Bijgerechten

Gegrilde courgette met burrata en citroen

Onder het mom: zet eens wat vaker een extra portie groente op tafel, laat ik jullie een heerlijke lunch met kaas en groenten zien. Dit recept is op en top Italiaanse en verrukkelijk voor op een warme zomerdag of zelfs zomeravond. Wat dacht je namelijk van een gegrilde courgette met burrata en citroen?? Dat is namelijk heerlijk om te serveren op crostini of bruschetta. Maar dit recept doet het ook heel goed als bijgerecht!

Salade met gegrilde courgette met burrata

Gegrilde groenten zijn altijd lekker en passen bij heel veel andere ingrediënten. Serveer deze salade met gegrilde courgette met burrata gerust als voorgerecht of bijgerecht voor bijv. pasta of risotto. Maar hij zal ook zeker niet misstaan tijdens een zomerse barbecue of als borrelhapje. En wat dacht je van een uitgebreide middaglunch? Geef er in dat geval crostini of bruschetta bij. Deze kun je dan lekker zelf beleggen met de gegrilde courgette met burrata en citroen. That’s amore!

Nog meer recepten met courgette

Ik doe mijn courgette grillen op een grillplaat, maar uiteraard kun je ook de oven, een koekenpan of zelfs een ‘panini grill’ (tosti ijzer) met horizontaal oppervlak gebruiken. Daarom maakte ik dit gerecht ook regelmatig op kantoor vroeger want het was echt in een paar minuten klaar. Ik serveer de gegrilde courgette met burrata in dit recept. Maar je kunt natuurlijk ook plakjes vleeswaren zoals kipfilet toevoegen voor extra proteine. Liefhebbers van courgette zouden ook een de Franse ratatouille van diverse groenten moeten proberen. Daarnaast is dit maisbrood met courgette een lekker en voedzame bijgerecht voor de barbecue. Tot slot, ben je ook al bekend met courgetti gerechten? Dat is lowcarb pasta gemaakt van courgette linten!


Heb je deze al in huis?


Print

Recept: Gegrilde courgette met burrata en citroen

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

Simpele Italiaans bijgerecht voor gegrilde courgette met burrata en citroen. Lekker bij de barbecue, pasta, pizza of risotto. Maar ook uitstekend beleg voor crostini en bruschetta!

Ingredients

Scale
  • 2 courgettes
  • 4 eetlepels olijfolie, voor het bakken
  • ½ biologische citroen
  • ½ theelepel (gedroogde) Italiaanse kruiden
  • peper & zout
  • 1 grote bol burrata
  • 5 gram verse basilicum
  • 2 eetlepels pijnboompitten, geroosterd

Extra: 

  • mandoline
  • zesteur
  • grillplaat
  • keukenpapier.

Instructions

  1. Was de courgette en snijd het harde uiteinde er af. Gebruik de mandoline om de courgette in lange dunne linten te schaven. Stop in een mengkom.
  2. Giet de olie in een kommetje. Rasp de citroen met behulp van de zesteur en pers hem daarna uit. Voeg sap en zeste bij de olie. Breng op smaak met zout, peper en Italiaanse kruiden en roer goed door elkaar. Giet het mengsel over de courgettes en hussel met je handen goed door elkaar. Laat even eventjes marineren. (TIP: Bij een barbecue kun je dit gerust 1-2 uren laten staan, buiten de koelkast.)
  3. Verwarm de grillplaat voor. Verdeel de courgette – in delen – over de grillplaat en bak deze tot je mooie bruine strepen krijgt en de courgette een beetje zacht wordt en een paar keer omscheppend. Dit heeft echt maar een paar minuten benodigd. Haal daarna de courgette van de plaat af en plaats op een serveer schaal.
  4. Alvorens je de volgende batch gaat bakken haal je eventjes wat keukenpapier of de grillplaat om vrijgekomen sappen te verwijderen.  Ga zo door tot alle courgettes gegrild zijn.
  5. Verdeel de burrata over de schaal, snijd desnoods al meteen in stukken, en bestrooi met de basilicum en pijnboom pitten. Je kunt de gegrilde courgette met burrata lauwwarm serveren. Door de warmte zal de burrata ook wat gaan uitlopen namelijk.

Eet smakelijk!


BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van deze salade van gegrilde courgette met burrata en citroen.

Disclaimer: Dit artikel bevat foto’s en affiliate links van Bol.comMocht je een boek willen bestellen bij Bol.com en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Mmm, lekker! Ik grill courgette ook regelmatig, bijvoorbeeld voor in een heerlijke gegrilde groentensalade. Meestal op de grill, maar in de oven is ook handig!

  • Heerlijk! Het zijn overigens Provençaalse kruiden, sorry. (Kruiden uit de Provence, niet uit de provincie)

    • jazeker, vrijwel elk gerecht kun je bewaren. Goed laten afkoelen op aanrecht en daarna in een gesloten bakje in de koelkast. Maximaal 3 dagen.
      Afgekoeld is het ook erg lekker in een salade of op een broodje met hummus.

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

2 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

3 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

6 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

1 week ago