De Meatless Monday vandaag zijn deze gegratineerde aubergine pizza’s. Mijn guilty pleasure is dus pizza. Maar ik baal er zo van dat deze vaak rechtstreeks op je heupen gaat zitten! Dat vroeg dus om een gezonder alternatief!

Geloof mij, deze gegratineerde aubergine pizza’s evenaren hetzelfde geluksgevoel als het eten van een normale deegpizza met veel kaas. Maar je voelt je bovendien een stuk minder schuldig!

Gezonde aubergine pizza’s

Dat we bij Betty’s Kitchen houden van alternatieve pizza’s lijkt me duidelijk. Niet voor niets verzamelen we maar liefst 10x pizza maar dan anders recepten voor jullie. Maar eerlijk is eerlijk, met deze gegratineerde aubergine pizza’s ben je nog net iets gezonder af! En gezonde pizza recepten zijn nooit weg.

Nu realiseerde ik me na het maken dat deze aubergine pizza’s ook prima glutenvrij te bereiden zijn. Ik heb paneermeel gebruikt voor het gratin in dit recept, maar deze kun je er ook uitlaten en alleen de Parmezaanse kaas (poeder) gebruiken. Voor meer glutenvrije inspiratie: Betty maakte eerder ook deze glutenvrije mini pizza’s.

De lekkerste pizza toppings

Varieer met deze aubergine pizza’s trouwens vooral met andere of extra noten, kaas en groenten. Walnoten, zonnebloempitten of pompoenpitten passen hier ook heel goed bij, net als blauwe schimmelkaas of brie. Voeg verse tomaten toe, courgette of een rood uitje. Net wat je lekker vindt of hebt liggen!


Print

Recept: Gegratineerde aubergine pizza’s

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze groente pizza’s zijn een verantwoorde keuze voor de lijn. Maak gegratineerde aubergine pizza’s in de oven voor een vegetarische maaltijd.

  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 15 minutes
  • Total Time: 40 minutes
  • Yield: 2 porties 1x
  • Category: Hoofdgerecht met groente
  • Cuisine: Italiaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 1 aubergine
  • 1 prei
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 gram verse geitenkaas
  • 1 flinke hand pijnboompitjes
  • 150 milliliter pastasaus (o.b.v. tomaten)
  • 1 ei
  • 1,5 el. paneermeel
  • 1,5 el. Parmezaanse kaas (poeder)
  • 0,5 el. gedroogde tijm
  • Olijfolie om te bakken
  • Peper

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  2. Snij de aubergine in de lengte in 4 dikke plakken. Verwarm wat olijfolie in een grillpan en grill de aubergine aan beide kanten. Haal de plakken uit de pan en druk het vocht er wat uit met een stuk keukenpapier. Zet alvast een ovenrooster met bakpapier klaar.
  3. Zet 2 bordjes klaar waarin je de aubergines gaat paneren: 1 bordje met het ei geklutst en 1 bordje met een mengsel van de paneermeel, Parmezaanse kaas, verse peper en tijm. Haal de plakken aubergine aan beide kanten eerst door het ei en dan door het poedermengsel. Zorg dat ze goed bedekt zijn met het poedermengsel. Leg ze vervolgens op het ovenrooster. Bak de aubergine 15 minuten in de oven.
  4. Ondertussen snij je de prei in halve ringen en pers je de knoflook alvast uit. Verwarm wat olijfolie voor in een hapjespan op middelhoog vuur. Bak daarin de prei tot het licht begint te kleuren en voeg op het laatste moment de knoflook toe. Verkruimel de geitenkaas alvast.
  5. Zodra de aubergines klaar zijn ga je de plakken opmaken. Eerst verdeel je de pastasaus over de bodem, vervolgens het preimengsel en als laatste de geitenkaas. Zet de aubergines voor nog eens 10 minuten in de oven.
  6. Rooster in een andere (droge) koekenpan de pijnboompitjes. Schud regelmatig zodat ze niet aanbranden.
  7. Zodra de aubergine pizza’s klaar zijn serveer je ze met de pijnboompitjes eroverheen gestrooid. Serveer indien gewenst met een rucolasalade ernaast.

Je kunt deze aubergine pizza’s niet zo goed bewaren, dus eet vooral alles in 1 keer op. Kan best! 

Eet smakelijk!

Groetjes, Nanda

Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

2 weken ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

2 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago