Soep Recepten

Hutspot soep met gekarameliseerde ui

Als variatie op de winterse stamppot maakte ik voor deze Meatless Monday een hutspot soep met gekarameliseerde ui. En ja, zelfs wij als niet-stamppot liefhebbers schraapten onze soepkom uit hoor! Serveer dit gerecht als winterse, verwarmende, vegetarische maaltijdsoep.

Veganistische Hutspot soep

Deze hutspot soep kun je ook veganistisch maken door simpelweg de geitenkaasbolletjes weg te laten of te vervangen door veganistische, witte kaas. De rest van het gerecht is al veganistisch. 

Stamppot variaties

Ondanks dat ik een traditionele Hollandse stamppot niet zo heel erg kan waarderen, vind ik het wel erg leuk om variaties hierop te vinden die ik wel lekker vind. En hopelijk jullie ook!

Eerder maakte ik bijvoorbeeld deze pasta met boerenkool en gepofte kastanjes, Italiaanse stamppot met zoete aardappel en boerenkool quiche met cranberry compote. Aanraders voor als je eens wat anders wilt maken dan een klassieke stamppot! En check anders hier nog meer winterse soep recepten!


Print

Recept: Hutspot soep met gekarameliseerde ui

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

4.3 from 3 reviews

Deze vegetarische hutspot soep is een een heerlijke winterse maaltijd soep. Lekker met geitenkaasbolletjes als topping.

  • Author: Betina Oostveen
  • Cook Time: 20
  • Total Time: 20 minutes
  • Yield: 34 personen 1x
  • Category: Soepen
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale

Ingrediënten: 

  • 550 gram kruimige aardappels
  • 300 gram winterpenen
  • 4 witte uien
  • 100 gram geitenkaas bolletjes (weglaten indien vegan)
  • 2 el. sojaroom
  • 3 el. plantaardige olie
  • 1 el. agavesiroop
  • 5 takjes verse peterselie
  • 1 groentebouillonblokjes
  • 1 el. mosterd
  • Zout en peper

Instructions

  1. Breng een flinke pan met water aan de kook. Schil de aardappels, spoel ze af en snij in grove stukken. Schraap de wortels, spoel ook af en snij de boven- en onderkant eraf. Snij in grove schijven.
  2. Stop de aardappels en wortels in de pan, breng weer aan de kook en laat voor 18-20 minuten zachtjes doorkoken.
  3. Ondertussen schil je de uien en snij in dunne ringen. Verwarm de olie in een koekenpan op laag vuur. Schep de uienringen erin met een snufje zout. Laat zachtjes verwarmen, de ui moet niet bruin worden maar juist glazig en zacht. Zodra dat het geval is voeg je de agave siroop toe en roer je het mengsel goed door. Verwarm nog een paar minuten.
  4. Na de kooktijd van de aardappels en wortels prik je in de groenten om te kijken om ze goed gaar (dus: zacht) zijn. Giet het kookwater af. Breng 0.5 liter water aan de kook en voeg samen met het bouillonblokje, de blaadjes peterselie, mosterd en de soja room toe aan de aardappels en wortel. Met een staafmixer of in de keukenmachine mix je het tot een egale soep. Proef en voeg naar eigen smaak nog zout en peper toe.
  5. Serveer de hutspot soep met de gekarameliseerde ui en geitenkaasbolletjes eroverheen gestrooid.

Eet smakelijk! Liefs, Nanda

Notes

Je kunt de hutspot soep prima enkele dagen goed afgedekt bewaren in de koelkast. Warm op voor de lunch, de dag erna of nog eens voor diner later in de week!

Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

View Comments

  • Nanda:

    Je recept even op mijn todolijstje gezet :-)

    Gezond en Gelukkig nieuwjaar gewenst, ook voor Betty, Dylan, Dochter, Vincent en alle lezers :-)

    Warme groet,

    Stef

  • Vandaag je recept van hutspotsoep gelezen vanwege dat ik op zoek ben naar een lekkere stevige winterse maaltijdsoep.
    Deze voldoet zo te zien wel aan mijn verwachtingen. Wat mij echter opvalt in het recept is dat je, nadat de aardappels en wortelen gaar gekookt zijn, je het heerlijke kookwater met al zijn verrukkelijke smaken (en vitamines) weggooit om er vervolgens water aan toe te voegen. Lijkt mij nogal onlogisch en tevens zonde van de smaken die je verloren laat gaan.
    Verder klinkt het recept erg goed en ga ik deze, met mijn eigen invulling zoals hierboven genoemd, zeker maken.

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

3 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

4 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

7 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

2 weken ago