Deze flammkuchen met ui, champignons, verse spinazie en spekjes is heel makkelijk om te maken én onwijs lekker. Al zeg ik het zelf 😉 Maar ik heb dit gerecht ook al meerdere keren aan gasten geserveerd en die waren er net zo over te spreken als ik. Dus hoog tijd om hier een recept van te plaatsen op Betty’s Kitchen!

Flammkuchen als vegetarische avondmaaltijd

Ben je wel eens op een kerstmarkt geweest in Duitsland? Daar is vaak wel een kraampje met flammkuchen te vinden en precies daar is mijn liefde voor de flammkuchen enkele jaren geleden ontstaan… Net wat lichter dan een Italiaanse pizza en de flammkuchen bodem is zo lekker knapperig. Tegenwoordig kom je de flammkuchen ook volop tegen tijdens foodfestival en is het heerlijk borrelfood om te delen. Maar ook voor deze meatless monday is het een prima vegetarische avondmaaltijd om te delen.

Flammkuchendeeg

Sinds kort heb ik vers flammkuchendeeg ontdekt in de supermarkt en daar kun je echt alle kanten mee op. Het deeg is dun en wordt krokant gebakken in de (steen)oven. Als basis smeer je het deeg in met romige creme fraiche en beleg met ui, spekjes en meer (als je wilt). Vandaag dus een vegetarische flammkuchen met ui, champignons en vegetarische spekreepjes. Je vindt vers flammkuchendeeg in het versschap bij de blikjes croissantdeeg en bladerdeegrollen. Maar, als je er de tijd voor hebt, kun je ook aan de slag met zelf deeg voor flammkuchen maken! Wat bloem, gist en water heeft vrijwel iedereen wel in huis namelijk.

PS. Vond je dit flammkuchen gerecht een succes? Eerder maakten we deze pizzarol met bietjes, hazelnoten en geitenkaas en deze plaattaart met asperges, tomaat en ricotta. Ik denk dat je die dan ook wel lekker vindt!


Print

Recept: Flammkuchen met ui, champignons en spekjes

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze flammkuchen met ui, champignons, verse spinazie en spekjes is heel makkelijk om te maken én onwijs lekker. Al zeg ik het zelf 😉 Maar ik heb dit gerecht ook al meerdere keren aan gasten geserveerd en die waren er net zo over te spreken als ik. 

  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 25 min.
  • Total Time: 25 minutes
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Pizza Recepten
  • Cuisine: Duitse keuken

Ingredients

Scale
  • 1 portie flammkuchen deeg (of kant en klaar rol 260 gram uit de winkel)
  • 125 gram crème fraîche
  • 125 gram vegetarische spekreepjes
  • 100 gram (kastanje)champignons
  • 3 rode uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 50 gram verse spinazie
  • 2 el. pijnboompitten
  • 1 tl. gedroogde tijm (of 3 takjes verse)
  • 1 tl. gedroogde rozemarijn (of 2 takjes verse)
  • Peper en zout

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. Zet het ovenrooster alvast klaar. Rol het flammkuchendeeg uit op een stuk bakpapier en leg op het rooster.
  2. Verdeel de crème fraîche met de bolle kant van een lepel over het deeg. Snij de rode uien in dunne halve ringen, de champignons in plakjes, de knoflook heel fijn en snij ook de verse spinazie wat fijn.
  3. Vervolgens verdeel je de ui, champignons, vegetarische spekreepjes, spinazie, knoflook en pijnboompitten over de met crème fraîche bestrijkte bodem van de flammkuchen. Strooi de tijm en rozemarijn eroverheen en wat peper en zout naar eigen smaak.
  4. Plaats de flammkuchen voor 15 minuten in het midden van de oven. Hou tijdens de oventijd even in de gaten of de flammkuchen niet aanbrandt.
  5. Klaar om te serveren! Laat de flammkuchen met ui en champignons kort afkoelen zodra je hem uit de oven haalt en eet lekker uit het vuistje.

Eet smakelijk!

Liefs, Nanda

Notes

Flammkuchen is een typisch Duits gerecht van dunne krokante deegbodem met creme fraiche, ui en spekjes. Deze vegetarische variant bevat nog lekker wat extra groenten en maakt een heerlijke avondmaaltijd om te delen.

Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

4 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

5 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

6 dagen ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

1 week ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago