Kun je een standaard broodmix voor gist gebruiken voor het bakken van desembrood? Ja dat kan zeker, zoals ik bij onderstaand recept voor desembrood met oergranen doe. Er zijn een paar dingen waar je dan rekening mee moet houden, maar daar vertel ik je in dit artikel meer over. Dit omrekenen kun je toepassen bij vrijwel iedere kant-en-klaar broodmix, maar ook voor andere brood recepten op basis van gist.
Ik gebruik bijvoorbeeld een Oergranen Brood bakmix van het merk ‘Soubry’ (o.a. te koop bij de Makro) voor het maken van Desembrood met Oergranen. Deze broodmix bevat o.a. (vol)tarwebloem maar ook 12 % oergranen bestaande uit: gierst, amarant, boekweitmeel, rode quinoa, gele quinoa, chia zaadjes en tarwevlokken. Echt superlekker om in een homemade brood te verwerken. Maar je kunt natuurlijk ook elke ander willekeurige broodbak mix gebruiken om zuurdesembrood te maken, evenals een ander (online) recept voor brood met gist. Maar neem ook eens een kijkje bij dit recept voor 24h Desem (wit)brood maken en deze prachtige volkoren desembol van de Veldkeuken.
Op de verpakking van mijn Oergranen broodmix staat een recept beschreven met 500 gram van het meel + 280 ml water + 15 gram roomboter + 8 gram zout + 4 – 8 gram droge gist. Maar je kunt dus het gist in dit recept vervangen door je eigen zuurdesem starter. Daarnaast staat er 10 minuten kneden en totaal 2 uur rijstijd op de verpakking. Ik heb dit recept dus omgerekend naar een zuurdesem variant: ik voeg namelijk geen gist toe maar vervang een deel van de bloem en water uit het recept door mijn zuurdesem starter. En daarnaast moet het deeg gewoon langer rijzen dan beschreven staat voor de juiste ontwikkeling. Dit trucje kun je natuurlijk bij meerdere broodbak mixen of standaard brooddeeg recepten met gist toepassen.
Mijn zuurdesem starter is op basis van 100% hydratatie. Dat wil zeggen: 150 gram zuurdesem bestaat uit 75 gram bloem + 75 gram water. Ik breng deze hoeveelheden dus in mindering op de hoeveelheid meel en water die in het oorspronkelijke recept van de brood bakmix beschreven staat. Het aangepaste recept vind je dus hieronder terug. Daarnaast laat het deeg eigenlijk 3x rijzen: na het kneden eerst 2 uren in een ingevette kom met tussendoor vouwen en kneden, daarna nog eens 3 – 5 uren in een rijsmandje (of bakvorm). Echt een heel stuk langere bereiding, maar dan gaat er gegarandeerd een prachtige Zuurdesembrood met Oergranen de oven in!
Belangrijk is om altijd even de grootte van een rijsmandje te koppelen aan de grootte van je broden. Een ronde rijsmand met 20 cm doorsnede is meestal voor 400 – 600 gram deeg. 22 – 24 cm is voor 600 – 800 gram deeg en > 24 cm is voor bijv. 1 kilo deeg. Je kunt er voor kiezen om je rijsmandje te voorzien van een speciale doek of gebruik een schone theedoek (zonder wasmiddel). Maar je kunt ook een ouderwets bakblik voor brood gebruiken en het deeg op bakpapier in en uit de vorm tillen. Op de foto’s zie je beiden terug, want dit zuurdesembrood met oergranen hebben wij dus al regelmatig gemaakt in Betty’s Kitchen!
Heb je deze al in huis?
Dit is een voorbeeld recept met een Oergranen broodbakmix van het merk ‘Soubry’. Het recept wordt aangepast naar een variant met zuurdesem in plaats van gist te gebruiken.
Het zuurdesem bevat een hoeveelheid water en bloem, deze breng je simpelweg in mindering op je broodbak mix recept. Daarnaast is het aan te bevelen een zuurdesem deeg wat langer te laten rijzen voor een goede ontwikkeling.
Origineel Broodbakmix Recept (volgens verpakking):
Aangepast Recept ivm desembrood:
Extra:
Eet smakelijk!
In plaats van een rond brood kun je ook een ruime rechthoekig bakblik gebruiken (bijv. 30 x 15 cm). Er zijn namelijk ook langwerpige rijsmandjes verkrijgbaar. En anders kun je bij stap 4 het deeg op een stuk bakpapier plaatsen, met de naad omlaag, en deze alvast in de bakvorm (broodvorm, cakevorm) hangen en tezamen meebakken in de oven.
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met een broodbak mix omrekenen voor desembrood maken.
Dit artikel bevat affiliate links naar Bol.com. Mocht je een bestelling willen plaatsen en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor. Lees hier meer over in mijn disclaimer.
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…
'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…