De afgelopen maanden heb ik meerdere recepten voor en met Koreaanse kimchi gedeeld. Hoewel kimchi van Chinese kool het meest bekend is, heb ik vandaag een lekker variatierecept hierop, namelijk met knapperige komkommer. Deze komkommer kimchi is pittig, fris, maar ook zout en wordt ook wel ‘Oi Kimchi‘ genoemd.

Wat is Koreaanse Oi Kimchi?

In het Koreaans betekent ‘Oi’ komkommer en ook die kun je heel goed verwerken tot Kimchi. In Korea zijn ze dol op gefermenteerde groenten, want het is hartstikke gezond! Zelf ben ik al een poosje fan en zijn er steeds meer mensen die zelf groenten gaan fermenteren of zelfs kimchi thuis maken. De versie met vierkante plakjes Chinese kool (Baechu kimchi) is verreweg de meest bekende Koreaanse kimchi. Maar deze komkommer kimchi (Oi Kimchi dus) is een goede tweede. Het is erg lekker bij gebakken of gekookt ei, op een broodje kaas of bij de tosti. Maar ook een zeer fijne gefermenteerde pickle voor bijvoorbeeld hamburgers of vlees van de barbecue!

Normaal gesproken wordt je kimchi beter van smaak en ontwikkeling als je deze twee weken of langer laat staan. Maar dat is dus absoluut niet het geval voor komkommer kimchi, dat komt doordat komkommer veel vocht loslaat. Je wilt geen komkommerpap maken toch? Dus als je dit recept gaat maken, zorg dan dat je het binnen 1 week opeet!

Recepten met kimchi en zuurgoed maken

Koreaanse kimchi bevatten over het algemeen weinig calorien maar wel lekker veel vitamines en goede bacteriën voor de buik? Wij serveren de gefermenteerde groenten dan ook vooral als groente bijgerecht voor de lunch of het avondeten. Deze komkommer kimchi is heerlijk voor bij een gebakken ei, gewokte rijst of zelfs als ‘pickles’ op een broodje hamburger. De zelfgemaakte Koreaanse kimchi van bijvoorbeeld Chinese kool of met witlof is verrukkelijk tussen een tosti met kip of ham, maar ook een heerlijke topping voor op de Korean Fried Chicken van TSFC in Utrecht Check hier maar liefst 10x recepten om met kimchi te maken!

Benieuwd hoe de video voor deze ‘Oi Kimchi’ maken er uit ziet? Bekijk deze video op instagram!


Heb jij deze al in huis?



Print

Recept: Komkommer Kimchi (Oi Kimchi)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min. + 1 uur marineren
  • Total Time: 1 uur en 15 minuten
  • Yield: 1 liter pot 1x
  • Category: Bijgerecht
  • Method: fermenteren
  • Cuisine: Koreaanse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 500 gram snoepkomkommers
  • 50 gram wortel
  • 1 bosui
  • ¼ peer, geschild en geraspt *
  • 10 gram fijn zout **
  • 1 el. Gochujang (rode peper pasta)
  • 1 el. Gochugaru (gedroogde rode pepers)
  • 1 el. lichtbruine basterdsuiker
  • 2 tl geraspte knoflook
  • 1 tl geraspte gember
  • 1 tl vissaus

Extra:

Weckpot

Instructions

  1. ⁠Was de snack komkommers en snijd ze in ringen. Plaats in een mengkom. Schraap de wortel, snijd in de lengte doormidden en vervolgens in dunne halve ringen. Maak de bosui schoon en snijd in ringen.
  2. Stop de groenten met de andere ingrediënten samen in een mengkom. Roer het geheel even goed door elkaar en laat 1 uur staan om te marineren. Je kunt het dan meteen gebruiken en serveren.
  3. Wil je de komkommer kimchi langer bewaren? Trek dan een plastic handschoentje aan en stop alles in een schoongemaakte weckpot van 1 liter in houd. Ook het reeds losgekomen vocht voeg je toe. Maak de rand schoon en doe de deksel dicht. Bewaar de Oi Kimchi in de koelkast.
  4. Wees er op bedacht dat er veel water uit de komkommers getrokken zal worden. De pot zal zich dus ook meer en meer gaan vullen met vocht. Na een aantal dagen kunnen de groenten ook daarom ‘papperig’ gaan worden en is het advies om komkommer Kimchi niet meer dan 7 dagen te bewaren. ⁠

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

*Het fruit is bevordelijk voor de fermentatie. Gebruik een stukje peer of bijvoorbeeld een appel voor een beetje een zoetje en zuur. Je kunt ook eventueel een halve citroen uitknijpen en toevoegen.

**je houdt 1.5 – 2% zout aan op het gewicht van de groenten. Maak je dus meer of minder van dit recept, weeg dan de gesneden groenten (komkommer, wortel en bosui) af en daarmee ook de hoeveelheid zout. Voor 500 gram groenten gebruik je dus max 10 gram zout = 2%

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je dit recept voor Koreaanse Komkommer kimchi wilt gaan maken, beter bekend als Oi Kimchi!

Dit artikel bevat affiliate links naar Bol.com. Mocht je een bestelling willen plaatsen en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor. Lees hier meer over in mijn disclaimer.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

6 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

7 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

1 week ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago