De winter is totaal geen seizoen voor verse kersen, maar toch kon ik het niet laten om een Kersen Clafoutis te gaan maken. Gelukkig kun je ook ontpitte kersen in pot kopen dus dat bleek een goede uitkomst voor dit Franse gebakje.

Glutenvrije kersencake maken

De Franse clafoutis wordt traditioneel als nagerecht geserveerd. Maar ook voor bij de koffie volstaat een puntje hier heerlijk bij. Het dunne beslag bestaat uit bloem, melk, suiker en ei en wordt gewoon op een dichte bakvorm met ontpitte kersen gegoten. Tijdens het bakken wordt het een soort souffle in de oven, en het eindresultaat is een soort kruising tussen cake en pudding. Ik moet eigenlijk ook regelmatig denken aan de Dutch Baby pancakes als ik dit maak, want het recept is veelal hetzelfde. Alleen nog even bestrooien met poedersuiker en dan kun je clafoutis het beste lauwwarm opeten.

Nog meer bakrecepten met kersen

Hoewel de zomermaanden (juli & augustus) het seizoen is van steenfruit, zoals kersen, kunnen we dankzij de voorraadkast eigenlijk heel het jaar rond wel gebakjes met kersen eten. Naast deze Franse Clafoutis met kersen kun je ook deze Tulbandcake met kersen gaan maken. Rond Pasen en Kerst kun je aan de slag met een feeststol-broodpudding met kersen en amandel! Zo lekker! En wat dacht je van een prachtige meringue kerstkrans met chocolade en kersen. Daarnaast mogen we natuurlijk het klassieke Monchou Taartje met kersen niet vergeten! Geniet dus heerlijk van nog meer bakrecepten met kersen!

Print

Recept: Clafoutis met kersen maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dit is een recept voor Clafoutis met kersen,  een bekend Frans nagerecht van kersen in zacht romig beslag. Je bakt hem als een taartje in de oven en serveer lauwwarm met extra poedersuiker er overheen. Hij kan ook prima als kerstdessert geserveerd worden met bijv. wat creme fraiche of een bolletje ijs erbij! 

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 minutes
  • Cook Time: 45 minutes
  • Total Time: 1 uur
  • Yield: 68 personen 1x
  • Category: nagerechten
  • Method: bakken
  • Cuisine: Franse Keuken

Ingredients

Scale
  • 25 gram roomboter
  • 1 vanillepeul
  • 200 ml volle melk
  • 1 pot pitloze kersen, op siroop (700 gram)
  • 3 eieren
  • 75 gram suiker
  • 75 + 10 gram bloem
  • snufje zout
  • poedersuiker, om te bestrooien

Extra:

  • dichte, lage taartvorm, 24 cm doorsnede
  • bolzeef
  • keukenpapier
  • garde
  • extra roomboter, voor invetten

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius (165 hete lucht). Vet de vorm in met wat extra roomboter en zet apart. (Ja, ik gebruik een vuurvaste koekenpan op de foto, gaat prima!)
  2. Smelt de roomboter in een pannetje op laag vuur. Schenk de melk erbij en voeg het merg en uitgeschraapte vanillestokje toe. Laat 5 minuten staan en zet daarna het vuur uit. Laat een beetje  afkoelen.
  3. Giet de pot met kersen af in de bolzeef. Spoel na onder koud water en laat goed uitlekken. Dep de kersen goed droog met keukenpapier en stop in een kom of diep bord. Bestrooi met 10 gram bloem en schud heen en weer om alles goed te bedekken. Kiep het bord om boven de bakvorm en verdeel de kersen over de bodem.
  4. Klop vervolgens de eieren met suiker los in een ruime mengkom. Voeg 75 gram bloem en snufje zout toe en klop goed door elkaar tot een beslag. Giet nu de vanillemelk erbij en roer het even beslag goed los. Giet het dunne beslag in de bakvorm. Bak de clafoutis gedurende 45 minuten gaar. Serveer lauwwarm.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Notes

Wil je dit recept in de zomer met verse kersen maken? Haal dan ongeveer 550 gram verse kersen in huis en meet na het ontpitten hier 300 gram voor het recept af. De verse kersen zullen minder vochtig zijn dan uit pot, dus het omschudden met de bloem is dan niet benodigd.


BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van deze Franse Clafoutis met kersen.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

2 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

3 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

6 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

1 week ago