloem, eieren en suiker, maar je kunt natuurlijk niet zonder een madeleines bakvorm. En houdt er rekening mee dat het beslag 2 uur dient te koelen. Ideaal om voor te bereiden voor je dinerparty en enkel de madeleines nog afbakken zodra je koffie toe gaat serveren 🙂



Tips voor het bakken

Ook al is het maken van deze madeleine gebakjes totaal niet moeilijk, heb ik toch wat tips voor je. Veel mensen denken dat de schelpvorm het belangrijkste uiterlijk is van madelaines, maar de uitpuilende ‘buik’ die aan de bovenkant van je gebakje ontstaat is minstens net zo belangrijk. Hoe meer buik, hoe beter. Daarnaast is het belangrijk om je madeleines niet te lang, te bruin of te warm te bakken, want dan worden ze vrij droog. Hou je oven dus goed in de gaten. De ideale madeleine is nog een beetje plakkerig op de buik, net zoals bij een goede cake het geval is.

Kookvideo Madeleines maken:

+SUBSCRIBE om op de hoogte te blijven: https://www.youtube.com/bettyskitchenNL


Print

Recept: Madeleines maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dankzij de spraakmakende schelpenvorm zijn madeleines direct te herkennen. Maar wist je dat je madeleines heel eenvoudig zelf kunt maken? De ingrediënten heb je waarschijnlijk standaard al in huis liggen.

  • Author: Ginette Mathiot
  • Prep Time: 10 minutes + 2 uur wachttijd
  • Cook Time: 10 minutes
  • Total Time: 2 hours 40 minutes
  • Yield: 24 stuks 1x
  • Category: Cake
  • Method: bakken
  • Cuisine: Franse keuken

Ingredients

Scale
  • 125 gram roomboter, gesmolten en beetje afgekoeld
  • 2 grote eieren (L)
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • 150 gram gezeefde bloem
  • optioneel: 1 tl bakpoeder *
  • snufje zout
  • halve citroen

Extra:

  • keukenmixer,
  • zester of rasp,
  • oven,
  • 2x madeleines bakvorm (of bak de madeleines in 2 keer af.)

Instructions

  1. Klop de eieren met de suiker en vanille gedurende 5 minuten in de mixer. De hoeveelheid zal verdubbelen en licht van kleur worden.
  2. Voeg een snufje zout toe aan de bloem. Schep de bloem en de boter in delen door het eimengsel.
  3. Rasp tot slot de schil van de citroen en roer door het beslag. Het sap heb je niet nodig.
  4. Dek de kom af met folie en laat het beslag 2 uur koelen in de koelkast.
  5. Voor het bakken: Verwarm de oven voor op 200 graden (180 hete lucht). Vet de madeleines bakvorm zeer licht in met boter. Voeg een eetlepel bloem toe en schud de vorm heen en weer om licht ‘af te stoffen’. Klop het overtollige bloem uit de vorm.
  6. Lepel het beslag in de madeleine vormpjes. Ongeveer een halve eetlepel per vorm is voldoende, ze zullen dan voor 2/3 gevuld zijn. Bak de madeleines af in de oven gedurende 8-10 minuten. Laat daarna een minuut buiten de oven afkoelen en draai de madeleines om in de vorm, om nog verder af te koelen. Je kunt madeleines vlak voor het serveren nog even bestrooien met poedersuiker als je wilt.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Notes

*In het officiële patissier recept van Ginette wordt geen bakpoeder gebruikt. Je kunt dit zeker naar wens zelf nog toevoegen. De madeleines worden dan namelijk iets meer luchtiger van textuur.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze madeleines wilt gaan maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Mijn eerste Madeleines op basis van jouw recept gemaakt, eerste 12 goed gelukt, zelfs een aantal buiken, resterend beslag 2 dagen in koelkast bewaard. Bij 2e baksel géén bloem in bakvorm (Creuset) gedaan uitsluitend boter. Die kwamen prima los uit de vorm en waren mooier van vorm én allemaal een dikke buik. Dank voor je recept en je leuke presentatie in de video!

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

2 weken ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

2 weken ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

2 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

3 weken ago