Nagerechten

Gebakken banaan (Pisang Goreng)

Dit is een heerlijk nagerecht of snack uit Indonesie met gebakken banaan. Bij het maken van Pisang Goreng worden bananen in deegbeslag gefrituurd tot een zoet en krokant hapje. Je hebt slecht een paar ingrediënten benodigd en het is niet moeilijk om zelf te maken.

Hoe maak je gebakken banaan?

In meerdere landen en keukens kom je gebakken banaan tegen. Veelal worden ze in een deegbeslag gewenteld en daarna gefrituurd. In Indonesie noemt men dit Pisang Goreng. In het Indonesisch betekend ‘goreng’ namelijk gebakken’, zoals bijvoorbeeld sambal goreng. In principe worden de stevigere bakbananen gebruikt voor het bakken of frituren. Mijn advies is om wel haast zwart gerijpte bakbananen te gebruiken. Maar je kunt uiteraard ook gewone bananen gebruiken, let dan wel op dat deze weer niet te rijp zijn, maar liever nog een beetje groen ivm stevig blijven tijdens het bakken. Serveer je Pisang Goreng met bijvoorbeeld poedersuiker, geraspte kokos, een bolletje ijs of zelfs opgeklopte slagroom!

In bijvoorbeeld Suriname is men ook dol op deze gefrituurde bananen in deegbeslag. Daar worden ze dan ‘bakabana’ genoemd en geserveerd met bijvoorbeeld pindasaus.

Nog meer Aziatische nagerechten met banaan

Gebakken bananen ofwel pisang goreng of bakabana maken is niet moeilijk! Maar voor de liefhebber hebben wij nog meer Aziatische nagerechten met banaan op de site staan. Bijvoorbeeld dit spekkoek-bananenijs met homemade wafeltjes van spekkoek. Daarnaast kunnen jullie binnenkort ook genieten van deze vochtige Bolu Pisang cake. In Thailand worden bananen gestoofd in kokosmelk en als nagerecht gegeten. Of ga aan de slag met het maken van Nanda’s tropisch dessert in kokosnoten! Ook lekker: deze pindakaascake met banaan en kokos. Geniet er heerlijk van!


Print

Recept: Gebakken banaan (Pisang Goreng)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dit is een heerlijk nagerecht of snack uit Indonesie met gebakken banaan. Bij het maken van Pisang Goreng worden bananen in deegbeslag gefrituurd tot een zoet en krokant hapje. Je hebt slecht een paar ingrediënten benodigd en het is niet moeilijk om zelf te maken. In Suriname zijn gebakken bananen ook wel bekend als ‘bakabana’.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 5 min.
  • Cook Time: 15 min.
  • Total Time: 20 minuten
  • Yield: 12 stuks
  • Category: nagerecht
  • Method: frituren
  • Cuisine: Indonesische keuken

Ingredients

  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 el suiker
  • 1 vanillestokje
  • 1 tl zout
  • 1 tl gemalen kaneel
  • ½ tl gemalen kardemom
  • 200 ml bruiswater (sprite of 7up kan ook)
  • 1 liter zonnebloemolie, voor frituren
  • 3 nagenoeg zwarte bakbananen

Extra:

  • handgarde
  • kookthermometet
  • schuimspaan
  • keukenpapier

Instructions

  1. Meng het zelfrijzend bakmeel met suiker, merg van vanillestokje, zout, kaneel en kardemom in een mengkom. Giet hier het bruiswater bij en roer goed door tot een klontvrij beslag. Zet apart
  2. Vul daarna een kookpannetje met de zonnebloemolie en verwarm tot 180 graden.
  3. Pel (of schil indien niet al te rijp) de bakbananen en snijd door de helft. Snijd vervolgens elke helft in de lengte door zodat je totaal 12 langwerpige stuks bakbanaan hebt.
  4. Haal een paar plakken banaan door het beslag en leg voorzichtig in de hete olie. Bak de pisang goreng (3-4 stuks per keer) rondom goudbruin en gebruik de schuimspaan om te draaien. Bij mij hadden ze slechts een paar minuten nodig.
  5. Schep de pisang goreng uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi met bijvoorbeeld poedersuiker of geraspte kokos en serveer direct of afgekoeld.

Selamat Makan! (= Eet smakelijk!)

groetjes, Betty

Notes

Heb je geen zelfrijzend bakmeel in huis? Dan kun je deze ook vervangen door 195 gram bloem + 2 tl bakpoeder

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze Pisang Goreng gebakken bananen wilt gaan maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Champagne drinken in de Champagne streek in Frankrijk

Frankrijk is natuurlijk het land voor wijnliefhebbers. Maar ze maken er ook een andere spraakmakende…

5 dagen ago

Steak tartare

Steak tartaart of Steak tartare is een voorgerecht met rauw vlees en rauw ei. Je…

6 dagen ago

Tiramisu Croisant Wafels

Ben je nog op zoek naar een lekker recept met wafels van croissantdeeg? Combineer het…

1 week ago

Frisse risotto met komkommer en munt pesto

Deze risotto met komkommer, munt pesto en granaatappelpitjes is heerlijk fris. Waar risotto voor mij…

1 week ago

Dadelcake met pecannoten en karamel

In veel Arabische landen groeien dadels aan de dadelbomen en ze zijn dan ook zeer…

2 weken ago

10x Recepten met ‘Hot Sauce’

Dit weekend lopen de temperaturen hoog op! Maar hou jij wel van lekker warm en…

2 weken ago