In het vroege voorjaar had ik op een koude weekenddag echt nog zin in een kom verwarmende maaltijdsoep. Deze vegetarische kaassoep met paddenstoelen en bosuitjes bleek een voltreffer om die behoefte te vervullen 😉

Deze Hollandse kaassoep is een lekkere, gebonden soep geworden die met een broodje of soepstengels erbij prima door kan voor maaltijdsoep. Maak een flinke pan en geloof mij, na die eerste kom schep je ongetwijfeld nog een even bij…

Variatietips

Ik serveerde de kaassoep met gebakken paddenstoelen en rauwe bosuitjes, maar je kunt dit naar eigen wens vervangen door jouw favoriete groenten of voeg dit juist extra toe. Denk bijvoorbeeld aan rauwe stukjes bleekselderij, paprika of gekookte bloemkool of broccoli.

Kaassoep van geraspte cheddar kaas

In deze kaassoep met champignons verwerkte ik geraspte cheddarkaas: een heerlijke pittige kaas die net een andere twist aan een gerecht kan geven. Ga je liever voor een normale belegen kaas? Dat kan maar die combineert wellicht beter met bloemkoolsoep. En zoek je meer inspiratie voor verwarmende maaltijdsoepen? Eerder maakte ik voor Betty’s Kitchen bijvoorbeeld deze spruitjessoep met kastanjechampignons en deze avocadosoep met mais. Een idee voor de volgende keer?


Print

Recept: Kaassoep met paddenstoelen

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dit is een goed vullende maaltijdsoep met kaas en paddestoelen. Heerlijk voor op de Meatless Monday.

  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 25 min.
  • Total Time: 25 minutes
  • Yield: 2 personen
  • Category: Vegetarisch hoofdgerecht
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

  • 200 gram geraspte cheddar kaas
  • 1 witte ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 bosuitjes
  • 150 gram paddenstoelen
  • 125 ml. slagroom (of sojaroom)
  • 30 gram bloem
  • 30 gram roomboter
  • 1 el. gedroogde tijm
  • 1 groentebouillonblokje (ik gebruikte uienbouillon)
  • Olijfolie om te bakken
  • Peper
  • Evt. soepstengels of broodje om erbij te serveren

Instructions

  1. Snij de ui heel fijn en pers de knoflook uit. Ook snij je de champignons in plakjes en de bosui in ringen. Kook alvast 0.5 liter water en los het bouillonblokje hierin op.
  2. Verwarm wat olijfolie in een soeppan op middelhoog vuur en bak daarin de ui en champignons. Voeg op het laatst de knoflook toe en verwarm nog even mee.
  3. Ondertussen maak je alvast een roux om de soep te binden. In een steelpannetje smelt je de roomboter en voeg de bloem hieraan toe. Met een garde kluts je dit tot een egaal geheel. Voeg vervolgens toe aan de uien in de soeppan, samen met de bouillon.
  4. Roer goed door en voeg tegelijkertijd ook de geraspte cheddar en room toe terwijl je blijft roeren. De soep moet tegen het kookpunt aanzitten. Dan schep je de tijm en peper erdoorheen en is de soep klaar om te serveren.
  5. Serveer de kaassoep met champingnons en de bosuitjes eroverheen gestrooid en een broodje/soepstengel ernaast.

Eet smakelijk!

Liefs, Nanda

Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Recent Posts

Panna Cotta met perzik en amandel

De zomer is HET seizoen van het steenfruit dus moet je lekker veel gaan genieten…

1 dag ago

Kippenlevertjes met pasta

Heb je wel eens 'orgaanvlees' gegeten? Dat is vlees dat afkomstig is van de ingewanden…

2 dagen ago

Tropical granola met mango en kokos

De zomer is in aantocht dus ook de ontbijtjes moeten er een beetje tropisch uit…

4 dagen ago

Hummus Bowl met zoete aardappel

Vier de zomer met deze hummus bowl met zoete aardappel! Top af met jouw favoriete…

5 dagen ago

Champagne drinken in de Champagne streek in Frankrijk

Frankrijk is natuurlijk het land voor wijnliefhebbers. Maar ze maken er ook een andere spraakmakende…

1 week ago

Steak tartare

Steak tartaart of Steak tartare is een voorgerecht met rauw vlees en rauw ei. Je…

1 week ago