Vandaag heb ik deze kleurrijke en gezonde groentestoof met okra op het menu gezet. Serveer hem met rijst, aardappels of couscous en je hebt weer een tropisch, vegetarisch maaltje op tafel staan deze Meatless Monday. Zoals een echte stoof betaamt heeft dit gerecht wel even bereidingstijd nodig dus hou hier rekening mee.

Curry en groentestoof met okra

Tijdens verschillende reizen heb ik okra op het menu zien staan én veelvuldig gegeten. In Ghana maakten ze er bijvoorbeeld een stoof van om te eten met banku, op Sri Lanka at ik okra curry en op Curaçao verwerken ze okra graag in soep (ook wel jambo genoemd). Betty heeft ook regelmatig een groentestoof met okra in Egypte gegeten. De eerste keer dat ik okra at, in Ghana, moest ik wel even wennen… Wanneer je okra namelijk lang kookt wordt het een slijmerige substantie en dat moet je maar net lekker vinden. Ik herinner me nog dat ik op Curaçao een kom jambo bestelde en de kokkin vroeg of ik wel wist wat ik dan bestelde. Haha, jazeker! De smaak is uniek en ontzettend lekker. Dus ging ik thuis lekker aan de slag met deze groentestoof met okra.

Nog meer groente stoofpotjes

Nu zag ik okra ook regelmatig hier in de Nederlandse supermarkt liggen, maar bij de Toko hebben ze het zeker. Hoog tijd om er een lekker recept mee te maken zoals deze groentestoof met okra. Wist je dat deze groente veel vitaminen en mineralen zoals vitamine B, C, kalk, vezels en ijzer bevat? Een kleine superfood dus! Maar uiteraard heb ik nog meer (vegetarische) groente stoofpotjes voor je op de site staan. Ga bijvoorbeeld ook voor deze stoofpot met linzen en aardappel. Zo voedzaam en lekker! En wat dacht je van het bekende Loubye Bzeit – een Libanese stoofpot met snijbonen. Daarnaast is deze paddenstoelenstoof met knolselderij puree ook een echte aanrader! Geniet er heerlijk van dus!

Print

Recept: Groentestoof met okra

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

In (Noord) Afrika is men dol op de groente Okra! Het is favoriet voor stoofpotjes en ik maakte er dus ook een heerlijk recept voor een vegetarische groentestoof met okra mee. Serveer met couscous en de smaakervaring is helemaal compleet!

  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 20 minutes
  • Total Time: 1 hours 40 minutes
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Vegetarisch hoofdgerecht

Ingredients

Scale
  • 150 gram okra
  • Een halve gele paprika
  • 2 tomaten
  • 2 rode uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 100 gram duivenerwten (‘green pigeon peas’) of kikkererwten
  • Een blikje gepelde tomaten (400 gram)
  • 1 el. zonnebloempitten
  • 150 gram couscous om erbij te serveren
  • 1 blokje groentebouillon
  • Peper en zout
  • Zonnebloemolie om te bakken

Instructions

  1. Snij de ui in dunne halve ringen en pers de knoflook alvast uit. Zet een hapjespan op het vuur en verwarm op middelhoog vuur 2 el. olie. Voeg de ui toe en bak totdat hij glazig wordt. Zet het vuur zachter en laat de ui 10 minuten zachtjes doorbakken. Voeg ook de knoflook toe en bak nog een paar minuutjes mee.
  2. Vervolgens giet je de gepelde tomaten in de pan en snij de tomaten een beetje stuk. Vul het blikje met water (dus 1:1 gepelde tomaat vs. water) en verkruimel het groentebouillonblokje boven de pan. Breng het aan de kook en laat vervolgens een uur zachtjes pruttelen. Een uur lijkt lang maar geloof mij: je geduld wordt beloond! De tomatensaus wordt namelijk superlekker als je het langere tijd zachtjes laat doorkoken. Vergeet niet om de saus tussendoor regelmatig te roeren.
  3. Snij ondertussen alvast de paprika fijn, de tomaten in blokjes en de okra in plakjes van ongeveer 1 bij 1 cm.
  4. Na het uur prutteltijd bereid je de couscous volgens de gebruiksaanwijzing. Roer de paprika, tomaat, okra en erwten door de stoofpot. Kook de groentestoof met okra nog eens 15 minuten zachtjes door.
  5. Proef de couscous en stoof en voeg naar smaak zout en peper toe. Serveer de groentestoof met okra direct en strooi er alleen nog even de zonnebloempitten over heen.

Eet smakelijk!

Liefs, Nanda

PS. Heb je een beetje over? Vooral bewaren en de dag erna weer opwarmen! Vaak is een stoofpot dan nog lekkerder…

Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

View Comments

  • Spannend :D zelf ben ik het nog niet tegengekomen in de supermarkt, maar heb er eigenlijk ook nog niet echt opgelet. Zal het dit maal eens in het oog houden ;)

    • Hi Eline,

      en dat is toch het leukste dat ik vind aan deze blog: jullie kennis te laten maken met nieuwe en lekkere dingen. Ik wordt wekelijks ook nog verrast! :-)

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago