Cake recepten

Halva – Griekse griesmeel cake

De afgelopen weken ben ik lekker bezig geweest met een aantal Griekse recepten voor op de site. Alleen ontbrak het nog aan een typisch Grieks taartje, zoals deze Halva Cake.

Gruwel alsjeblieft niet meteen bij de gedachte aan griesmeel, want dit is een verrukkelijke zoete, natte cake cake, met pistachenoten, amandelen en een vleugje kaneel. Echt een heerlijke afsluiter van je Griekse dinner party.

Griekse Halva Cake

De Grieken houden wel van lekkere zoete versnaperingen. En deze doordrenkte cake is een klassieker uit de Griekse keuken. Halva is een aangebakken semolina koek, doordrenkt met suikerwater en smaakmakers zoals citroen en kaneel. Het recept voor Griekse Halva Cake is op zijn minst bijzonder te noemen, want je bakt het deeg in een pan op het fornuis. Er komt dus geen oven of koelkast aan te pas, zoals bij de meeste taarten en cake recepten.

Print

Recept: Halva – Griekse griesmeel cake

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 minutes
  • Cook Time: 10 minutes
  • Total Time: 25 minutes
  • Yield: 10-12 personen
  • Category: Cake
  • Cuisine: Griekse keuken

Ingredients

  • 350 gram suiker,
  • 700 ml water,
  • 2 kaneelstokjes,
  • 2 flinke stukken citroenschil,
  • 1 eetlepel (Griekse) honing,
  • 230 ml (Griekse) olijfolie,
  • 350 gram fijne semolina (griesmeel),
  • een handje pistachenoten, grof gehakt,
  • handje amandelen, grof gehakt,
  • gemalen kaneel.

Extra: 

  • steelpannetje,
  • middelgrote kookpan,
  • tulband bakvorm.

Instructions

  • Stop de suiker, het water, de kaneelstokjes en de 2x citroenschil in een steelpannetje en breng al roerende aan de kook. Verlaag het vuur en laat 10 minuten zachtjes doorkoken. Zet daarna apart.
  • Kwast de tulband bakvorm in met een beetje extra olijfolie en zet apart.
  • In de kookpan voeg je de olijfolie en semolina tezamen. De olie wordt meteen geabsorbeerd. Verwarm gedurende 10 minuten op middelhoog vuur, of in ieder geval tot er een mooie bruine kleur ontstaat. Wel constant blijven roeren om aanbranden te voorkomen. Zet daarna het vuur uit.
  • Verwijder de kaneelstokjes en citroenschillen uit het steelpannetje en giet de siroop voorzichtig(!) bij het griesmeel mengsel. Voeg ook direct de gehakte noten erbij en roer het geheel goed door.
  • Stop het halva mengsel in de tulband springvorm en druk het geheel goed aan met een spatel, of de bolle kant van een lepel.  Laat vervolgens 1-2 uur afkoelen op het aanrecht.
  • Keer de tulband bakvorm om en serveer de halva cake op een groot bord. Strooi hier nog een beetje gemalen kaneel overheen voor extra smaak.

Tip: Bewaar de halva griesmeelcake, afgedekt met zilverfolie gerust nog een dag of 3 in de koelkast. Maar serveer altijd op kamertemperatuur. (Even van tevoren uit de koeling halen dus.)

Kali Orexi (= eet smakelijk!)

Groetjes, Betty

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

15x Zomerse taart met fruit

De zomer is de beste tijd van het jaar om volop te genieten van alle…

3 dagen ago

Franse uiensoep

Uien zijn heel het jaar door verkrijgbaar een soep gemaakt van uien kun je dan…

5 dagen ago

JAPAN Weekmenu

Deze zomervakantie neem ik je mee naar de andere kant van de wereld! Deze week…

7 dagen ago

5x Hotdogs recepten (video)

Het is vandaag, 17 Juli 2024 INTERNATIONALE HOT DOG DAY! Nu zijn wij thuis enorme…

2 weken ago

Kip Katsu Curry met rijst en broccoli

Heb jij al wel eens kip katsu curry gegeten? Dat is een bekend gerecht uit…

2 weken ago

ITALIE Weekmenu

Blijf jij deze zomervakantie ook vertoeven in Nederland? Met de vakantielanden reeks Weekmenu's ga je…

2 weken ago