Soep Recepten

Heldere pikante soep uit Thailand (Tom Yum)

Omdat het de afgelopen week lekker warm is geweest, is het wel de bedoeling om je vochtniveau’s op peil te blijven houden. En hoe beter dan met een heldere pikante soep uit Thailand.

Tom Yum is de naam van deze heldere groentesoep en ik voeg nog wat stukjes kipfilet toe voor een lekkere vulling. Maar je kunt bijvoorbeeld ook garnalen gebruiken.

Met het warme weer doe je er goed aan om regelmatig verkoeling te zoeken. Ga dus niet de hele dag in de volle zon zitten en zorg dat je genoeg water drinkt. Met dit warme weer zweet je natuurlijk een stuk sneller en dat komt je vochthuishouding niet ten goed. Een soep is niet alleen makkelijk en snel te bereiden, maar het is ook de ideale manier om extra vocht en een flinke portie groente binnen te krijgen.  Daarnaast bevatten bouillonblokje ook zout, wat er voor zorgt dat je lichaam niet zo snel al het vocht afvoert, maar ook wat vasthoud. Het enige nadeel van zo’n kant-en-klaar bouillonblokje is dat deze veelal teveel zout bevatten.

Bij het bereiden van deze heldere pikante soep uit Thailand gebruik ik daarom ook 2x zoveel water. In Thailand vond ik de smaak van deze soep namelijk zowieso intens en pittig, dat ik besloten heb het recept iets milder te maken. Neem niet weg dat je nog steeds een smaakvolle en pikante soep van me krijgt hoor! Maar voeg eventueel een extra Tom Yum bouillonblokje en/of rode peper toe als je dit lekker vindt of het gewend bent om zo pittig te eten.

Tom Yum soep

Tom Yum is een heldere, pikante maar ook zurige soep, die veel in Thailand wordt gegeten. Bij de Toko vind je hier een speciaal bouillonblokje voor: de Thaise variant van Knorr namelijk. Ja serieus, die wordt daar ook gewoon gebruikt en je herkent het pakje ook direct, maar dan met (voor mij) onleesbare Thaise tekens. Dit Tom Yum boullionblokje is de basis voor deze heldere pikante groentesoep en je voegt natuurlijk zoveel mogelijk ingredienten toe die jij lekker vind. Allereerst lekker veel groente, want dat geeft zoveel smaak en is gezond. Maar je voegt ook bijvoorbeeld gesneden kip toe aan de soep (Tom Yum Gai), of garnalen (Tom Yum Goong). Dit zijn slechts 2 varianten die wij in Thailand hebben gegeten, maar ik heb mij laten vertellen dat er nog meer mogelijkheden zijn.

 

Print

Recept: heldere pikante soep uit Thailand (Tom Yum)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 minutes
  • Cook Time: 25 minutes
  • Total Time: 35 minutes
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Soepen
  • Cuisine: Thaise keuken

Ingredients

Scale
  • 2 liter water,
  • 2 Thaise Knorr bouillonblokjes voor Tom Yum,
  • 2 grote uien,
  • 1 rode paprika,
  • 1 groene paprika,
  • 1 spaanse peper,
  • 100 gram baby mais,
  • 100 gram shitake en/of kastanje champignons,
  • 300 gram kipfilet,
  • 1 eetlepel fijngehakte gember,
  • 1 theelepel bruine suiker,
  • Sap van 1 limoen,
  • 1 eetlepel vissaus (Nam Pla)
  • verse koriander.

EXTRA:

  • Ruime soeppan of wok.

Instructions

  1. Giet het water en de bouillonblokjes in de soeppan en breng aan de kook. Ondertussen ga je de groente snijden:
  2. Pel de uien en snijd in parten. Was de paprika’s, verwijder de steel en zaadlijst en snijd in grove stukken. Was de peper, verwijder de steel en snijd in ringen. Was de baby-mais grondig en snijd in drieen. Boen de shitake en/of kastanje champignons schoon en snijd in parten. Voeg de groente bij de Tom Yum bouillon en breng aan de kook. Draai vervolgens het vuur naar middelmatige temperatuur en laat gedurende 10 minuten doorkoken, met de deksel op de pan.
  3. Snijd de kipfilet in grove stukken en voeg toe aan de pan, samen met de fijngehakte gember en de suiker. Laat deze 5-8 minuten meekoken in de heldere pikante soep. De kip wordt als het ware gepocheerd en behoud een malse bite.
  4. Tot slot breng je de soep op smaak met het limoensap, de vissaus en wat verse koriander.  Schep de heldere pikante soep uit Thailand in een kommetje en serveer direct.

 

Eet smakelijk,

Groetjes, Betty

 

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

    • Het is echt een aanrader Sandra, met een lichte pit hoor! Hoort ook wel een beetje bij dit weer he :-)

  • Jammie!
    Deze heb ik echt wel bizar pittig gehad in Thailand. Té is niet goed haha!

  • Heerlijk! Ik at ook geregeld soep toen ik in Azië was, prima manier om meer vocht binnen te krijgen.

  • Ik wil deze soep graag eens maken, maar mijn toko had die bouillonblokjes niet! Ze gaven me een potje pasta mee in plaats daarvan, dat zou ik ook kunnen gebruiken. Klopt dat? En hoeveel van de pasta raad je me aan te gebruiken?

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

2 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

3 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

6 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

1 week ago