Het is volop zomer, dus het perfecte moment om deze kwarkcake met zomerfruit te bakken! Een lekkere frisse cake als tussendoortje voor jezelf of om te serveren als je gasten hebt. En hij is ook nog eens semi-gezond want eiwitrijk, glutenvrij en past zelfs in menig dieet!

Een kwarkcake met zomerfruit maken

Wordt jij ook zo blij van al dat heerlijke zomerfruit in de winkel? Laatst was ik op de markt en ik moest mezelf behoorlijk bedwingen niet alles te kopen wat ik zag… Maak deze cake met het fruit dat voorhanden is of wat je lekker vindt. Je kunt het vol seizoensfruit stoppen, dus natuurlijk ook maken in een heel ander seizoen dan de zomer. Twee flinke handjes (diepvries) frambozen werkt bijvoorbeeld ook! Varieer dus gerust met het fruit in deze kwarkcake.

Kwarkcake uit de oven

Taarten en cakes op basis van gebakken kwark hebben een andere smaak en zijn wat droger dan een traditionele cake met roomboter en suiker. Maar daardoor bewust ook wat gezonder! Kwarkcake heeft overigens iets langer de tijd nodig in de oven, anders gaat het breken. Je cakeblik is dan ook zo gevuld, maar de cake heeft wel wat langere oventijd nodig.

Kende je deze Kwarktaart met chocolade trouwens ook al? Een aanrader als je van cake en taart met kwark houdt. Of probeer eens deze Monchou Muffins met kwark!


Print

Recept: Kwarkcake met zomerfruit

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

Het is volop zomer, dus het perfecte moment om deze kwarkcake met zomerfruit te bakken! Een lekkere frisse cake als tussendoortje voor jezelf of om te serveren als je gasten hebt.

  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 15 minutes
  • Total Time: 60 minutes
  • Yield: 1 cake
  • Category: Cake recepten
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

  • 3 medium eieren (M)
  • snuf zout
  • 300 gram volle kwark
  • 125 ml. kokosolie
  • 3 el. agavesiroop of honing
  • 100 gram kokosmeel
  • 100 gram amandelmeel
  • 1 tl. bakpoeder
  • 2 passievruchten
  • 10 frambozen
  • 10 pecannoten
  • Een flinke hand blauwe bessen
  • 1 perzik
  • Snufje zout
  • Boter om in te vetten

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Vet het cakeblik (22 cm) alvast in met wat boter of kokosolie. Zet de kokosolie in een kommetje in de oven totdat het smelt. Laat het daarna wat afkoelen.
  2. Met behulp van de keukenmixer met garde kluts je de eieren met het zout gedurende 2 minuten. Voeg de kwark, honing en kokosolie toe en mix nog een keer door. Dit zijn de ‘natte’ ingrediënten.
  3. Meng in een aparte kom vervolgens de ‘droge’ ingrediënten: het kokosmeel, amandelmeel en bakpoeder en voeg dit toe aan de ‘natte mix’.  Plaats vervolgens deeghaken in de mixer en meng alles door elkaar. Het mengsel wordt dus geen beslag maar meer een kruimelig deeg.
  4. Halveer de passievruchten en schep het vruchtvlees eruit. Roer de blauwe bessen, passievruchtvlees en agavesiroop of honing door het deeg.
  5. Kneed het deeg in de cakevorm en egaliseer de bovenkant met je handen of de bolle kant van een lepel. Snij de perzik in schijfjes en leg deze op de cake. Druk ook de frambozen en pecannoten in de bovenkant van de cake.
  6. Zet de kwarkcake voor 45 minuten in het midden van de oven. Controleer de cake tussendoor regelmatig. Als de noten, het fruit of de bovenkant van de cake lijkt te verbranden zet je het rooster lager in de oven. Laat de cake goed afkoelen en stop het liefst nog even een aantal uren afgedekt in de koelkast om op te stijven. Dan wordt het net een soort cheesecake.

Eet smakelijk.

Liefs, Nanda

Notes

Bewaartip: Je kunt deze kwarkcake prima nog enkele dagen droog en gekoeld bewaren. Of vries een paar plakken per 1 of 2 in. Stop je ‘s ochtends vanuit de vriezer in je tas en dan heb je een heerlijk tussendoortje ‘s middags!

Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

View Comments

  • Superlekker! Ik heb hem gemaakt in een taartvorm (20 cm) met alleen de bosbessen, griekse yoghurt ipv kwark, alleen amandelmeel en roomboter bij gebrek aan de andere producten. Mocht de pret niet drukken. 👌🏻😋

  • Moet de kokosolie 125 gram echt gebruikt worden. Of mag deze weggelaten worden of vb maar 50g gebruikt worden?

    • Hi Camille,

      je mag altijd zelf ermee experimenteren hoor! Kan ik alleen maar aanmoedigen.
      Ik vermoed alleen dat minder kokosolie er ook voor zorgt dat de cake wat droger wordt, maar probeer het dus gerust uit!

  • kan ik de agave vervangen door erythritol?

    Ben heel benieuwd ! binnenkort ga ik hem uitproberen ( morgen)

    • Hi Clothilda,
      je kunt zeker ook andere meelsoorten gebruiken alleen zal het resultaat iets anders uit kunnen vallen. De ene meelsoort is bakt bijvoorbeeld droger dan de ander.
      Laat je ons weten als je een geslaagd alternatief hebt gemaakt?
      Succes en eet smakelijk alvast!

Recent Posts

Makreelsalade voor op brood

Kan jouw boterham wel wat proteine gebruiken. De keuze is veel groter dan plakjes kipfilet…

3 dagen ago

Gebakken Feta uit de oven (Feta Fourno)

Op zoek naar een lekker borrelhapje of voorgerecht met kaas in de hoofdrol? Dit is…

4 dagen ago

15x Vaderdag recepten

Komende zondag is vaderdag! En op de valreep heb ik hier nog wat overheerlijke en…

5 dagen ago

Avocado smoothie met aardbeien en cacao nibs

Ben jij ook zo dol op avocado's? Deze romige vrucht doet overigens uitstekend in smoothie…

6 dagen ago

Tarte Tatin met rabarber en rode biet

Roze is het nieuwe zwart, zeg maar...  Want op dit moment kun je niet om…

7 dagen ago

Banaan in kokosmelk (Thais dessert)

Naast de curry's, rijstgerechten en Thaise soepen, moet ik natuurlijk ook een echt Thais dessert…

1 week ago