De Meatless Monday van vandaag is deze gebakken polenta met groenten, in een Italiaans jasje. De polenta heeft even de tijd nodig om op te stijven, hou hier dus rekening mee in de bereidingstijd. Maar geloof mij: dat is het wachten waard;)

Krokant gebakken Polenta

Maak jij wel eens polenta? Ik vind het lijken op aardappelpuree en bereid het dan ook wel eens als vervanger daarvoor. In Madeira is één van de traditionele gerechten milho frito: gebakken maïs, vergelijkbaar met deze polenta. Ik schreef hierover in mijn blog Madeira: lokale specialiteiten en restauranttips. Ik vond dat een heerlijk, knapperig bijgerecht en dit inspireerde met tot dit recept voor gebakken polenta met groenten! Wist je dat polenta wordt gemaakt van maismeel of maisgries? Het basis ingredient voor o.a. cornbread, Mexicaanse taco’s en nachos, arepa’s en dus ook polenta!

Nog meer recepten met polenta

Kun jij ook geen genoegen krijgen van recepten met maismeel? Naast deze Italiaanse gebakken polenta met groenten hebben wij nog veel meer lekkere recepten met dit maisproduct in petto voor je. Wat dacht je van een pap van gebakken polenta met gebakken groenten? Of ga voor lekker zoet en gebruik maisgries in glutenvrije bakrecepten, zoals deze citruscake . Ook erg lekker: een brood gemaakt van maismeel (cornbread).


Print

Recept: Gebakken Polenta met Groenten recept

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 30 minutes
  • Total Time: 1 hours 50 minutes
  • Yield: 2 personen
  • Category: Hoofdgerecht met groente
  • Cuisine: Italiaanse keuken

Ingredients

  • 125 gram maisgriesmeel,
  • 150 gram bonen naar keuze (ik gebruikte: kidneybonen, kikkererwten, boterbonen en witte bonen),
  • 200 gram cherrytomaten,
  • 200 gram champignons,
  • 2 teentjes knoflook,
  • 4 takjes verse tijm,
  • 1 groente bouillonblokje,
  • 1 el. (veganistische) pesto,
  • Olijfolie,
  • Peper en zout.

Instructions

  1. TIP: Begin met het maken van de polenta, deze moet minimaal een uur opstijven in de koelkast. Bereid dit idealiter een dagdeel of avond van te voren voor.
  2. Kijk voor de verhouding water-maisgriesmeel op de bereidingswijze van de meel die je hebt gekocht. Bij mij was dit 750 ml. water t.o.v. 125 gram maisgriesmeel. Breng het water aan de kook met een bouillonblokje erin. Voeg het maisgriesmeel al roerend toe. Laat voor 30 minuten zachtjes doorkoken, terwijl je om de 5 minuten de polenta goed doorroert.
  3. Zet ondertussen alvast een ovenschaal of rechthoekige bak klaar. Bekleed deze met vershoudfolie, zodat je de opgestijfde polenta er later gemakkelijk uit kunt halen.
  4. Schil de verse knoflook en snij heel fijn. Rits de verse tijmblaadjes alvast van de takjes. De laatste paar minuten van de bereidingstijd van de polenta, roer je de helft van de knoflook en de helft van de tijm door de polenta. Proef en voeg naar eigen smaak zout en peper toe.
  5. Zodra de polenta gaar is schep je het op de folie in de schaal. Laat goed afkoelen en plaats voor minstens een uur in de koelkast.
  6. Met de rest van het gerecht begin je ongeveer drie kwartier voordat je de gebakken polenta met groente wilt gaan serveren. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  7. Schep de groenten in een ovenschaal. Meng in een kommetje 4 el. olijfolie met de apart gehouden verse knoflook, tijm en een flinke snuf peper en zout. Dit mengsel schep je door de groenten. Plaats de ovenschaal voor 30 minuten in het midden van de oven.
  8. Zodra de polenta opgestijfd is haal je het uit de koelkast. Haal het gemakkelijk uit de schaal door de folie omhoog te trekken. Snij vervolgens de polenta in blokjes van 2 bij 2 cm. Verwarm wat olijfolie in een koekenpan. Bak de polenta-blokjes op middelhoog vuur totdat ze lichtbruin gaan kleuren.
  9. Meng in een kommetje 1 el. pesto met 2 el. olijfolie als dressing over het gerecht. Zodra alles gaar is schep je groenten en polenta door elkaar. Serveer en sprenkel de pesto-dressing er overheen.

Eet smakelijk!

Liefs, Nanda

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze gebakken polenta wilt gaan maken!

Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Recent Posts

Champagne drinken in de Champagne streek in Frankrijk

Frankrijk is natuurlijk het land voor wijnliefhebbers. Maar ze maken er ook een andere spraakmakende…

4 dagen ago

Steak tartare

Steak tartaart of Steak tartare is een voorgerecht met rauw vlees en rauw ei. Je…

5 dagen ago

Tiramisu Croisant Wafels

Ben je nog op zoek naar een lekker recept met wafels van croissantdeeg? Combineer het…

7 dagen ago

Frisse risotto met komkommer en munt pesto

Deze risotto met komkommer, munt pesto en granaatappelpitjes is heerlijk fris. Waar risotto voor mij…

1 week ago

Dadelcake met pecannoten en karamel

In veel Arabische landen groeien dadels aan de dadelbomen en ze zijn dan ook zeer…

2 weken ago

10x Recepten met ‘Hot Sauce’

Dit weekend lopen de temperaturen hoog op! Maar hou jij wel van lekker warm en…

2 weken ago