Voorgerechten

Gehaktballen met ei (Scotch Eggs)

Met de paasdagen in aankomst, mogen heerlijke recepten met ei natuurlijk niet ontbreken op deze blog. En deze gehaktballen met ei, ook wel Scotch Eggs genoemd, passen daar perfect bij.

Amuse tijdens de paasdagen

Deze gehaktballen met ei ziet er niet alleen heel tof uit, met al die verschillende laagjes. Maar dit is ook een zeer feestelijke amuse of borrelhapje, om te delen met de familie tijdens de Paasdagen. Check hier nog meer paasrecepten met eieren.

Scotch Eggs

Het waren van origine de  Schotten die met dit heerlijke recept voor gehaktballen met ei kwamen. Er wordt ook wel eens naar gerefereerd als ‘vogelnestje’ of ‘verstopt eitje’. Een gegeven dat je bij gehaktbrood (‘Meatloaf’) ook wel eens tegenkomt. En zeg nou zelf: Gehaktballen met ei zijn gewoon altijd erg lekker! Ik at ze een paar jaar geleden op een borrel tijdens een bezoek aan de Hampton Court Palace Flower Show in Londen en sindsdien komen Scotch Eggs ook op onze eigen feestje voorbij.

Gefrituurde gehaktballen met ei

De gehaktballen met ei worden kort gefrituurd in olie, zodat je een knapperig jasje krijgt. Een lekkerder alternatief voor bitterballen zul je niet vinden! En daarna worden de Scotch Eggs nog gegaard in de oven. Daarna kun je ze warm, lauwwarm of zelfs koud eten. Echt een ideaal borrelhapje dat je eenvoudig kunt voorbereiden dus!


Print

Recept: Gehaktballen met ei (Scotch Eggs)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Tijdens pasen genieten we van paasrecepten. Deze gefrituurde gehaktballetjes met ei worden in Engeland Scottch Eggs genoemd en zijn een heel bekend luxe borrelhap.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 minutes
  • Cook Time: 15 minutes
  • Total Time: 25 minutes
  • Yield: 12 stuks
  • Category: Voorgerechten & Amuses
  • Cuisine: Britse keuken

Ingredients

  • 12 kwarteleitjes,
  • 500 gram (varkens)braadworstjes,
  • 3 takjes tijm,
  • flinke snuf peper,
  • 1 groot ei (L),
  • 100-150 gram pankow (broodkruim),
  • plantaardige olie om te frituren.

 

Extra:

  • oven,
  • bakplaat,
  • bakpapier,
  • klein kookpannetje,
  • frituur- of grote wokpan,
  • schuimspaan,
  • keukenpapier.

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (160 hete lucht). Bekleed de bakplaat met bakpapier en zet apart.
  2. Kook vervolgens de kwarteleitjes gedurende 2 minuten. Schrik de eieren en pel ze.
  3. Knijp de worsten uit hun vel. Meng in een kom met de tijm. (wel even van de takjes rissen) en een flinke snuf peper. Verdeel het worstvlees in 12 porties en bevochtig vervolgens je handen een beetje met water. Druk het worstvlees plat in je handpalm, leg een gekookte kwarteleitje in het midden en vouw dicht. Druk goed aan en draai vervolgens lichtjes tot een grote gehaktbal. Doe dit met alle 12 de eieren.
  4. Kluts in een kom het ei en strooi de pankow in een 2e kom. Rol alle gehaktballetjes met eitjes eerst door het ei en vervolgens door de pankow.
  5. Vewarm de frituurpan, of giet 5 cm olie in de wok en verwarm tot circa 180 graden. Frituur de gehaktballen met ei gedurende 1-2 minuten. Doe desnoods slecht 4-6 balletjes per keer. Schep met een schuimspaan uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier.
  6. Verdeel de gehaktballen met ei over de bakplaat en bak vervolgens nog 5-6 minuten in de voorverwarmde oven, om het gehakt te garen. Laat de gehaktballetjes met ei iets afkoelen en snijd doormidden. Je kunt deze Scotch Eggs zowel warm als koud serveren.

Eet smakelijk en alvast hele fijne Paasdagen toegewenst!

Groetjes, Betty

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

    • Hi Diane,

      op zich zou het kunnen hoor, maar eenmaal ontdooid zullen ze nooit zo krakend vers zijn als net gebakken in de olie. Dat is wel iets om rekening mee te houden ;-)

Recent Posts

FRANKRIJK Weekmenu

We zijn alweer beland bij een van de laatste landen weekmenu van deze zomervakantie. Verblijf…

2 uur ago

Stokbrood met chocolade (Le Goûter)

Vandaag een simpele snack recept waar mijn kinderen dol op zijn! Het bestaat uit slechts…

3 dagen ago

10x Recepten met ‘Hot Sauce’

Dit weekend lopen de temperaturen hoog op! Maar hou jij wel van lekker warm en…

5 dagen ago

THAILAND weekmenu

Blijf jij deze zomervakantie ook vertoeven in Nederland? Dan neem ik je elke week mee…

1 week ago

10 x IJskoffie en Koffiecocktails recepten

Kun je deze zomer wel wat verkoeling gebruiken? Of ben je gewoonweg een enorme liefhebber…

1 week ago

Koken met de Airfryer: écht gezonder of vooral handig?

De airfryer: dat kekke keukenapparaat dat belooft alles krokant én gezond te maken. Geen geknoei…

2 weken ago