Voorgerechten

Bruschetta met tomaat en basilicum (video)

In de zomer waarbij we massaal thuis blijven, dien je juist lekker te genieten van je favoriete vakantierecepten! Hoe klinkt een lekker aperitief en bruschetta met tomaat en basilicum je in de oren?

Ciabatta met tomatensalsa

In Italie is voorafje eten vrij standaard. De antipasti van groenten, kazen en vleeswaren zien we maar graag terug op tafel, maar deze bruschetta met tomaat is mijn favoriete voorafje. Lekkere krokante ciabatta toast belegd met een tomatensalsa van ui en basilicum. Een beetje scherp, een beetje zoet, maar ook hartig. En die tomaten openen je smaakpapillen zo lekker voor de rest van de avond.

Nog meer lekkere antipasti

In Italie weet men hoe je het happy hour moeten inluiden! Een borreltje of lekker genieten van antipasti is daar de normaalste zaak van de wereld. Dus naast deze bruschetta met tomaat heb ik nog meer lekkere antipasti recepten voor jullie! Wat dacht je bijvoorbeeld van deze complete Italiaanse borrelplank met ook tonijnsalade? Wist je overigens dat je van leftover risotto ook deze heerlijke risotto balletjes genaamd arancini kunt maken? Maar een plankje vol met deze crostini met kaas staat ook garant voor een avondje genieten!


Recept video: Bruschetta met tomaat maken

SUBSCRIBE om op de hoogte te blijven: https://www.youtube.com/bettyskitchen


Print

Recept: Bruschetta met tomaat en basilicum

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze bruschetta met tomaat en basilicum zijn een typisch voorgerecht in Italie. Je bakt krokante ciabatta en belegd deze met een smaakvolle tomatensalsa. Ideaal als voorgerecht of voor bij de borrel of als antipasti!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 15 min.
  • Total Time: 30 minuten
  • Yield: 46 personen 1x
  • Category: voorgerecht
  • Method: bakken
  • Cuisine: Italiaanse keuken

Ingredients

Scale

  • 1 langwerpig ciabatta brood
  • 4 Roma tomaten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 kleine rode ui (desnoods een halve)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel balsamico azijn
  • 10 blaadjes basilicum
  • peper & zout

Extra:

  • oven
  • bakpapier

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 210 graden (190 hetelucht) en bekleed een rooster met bakpapier. Snijd de ciabatta overlangs doormidden en in de lengte in 6 stukken. Je hebt nu 12 stuks totaal. Besprenkel de snijkant met olie. Plaats op het rooster in de oven en bak de bruschetta’s bruin en krokant gedurende 15 minuten.
  2. Je kunt er voor kiezen om de tomaten van te voren te ontvellen. Kruis hiervoor de tomaten in en dompel gedurende 30 seconden in kokend water. Daarna trek je de velletjes eenvoudig los.
  3. Snijd de tomaten door de helft en verwijder het groen en de zaden. Snijd het vruchtvlees in blokjes.
  4. Pel en pers 1 knoflookteentje uit. Pel de rode ui en snijd deze in piepkleine blokjes. Knip of hak de basilicum fijn. Stop de tomaten, knoflook en ui in een kom en hussel om met de olijfolie, balsamico azijn en basilicum. Breng op smaak met zout en peper.
  5. Zodra de ciabatta’s geroosterd zijn, wrijf je de snijvlakken in met het overgebleven teentje knoflook – wel even pellen en doorsnijden. Verdeel de tomatensalsa over de broodjes en serveer de bruschetta direct.

Eet smakelijk!

Notes

Je kunt de tomatensalsa van te voren klaar maken (stap 2-4 dus). Bewaar in een afgesloten bakje in de koelkast gedurende max 2 dagen. De bruschetta’s kun je ook een dag eerder afbakken en inwrijven met de knoflook. Laat goed afkoelen en bewaar in een (papieren) broodzak. Je kunt de bruschetta voor het serveren nog even oppiepen in de oven gedurende een paar minuten als je wilt.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze bruschetta met tomaten wilt maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

2 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago