Voor de Meatless Monday van vandaag maakte ik deze gebakken rijst met ei, tuinerwten en wortel, ook wel een ‘fried rice’ recept. Een simpel, maar super smaakvol gerecht dat een normale doordeweekse avond toch net wat specialer maakt.

Fried rice maken met leftover rijst en ei

Als je wel eens in Azië hebt gereisd, dan komt fried rice je vast heel bekend voor. Bij de meeste restaurants zul je dit namelijk terugvinden op de menukaart. Soms als bijgerecht maar vaak juist ook als hoofdgerecht. De rijst wordt in plaats van met ei ook wel geserveerd met bijvoorbeeld tofu, kip, rund of garnalen. Er bestaat overigens niet één standaard recept voor. Mocht je bijvoorbeeld in Japan verknocht zijn geraakt aan de fried rice, hou je hier dan niet aan vast in Thailand, want daar zul je waarschijnlijk een hele andere variant voorgeschoteld krijgen.

Nog meer heerlijke recepten met rijst

Rijst is zo’n heerlijk veelzijdig product! Want naast gekookte of gestoomde rijst is het ook dus heerlijk om (opnieuw) op te bakken als ‘fried rice’, te verwerken in soepen of salades. En kun je er zelfs een taart van maken. Check hier dan ook nog meer heerlijke Wereldse recepten met rijst! Wat dacht je van een Spaanse paella met garnalen? De rijst is uiteraard onmisbaar in dit recept, maar ook in de Italiaanse risotto natuurlijk! Voor een dagje vegetarisch zijn deze rijstmuffins met groenten ook een aanrader! Maak je deze zomer liever een virtueel uitstapje naar Sri Lanka? Dan zet je gauw deze knoflook curry met rijst op het menu! Maar deze Griekse rijsttaart is ook een geweldig recept om van te smullen! En ook hierbij geldt weer: de gekookte rijst die je over hebt, kun je verwerken in dit recept voor gebakken rijst met ei! Geniet er heerlijk van dus!


Print

Recept: Gebakken rijst met ei (fried rice)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Voor de Meatless Monday van vandaag maakte ik deze gebakken rijst (fried rice) met ei, tuinerwten en wortel. Een simpel, maar super smaakvol gerecht dat een normale doordeweekse avond toch net wat specialer maakt.

  • Author: Nanda Appelman
  • Prep Time: 10 min.
  • Cook Time: 20 min.
  • Total Time: 30 minutes
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Vegetarisch hoofdgerecht
  • Cuisine: Aziatische keuken

Ingredients

Scale
  • 150 gram basmatirijst
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 cm. verse gember
  • 1 witte ui
  • 100 gram wortel (bospeen)
  • 75 gram tuinerwten
  • 2 bosuitjes
  • 1 groentebouillonblokje
  • 4 el. sojasaus
  • 2 el. sesamolie
  • 3 el. zonnebloemolie
  • 50 gram cashewnoten
  • 1 el. sesamzaadjes
  • 2 biologische eieren
  • Peper

Instructions

  1. Breng een ruime pan met water aan de kook en los hierin het groentebouillonblokje op. Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing. Zodra je de rijst hebt afgegoten laat je het wat afkoelen.
  2. Ondertussen pers je de knoflook alvast uit. Schil de gember en snij deze heel fijn. Meng de knoflook en gember in een kom met 1 el. sesamolie, 1 el. zonnebloemolie en de sojasaus. Zet nog even apart.
  3. Vervolgens schil en versnipper je de ui. De wortel schrap je en snij je in plakjes, de bosui in dunne ringen.
  4. Verwarm 1 el. sesamolie samen met 1 el. zonnebloemolie in een wok- of hapjespan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak deze totdat hij glazig wordt. Vervolgens voeg je ook de wortel, tuinerwten, de marinade van sojasaus, sesamzaadjes en de voorgekookte rijst toe. Roer alles goed door elkaar en bak het geheel zo’n 8-10 minuten. Tussendoor roer je regelmatig zodat de rijst niet aanbakt. Proef en voeg naar eigen smaak nog wat vers gemalen peper toe.
  5. In een aparte koekenpan verwarm je ondertussen de laatste el. zonnebloemolie. Bak de eieren in enkele minuten.
  6. Zodra de rijst en eieren gaar zijn kun je de borden opmaken. Verdeel de gebakken rijst over de borden en de eieren daaroverheen. Strooi de cashewnoten en bosui-ringen eroverheen en het gerecht is klaar om te serveren!

Eet smakelijk!

Liefs, Nanda 

Notes

Heb je nog een ‘kliekjes’ of ‘leftover’ rijst en groenten in huis?

Dit is een ideaal gerecht om gebruik te maken van leftover rijst dat je over hebt van de dagen ervoor. Je kunt dan stap 1 van het recept overslaan en de leftover rijst bij stap 4 toevoegen. Circa 350 gram gekookte rijst staat gelijk aan 150 gr ongekookte rijst. 

Daarnaast kun je er ook allerlei restjes groenten in verwerken die je nog in de koelkast hebt liggen. Vind je het passen, bak deze dan vooral mee!

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze ‘fried rice’ met ei wilt gaan maken!

Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

2 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

3 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

6 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

1 week ago