Cake recepten

Halva – Griekse griesmeel cake

De afgelopen weken ben ik lekker bezig geweest met een aantal Griekse recepten voor op de site. Alleen ontbrak het nog aan een typisch Grieks taartje, zoals deze Halva Cake.

Gruwel alsjeblieft niet meteen bij de gedachte aan griesmeel, want dit is een verrukkelijke zoete, natte cake cake, met pistachenoten, amandelen en een vleugje kaneel. Echt een heerlijke afsluiter van je Griekse dinner party.

Griekse Halva Cake

De Grieken houden wel van lekkere zoete versnaperingen. En deze doordrenkte cake is een klassieker uit de Griekse keuken. Halva is een aangebakken semolina koek, doordrenkt met suikerwater en smaakmakers zoals citroen en kaneel. Het recept voor Griekse Halva Cake is op zijn minst bijzonder te noemen, want je bakt het deeg in een pan op het fornuis. Er komt dus geen oven of koelkast aan te pas, zoals bij de meeste taarten en cake recepten.

Print

Recept: Halva – Griekse griesmeel cake

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 minutes
  • Cook Time: 10 minutes
  • Total Time: 25 minutes
  • Yield: 10-12 personen 1x
  • Category: Cake
  • Cuisine: Griekse keuken

Ingredients

Scale
  • 350 gram suiker,
  • 700 ml water,
  • 2 kaneelstokjes,
  • 2 flinke stukken citroenschil,
  • 1 eetlepel (Griekse) honing,
  • 230 ml (Griekse) olijfolie,
  • 350 gram fijne semolina (griesmeel),
  • een handje pistachenoten, grof gehakt,
  • handje amandelen, grof gehakt,
  • gemalen kaneel.

Extra: 

  • steelpannetje,
  • middelgrote kookpan,
  • tulband bakvorm.

Instructions

  • Stop de suiker, het water, de kaneelstokjes en de 2x citroenschil in een steelpannetje en breng al roerende aan de kook. Verlaag het vuur en laat 10 minuten zachtjes doorkoken. Zet daarna apart.
  • Kwast de tulband bakvorm in met een beetje extra olijfolie en zet apart.
  • In de kookpan voeg je de olijfolie en semolina tezamen. De olie wordt meteen geabsorbeerd. Verwarm gedurende 10 minuten op middelhoog vuur, of in ieder geval tot er een mooie bruine kleur ontstaat. Wel constant blijven roeren om aanbranden te voorkomen. Zet daarna het vuur uit.
  • Verwijder de kaneelstokjes en citroenschillen uit het steelpannetje en giet de siroop voorzichtig(!) bij het griesmeel mengsel. Voeg ook direct de gehakte noten erbij en roer het geheel goed door.
  • Stop het halva mengsel in de tulband springvorm en druk het geheel goed aan met een spatel, of de bolle kant van een lepel.  Laat vervolgens 1-2 uur afkoelen op het aanrecht.
  • Keer de tulband bakvorm om en serveer de halva cake op een groot bord. Strooi hier nog een beetje gemalen kaneel overheen voor extra smaak.

Tip: Bewaar de halva griesmeelcake, afgedekt met zilverfolie gerust nog een dag of 3 in de koelkast. Maar serveer altijd op kamertemperatuur. (Even van tevoren uit de koeling halen dus.)

Kali Orexi (= eet smakelijk!)

Groetjes, Betty

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

2 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

3 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

6 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

1 week ago